15 Eylül 2022 Perşembe

Roger Taylor'un geçen yılki solo albümüne gecikmeli bir bakış



 Queen gibi bir grubun bateristi olmak, solo bir albüm yapacaksanız, hem güzel hem de dezavantajlı bir durum. Öncelikle herkes Queen tavrında bir şeyler bekleyecek (hatta daha da ileri gidip, Queen çalmanızı bekleyecekler). İşin bir başka darboğazı da bir davulcunun solo albümü insanlara sıkıcı da gelebilir. Roger Taylor işi daha da zorlaştırmış ve Queen ile alakası olmayan ama kendini tanımlayan bir albüm yapmış. 

Böyle bir albüm ile kim ilgilenir ki?

Açıkcası geçen yıl çıkan bu albümü de ben yeni dinliyorum. Dinlememe neden olan da Taylor'un bu albümden parçaların da yer alacağı bir konser albümü çıkaracak olmasını haber yaptıktan sonra dinlemeye başladım. Ciddi söylemek gerekirse bir anda takılıp gittim. Şimdi iyi ki dinlemişim diyorum.


Bir davulcu olarak yapılan çalışmalarda alışıldık şey, bol konuk alıp kayda girmek ve aralara davul maharetini sunan bölümler tıkıştırmaktır. Roger Taylor, bütün enstrümanların (davul, gitar ve klavyeleri) çoğunu kendisi çalmış. Daha önceki solo çalışmalarında da çalıştığı Joshua J Macrae da destek vermiş. Albümde en dikkat çekici olan da Roger Taylor'ın vokal yapması. Davuluna alışık olduğumuz Taylor'ın sesini duyduğumuzda ise" be adam madem böyle sesin var, neden daha bol solo albüm yapmadın!" diyesi geliyor. Herhalde o da öyle düşünmüş olacak ki geçen yıl çıkan bu albümün ardında solo bir grup oluşturarak konser turuna çıkmış. Daha önceki haberde de duyurduğumuz gibi bu konser albümü de 15 gün sonra piyasaya çıkacak. 

Roger Taylor bu albümü Covid karantinası döneminde hazırlamış. Sadece vokal yapmasıyla değil parçaların bestelenmesi ve şarkı sözlerindeki anlatımla da bir bütünlük arzeden bu albüm, Terry Jones'ın yönettiği "Absolutely Anything" filmi üzerine oluşturulmuş. 

Albümdeki anlatım gücü dikkat çekici, ilk dinleyişte müzik olarak dikkatimi çeken "Gangsters Are Running This World" daha sonrasında şarkı sözü olarak da çekici gelecekti. Sözlerinden kısa bir kaç bölüm vereceğim:

"Sokaklar kan var

Havada panik

Piyasalar

delilik ve korku ile işlem görüyor

...

Bu dünyayı Gangsterler yönetiyor

Bağırabilirsin ama sesin  duyulmaz

 ...

Aşkın kanatlarında uçmak istiyorum

 Her duvarı yıkmak istiyorum

Umut için koşmak istiyorum

....


 Bu dünyayı Gangsterler  yönetiyor

Hepimiz sürüdeki koyunlarız

Gangsterler bu dünyayı yönetiyor"

Şarkı sözü olarak muhteşemleşen "Gangsters Are Running This World" parçası biri hard rock olan iki ayrı yorumda yer almış. Albümün üçüncü teklisi olarak çıkan "The Clapping Song" da albümden ilk sıyrılan güzelliklerden. Bu parçadaki zil kullanımı harika bir etki yaratıyor.

"The Outsider" albümünde Queen izleri aramak niyetindeyseniz, bence albüme elinizi bile sürmeyin derim. Ama o sevdiğiniz grupta davul çalan adamı daha özel tanımak isterseniz harika bir başlangıç olacak diyebilirim. 72 yaşındaki Roger Taylor bu albümde kendi evreninin kapısını açmış. Ayrıca söyleyecek şeyi ve dünya üzerine derdi var. 

Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...