6 Mart 2024 Çarşamba

Progressive Rock Sitesi: PROGTURK



Hazırlayan: MERAL AKMAN 


Progressive rock dinleyicisi yalnızdır diye yakınırken bir de gördük ki aslında ortamlarda progresif rock dinlediğini itiraf etmeye utanan birçok kafadar insanlar varmış. 

Benim de üyesi olduğum ilk progressif rock grubu ProgTürk’ün hikayesini, kurucular, yöneticileri ve üyeleri anlattılar.



Ülkemizde progressive rock müzik türünü merkezine alan ilk oluşumlardan biri olan ProgTürk’ün hikayesi yaklaşık 25 yıl öncesine dayanıyor. 2000'li yıllarda MyNet portalında başlayan progresif rock ve alt türlerini tanıtım ve paylaşım serüveni, 2006 yılında TürkRock platformuna taşındı. İlerleyen süreç içerisinde yeniden yapılandırdığımız ProgTürk, sözü edilen forumlardaki Türkçe paylaşım ve yorumlarla Progresif Rock fanlarını bir araya getirmeyi, rock müziğe daha sanatsal bir boyut kazandırdığına inandığımız progresif müzik ve alt türlerini en iyi içeriklerle sunmayı hedef edindi. Bu doğrultuda önemli adımlar atıp 2010 yılına geldiğimizde, bu serüveni FaceBook platformunda oluşturduğumuz kapalı bir Progresif Rock Sitesi sayfası ile taçlandırdık. Hem kuruluşta hem de bu uzun yapılanma sürecinde oluşumumuza çok önemli katkıları olanlar, neredeyse çeyrek asıra varan bu sürecin canlı tanıkları olarak günümüzde de ProgTURK admini olarak yönetici sorumluluklarını sürdürmekteler. 



Bu dönemde ProgTürk’ün üssü haline gelen müziğin kalbi Akmar Pasajı, başta ünlü müzik eleştirmenleri, yazarlar, plak yapımcıları ve satıcıları, konser organizatörleri, müzisyenler, radyo program yapımcıları, koleksiyonerler olmak üzere sektörden birçok duayen isim ile üyelerimizin bir araya geldiği tanışma, sohbet ve dayanışma merkezimiz haline geldi. Oluşumun kurucularından Gökhan, ProgTürk’ü şöyle tanımlıyor: 

“Aklı, ruhu açık bir müzik tarzı olan progresif rock sevgisi adına bir araya gelmiş, aklı ve ruhu açık insanların buluştuğu anlamlı bir platform” 



 

Günümüze geldiğimizde ise müziğin evrenselliği ilkesine göre ve progresif müziğin daha geniş bir müzik dinleyici kitlesiyle buluşmasını ve tanınmasını sağlama amacıyla, nitelikli ve kaliteli müziğin her türündeki özgün paylaşımlara sayfamızı açmış durumdayız. Yeni yönetim anlayışımız çerçevesinde, uzun ProgTURK mazimize saygıları ve bağlılıkları ile sayfamıza önemli katkıları olan üyelerimizin de admin olarak katılımıyla da yolumuza daha güçlü bir şekilde devam ediyoruz. Son haftalarda yenilediğimiz logomuz ve flamamızla etkinliklere ve konserlere katılıyor, tanınırlığımızı arttırmayı hedefliyoruz. 

ProgTürk’ün lokomotifi Cihangir, progresif rock müziğine olan tutkusunu şöyle ifade ediyor:

 “Progresif Rock, benim için sonsuz bir evren ve tutku: Klasik müzik etkilerine açık yönü, sıra dışı enstrümanların virtüözite düzeyinde gelişmiş tekniklerle kullanımı, besteleri ilginç konseptler ile sanatsal boyutta ve farklı formlarda bizlere yansıtabilme özelliği ile vazgeçemediğim bir müzik türü. ProgTurk ise bu sonsuzlukta her gün yeni şeyler öğrendiğim, çok değerli müzik dostları edindiğim bir okul, bir yaşam destek ünitesi…” 

İrfan, ProgTürk’le tanışmasını şöyle aktarıyor: 

“Progresif Rock’ı araştırmaya başladığım ilk zamanlarda girdiğim ProgTürk, benim için sadece bir müzik platformu değil, aynı zamanda kıymetli dostluklar kazandığım ve değerli insanlarla tanışma fırsatı bulduğum bir dostluk ortamı oldu.” 

