7 Eylül 2022 Çarşamba

Emerson Lake and Palmer "yeniden birleşiyor" ? ve !



Ecnebicesi "trio", Türkçe mealiyle "üçlü" olan müzik grupları, hele ki rock'da harika bir birleşimdir. ZZ Top, Rush, The Cream ve daha niceleri. Burada yazdığım ilk üç grup bile eleman sadakatiyle dikkat çekicidir. Öyleki ZZ Top'ta bu birleşim sakallarla bile vazgeçilmeyen bir birleşimdir. Üçlülerdeki müzikal uyum başka hiç bir şeye benzemez. 

Bu harika üçlülerden biri de progresif rock'ın zirvesi Emerson, Lake and Palmer'dır. En iddialısı da onlardır, çünkü grup isimlerini soyadlarının baş harflerinden alarak, "ELP" yapmışlardır. Yani bir grup elemanı ayrılsa yandı nane keten helva. Bir ara bu oldu da, tarihlerden neydi şimdi bilemeyeceğim ama  galiba 90'ların so yarısına doğru grubun davulcusu Carl Palmer gruptan ayrılmıştı. Yerine bir davulcu bulacaklardı ama soyadı "P" ile başlamalıydı. En zoru da buydu hani, başka bir tarzda dert olmazdı ama söz konusu progresif tarzda bulacağın eleman soyadındaki bir harfle hallolacak gibi değildi. Buna çözümü muhteşem bir davulcu ile buldular. Bu Cozy Powell'dı ve sadece soyadın baş harfi değil, ismin baş harfiyle de uyumluydu. Cozy Powel en sevdiğim davulculardan biriydi ama ELP da o "P" harfi için yeteli değildi. 

Bu o zamanlarda kötü bir şaka gibiydi. 

Neyse ki sonrasında Carl Palmer gene gruba geri dönecekti de ELP yeniden yoluna asıl haliyle devam edecekti.  



Progresif Rock'ın bu harika üçlüsünden bugün hayatta kalan tek eleman davulcu Carl Palmer. Efsane trionun klavye sihirbazı Keith Emerson, 2016 Mart'ında 71 yaşındayken hayata veda etmişti. Aradan dokuz ay geçti ve grubun basçısı, vokali, gitaristi Greg Lake'i de 69 yaşında kaybedecektik.  

Bu hafta çıkan bir haberde, Palmer'ın grubu "yeniden birleştireceği" (Reunion) haberini görecektim. Hemen aklıma o yıllar önceki hadise gelecekti... soyadı E harfiyle başlayan klavyeci  ile soyadı L harfiyle başlayan gitarist arayışı mı başlayacak, diye gülümsedim. Tabii böyle bir şey söz konusu değil. Carl Palmer'ın gerçekleştireceği "yeniden birleşme"  ya da Reunion, bir anma konser dizisi olacak ve "Welcome Back My Friends - The Return of Emerson Lake & Palmer" adını taşıyacak. 

Carl Palmer, günümüz ses ve video teknolojisini kullanarak iki grup arkadaşını sahneye taşıyarak konser turu gerçekleştirecek. Welcome Back My Friends - The Return of Emerson Lake & Palmer olarak adlandırılan turne, 18 Kasım'da Philadelphia'dan başlayacak ve  3 Aralık'ta Akron, Ohio'da sona erecek.  

Bu konserlerde Palmer, iki grup arkadaşının video görüntülerini sahnedeki dev ekrana vererek canlı bir performans sergileyecek. Buna benzer bir olayı Paul Mc Cartney, "Got Back" turnesinde John Lennon videosu ile düet yaparak gerçekleştirmişti.

Bu konuda benim aklıma (ve tabii sizinde) , bu iş neden hologram  görüntüleri kullanılarak yapılmıyor sorusu geldi.  Açıkcası Palmer, bunu da düşünmüş ama bunun çok doğru ve saygılı bir yöntem olmayacağına karar vermiş. Palmer bununla ilgili, "Yaklaşık beş yıl önce, dijital hologramları kullanarak grubu yeniden birleştirmeye çalışma fikrini düşündüm.  Bu tipteki birkaç gösterisiyi seyrettim ama dürüst olmayacağı gibi itici bir yaklaşım olacağını hissettim. ELP'nin tavrını geri getiren bir film ve sahne performansıyla bu işin yapılması daha doğru olacağını düşündüm. Keith ve Greg'in digital hologram görüntüleriyle onları sanki sahnedelermiş gibi gösterme sahteliğine düşmek yerine, onların ses kayıtlarıyla birlikte  kamera çekimlerini kullanmak bana daha doğru geliyor" diyor.

Bu gösterilerin hologram görüntüleriyle olmayacağı, açıkcası beni mutlu etti diyebilirim. Şimdi hayatta olmayan ve sevdiğim müzisyenlerin sanki yaşıyormuş gibi sahte ve bulutsu görüntüleriyle konser vermesi bana biraz itici geliyor. 

Aptulika



Carl Palmer'ın iki arkadaşını anmak için yaptığı The Return of Emerson Lake & Palmer  turnesi, on konserlik bir konser turnesi olacakmış ama genişleme olasılığı da varmış.  Belirlenen gösteri tarihleri ise şöyle:

 18 Kasım - Philadelphia, PA @ 2300 Arena

20 Kasım - Jim Thorpe, PA @ Penn's Peak

22 Kasım - Wayne, NJ @ Shea Center

Kasım . 23 - Patchogue, NY @ Patchogue Theatre

25 Kasım - New York, NY @ Town Hall

26 Kasım - New Haven, CT @ College St. Music Hall

27 Kasım - Boston, MA @ Wilbur Theatre

1 Aralık - St. Charles , IL @ Arcada Tiyatrosu

2 Aralık - Des Plaines, IL @ Des Plaines Tiyatrosu

3 Aralık - Akron, OH @ The Goodyear Tiyatrosu




 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...