11 Eylül 2022 Pazar

Kraliçe Elizabeth ve Rock!



 8 Eylül'de 96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth'i rock efsaneleriyle el sıkışırken sık sık görmüşüzdür. Hatta onun elinden şövalye ünvanı alanlar ve sör ünvanı alanlarda vardır. Zaman içinde bununla ilgili şehir (yoksa saray mı demeliydik) efsaneleri de uydurulmuştur. 



Rock ile Kraliçe'nin ilk buluşması 1965'te Beatles ile gerçekleşecekti.  Kraliçe II. Elizabeth , Başbakan Harold Wilson'ın onları ödül için aday göstermesinin ardından dört Beatles elemanını Britanya İmparatorluğu Nişanı'na (MBE) layık görecekti. Bu haber basına yansıyınca ortalık birbirine girdi ve sağ muhafazakar çevreler bına karşı çıktı. Öyle ya, Liverpoollu işçi sınıfı kökenli dört zıpır gencin sarayda ne işi vardı! O zamanlar bu onur öncelikle askeri gazilere ve sivil liderlere verildi, oysa şimdi bu ödül zıpır dört gence veriliyordu. Ancak her şeye rağmen bir ilk gerçekleşecek ve 1965'te Beatles, Kraliçe'den Britanya İmparatorluğu'nun "En Onurlu Düzeni Üyesi" madalyalarını alacaklardı.  26 Ekim 1965'te saat 11:00'de Buckingham Sarayı'nda Beatles elemanları Kraliçe'nin elinden madalyalarını alırken, aynı zamanda bir ilk de gerçekleşecekti.  Paul McCartney daha sonra 11 Mart 1997'de Kraliçe tarafından 'Sir Paul' şövalyesi ilan edilecekti. O, bugüne kadar bu onuru alan ilk Beatle olacaktı.


Teneke Şövalyelik nedir ki, Tommy?


Beatles ile gerçekleşen bu ilk'ten sonra Kraliçe, birçok rock ve pop müzisyenini saraya konuk ederek, ödüllendirdi.  "İngiliz İmparatorluğu Nişanı Komutanı" diye isimlendirilen CBE nişanını yani "şövalye olmayan birinin alabileceği en yüksek onur"u Robert Plant , Sting , Rod Stewart , Roger Daltrey  gibi isimler almıştı. Yılların müzisyeni ve The Who gibi efsanevi bir rock grubunun solisti Roger Daltrey, Kraliçe'den CBE isimli şövalyelik nişanını 2004 yılında aldıktan sonra, “Çok gururlandım . Ülkem tarafından onurlandırılmak harika bir şey. Böyle bir onuru hak etmediğimi hissediyorum.” diyecekti. Oysa ki o 1970'lerin harika albümlerine imza atan The Who'nun efsane vokaliydi, teneke şövalyeliğin lafı mı olurdu.

Biraz önce "teneke şövalyelik" diyerek zıpçıktılık yaptım ama bu nişanların da dereceleri var. Yukardaki isimler CBE denilen nişanı alırken ondan bir alt derecede ama gene  de etkili olan OBE isimli bir nişan daha var. İngiliz İmparatorluğu Nişanı denilen OBE'yi de Graham Nash ile Annie Lennox almıştı. 

Bu nişanlar derece dereceydi. Hani Londra'da bir pub'da ya da Lordlar kamarasında göstersen kimse seni adam yerine koymazdı. Ama bu nişanlar bir defa verilmekle kalmıyordu, sonradan terfiler de olabiliyordu. Mesela bunlardan biri de 2018 yılında yaşandı ve Beatles'ın davulcusu Ringo Starr bir anda terfi ederek Şövalye statüsüne yükseldi. Ancak bu sefer bu nişanı Kraliçe yerine torunu Prens William,  verecekti. Neyseki töreni gene Buckingham Sarayı'nda gerçekleştirilmişti.



Sir Elton John ve Bono'nun "Çalışkan Kraliçe"si

1970'li yıllarda birisi, "Sir Elton John" dese, bunu güzel bir ironi hatta muhafazakar çevreleri kızdırmak için yapılmış bir politik mizah örneği sayardık. O dönem cinsel tercihleri dolayısıyla tutucular tarafından tepki çeken  Elton John  , 1998'de hem müziği hem de AIDS ve LGBTQ topluluğuyla ilgili hayır işleri nedeniyle Kraliçe tarafından şövalye ilan edilecekti. Bununla kalsa iyiydi, Elton John,  İngiliz İmparatorluğu Nişanı Komutanı da olacaktı. Bugün için artık o: Sir Elton John. 


Bunları olurken Bono eksik kalır mı? Zaten onun adı geçmese, ne yapar yapar bir yolunu bulur, gerekirse bacadan saraya girer ve ödülü alır. U2 grubunun "esas adamı" Bono nişanları götürdüğü gibi   ayrıca Kraliyet Sarayı tarafından şövalyeliğe de kabul edildi ve 2007'de tanındı. Daha sonra   , genç öğrencileri ödüllendiren Kraliçe'nin Elmas Jübile ödül töreninin bir parçası olarak konuşmaya davet edilen Bono, "Bence o harika bir kadın" dedikten sonra "Bu kolay bir iş değil ve çok çalışıyor." diyerek de Kraliçe'nin emekçi yanını da ortaya çıkardı. 


İstemeye istemeye verilen şövalyelik


Kraliçe'den nişan, şövalyelik almak öyle kolay nasip olmuyordu hani. Bu ilk Beatles ile başlamıştı ama dönemdaşı ve hala rock'n roll'un en önemli grubu olan Rolling Stones bu onura kolay erişememiştir. Grubun davulcusu Charlie Watts duruşuyla doğuştan bir Lord olsa da Rolling Stones'a yıllar sonra, istemeye istemeye  bu nişanlar verilecekti. Grubun vokalisti Mick Jagger, bu onur ödülüne her layık görüldüğünde geri çevrildi. Ancak 2003 yılında şövalyeliğini alabildi, ama onu da Kraliçe değil Prens Charles verdi. Hoş şimdi kral olan Charles olduğuna göre, Mick Jagger, yeni kraldan ödül alan ilk şövalye oluyor, bu da kapak olsun. Jagger'a ödül verilmek istenmemesinin, hep reddedilmesinin tabiki bir büyük sebebi vardı.  Kraliçe Elizabeth'in kız kardeşi Prenses Margeret ile Mick jagger'ın arkadaşlığı uzun yıllar skandallara konu olmuştu. Prenses ile Jagger'ın basında çıkan fotografları sarayı 1960'lı ve 70'li yıllarda bir hayli rahatsız etmişti.   


Geri Çevirenler, Reddedenler 


Başlığı böyle attık ama aşağıya kadar devam edecek isimler olacağını beklemeyin. Kraliçe tarafından tanınmayı kabul etmeyen tek isim, David Bowie'di. Kendisine 2000 yılında CBE madalyası verileceğini haberi verildiğinde Bowie, bunu nazikçe reddettiğini bildirdi. Bunun ardından üç yıl geçti ve saraydan bu sefer de Kraliçe'nin kendisini şövalye ilan edeceği haberi geldi. Bowie bunu da reddetti ve ardından, "Böyle bir şeyi asla kabul etmem" dedikten sonra, "Bunun neden bana verildiğini bilmiyorum. Hayatımı böyle bir şey için çalışarak geçirmedim." diye son noktayı koyacaktı.

Belki başka reddedenler de vardır ama benim bildiğim isim bir tek David Bowie. Bu nişanları aldıktan sonra iade eden de bir kişi var, o da Beatles'tan John Lennon. 1965 yılında Beatles ile birlikte aldığı MBE isimli nişanını 1969'da İngiltere'nin Vietnam İşgaline (Savaşı) devam eden desteğini protesto etmek için iade edecekti.


Altın, Elmas ve Platin Jubile...

Bu madalyonlar, şövalyelik ünvanları dışında bir de Kraliçe'nin tahttaki 50. yılının kutlamasında rock müzisyenleri saraya konuk olacaktı. 2002'de yapılan ve  "Altın Jübile" adı verilen bu kutlamada Phil Collins , Bryan Adams , Ozzy Osbourne , Steve Winwood ve  Queen sahneye çıkacaklardı. Bunun ardından 10 yıl sonra da  2012'de "Diamond Jubilee" ile kraliçenin tahttaki 60. yılı için McCartney, Lennox, John ve Stevie Wonder'ın olduğu bir kadro sarayda olacaktı.  En son olarak da 2022'de Kraliçe'nin tahttaki 70 yılını kutlamak için Queen (Yani Brain May), John, Stewart ve  Duran Duran'ın tam kadro yer aldığı Platin Jübile düzenlendi.  



Tanımasa da gitaristler unutulmaz.

Rock müziğinde gitaristlerin yeri ve önemi büyüktür hani.

 Ama Kraliçe onları tanır mıydı? 

Bunu bilemeyiz doğrusu ama 2005 yılında şaşırtıcı bir şey oldu; Eric Clapton ,  Jimmy Page ,  Jeff Beck  ve  Brian May'in de aralarında bulunduğu gitaristler saraya davet edildi. Bu davetin nedeni ne olaydı ki acaba? "İngiliz müzik endüstrisini onurlandıran" isimler olarak bu daveti alan gitaristler Kraliçe ile buluşacaklardı.  

Buckingham Sarayı'nda majestelerinin karşısına dizilen gitaristler büyük bir yakınlık gördüler. Majesteleri efsanevi gitaristlerin kim olduğunu bilmeden onları ağırladı ama bu gitaristlerden biri kraliçenin kendilerinden bi haber olduğunu anlayacaktı. Bu kişi Eric Clapton'du ve basına nazik bir şekilde: "Kraliçe ile tanışmak güzel bir şey ve kim olduğumuzu ve ne yaptığımızı bilmemesi hiç önemli değil" dedikten sonra da "Zaten ondan böyle bir şey beklemezdim" diye açıklamada bulunacaktı.



Kraliçe'nin Müzik Zevki?

Kraliçe Elizabeth, Buckhingam Sarayı'na çeşitli dönemlerde rockçıları konuk etti ama rock dinleyicisi olmadığı kesindi. Peki Kraliçe'nin müzik zevki neydi? Bu konuda da BBC'nin DJ'si programcısı  Chris Evans, 2008 yılında sarayda verilen bir akşam yemeğinin ardından yapılan dans balosunu hatırlatarak, bu konu üzerine bir iddiada bulunacaktı. Windsor Şatosu'ndaki bu özel ziyafette, bir DJ'in kraliçeye "uygun disko müziği" çalmak için soruşturduğunda, Kraliçe'nin  ABBA'nın "Dancing Queen" parçasını istediğini öğrenmişti.  

 


 Kraliçe II. Elizabeth, 70 yıllık saltanatı sırasında saraya rockçıları kabul etti, bol bol madalya, nişan dağıttı. Bir çok müzisyeni şövalye yaptı. İngiltere'deki monarşi, temsili bir şey, Ötesi de yok. Kraliçe şövalyelik verdi, madalya taktı diye Rock'n Roll olmadı. Rock'n Roll dünyayı sardığı için Kraliçe saraya davet etti.  Kraliçe, Ringo Starr'ı da şövalye yapamıştı. Bu ünvan için  "Aslında çok şey ifade  ediyor"diye açıklamada bulunan Ringo,"Yaptıklarımızın tanınması anlamına geliyor." diye de ekleyecekti. Bence dalga geçiyor olsa iyiydi ama Ringo Starr buna inanıyordu galiba... Yahu koskoca Beatles  be yaptıkları kaç kuşaktır dinleniyor... 2000'lere gelmişiz Beatles'ın tanınması için majestelerinin şövalyeliğine mi ihtiyaç var!


Derleyen Aptulika


 

 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...