ProgTurk, yüksek üye sayısıyla müzik sektörümüzde çok önemli bir iletişim boşluğunu dolduruyor. Facebook sayfamızda bugün itibariyle 10’dan fazla ülkeden, ülkemizin hemen hemen tüm şehirlerinden, yüzde 21’i kadın olmak üzere 4.500’den fazla üyemiz mevcut. Üyelerimizin yaşları, çoğunluğu 35-44 arası olmak üzere, 18’den 70’lere kadar uzanıyor. 


Grubumuz içerisinde neler yapıyoruz?

 ✓ Elemanları üyelerimiz arasında bulunan yerli gruplarımızın konser, albüm ve etkinliklerine destek oluyoruz, onların yeni çalışmalarını sayfamızda tanıtmaya gayret ediyoruz. 

✓ Sadece progresif müzik ve alt türlerinin değil, kaliteli müziğin her türünü paylaşım ve yorumlarla tanıtıyor, müzik dünyasındaki güncel grup, etkinlik, konser ve duyuruları paylaşıyoruz 

✓ Progresif rock müziğin sadece altın yılları değil, bugünü ve geleceği de çok önemli. Grubumuzun farklı yaş gruplarındaki üyelerini dikkate alarak günlük rutin paylaşımlarımızla progresif rock dünyasının eski, yeni, farklı yüzlerini ve tarzlarını üyelerimizle buluşturuyoruz. 

✓ Zaman zaman yaptığımız anketlerle üyelerimizin müzikal eğilimlerini ve taleplerini toplayarak konser organizatörü dostlarımızla paylaşıyoruz ve gelecekteki organizasyonlara ışık tutmaya çalışıyoruz. 

✓ Ülkemizdeki etkinlik ve konserleri Etkinlikler/Events sayfamızda güncel tutarak üyelerimizin aktif takibini ve katılımını sağlıyoruz. Bu sayede ülkemize daha çok sanatçı ve grup getirebilmek konusunda organizatör firmalara yardımcı olmayı hedefliyoruz. 

✓ Zaman zaman organize ettiğimiz ProgTURK buluşmalarında üyelerimizle müzik sevgisi ortak paydasında sohbet edip sosyalleşiyoruz 

✓ Konserler sonrası fotoğraf, video ve yorum paylaşımları yaparak konserlere katılamayan üyelerimizi bir nebze mutlu etmeyi hedefliyoruz. Sosyal medyadaki aktivitelerimize ek olarak radyo programcısı olan üyelerimizin programlarına zaman zaman konuk oluyor, belli konseptler altında seçtiğimiz progresif rock-metal gruplarının, albümlerinin, parçalarının ve haberlerinin tanıtımını yapıyoruz. 

Yukarıda saydığımız tüm aktiviteler sayesinde, adminler ve üyeler olarak birçok yeni müziksevere, müzisyene ve gruba ulaştık. ProgTürk dayanışması, birçok yabancı grubun ülkemize gelmesi konusunda itici bir güç oluşturdu. 

Örneğin Camel konserinin gerçekleşmesinde üyelerimizin olağanüstü çabası ve rolü hala herkesin dili ve belleklerindedir. Özellikle konser öncesi kent içi ve dışı buluşma organizasyonları ile de çok önemli ve sağlam dostluklar kurarak oluşumumuza yeni değerli üyeler kazandırdık. Dream Theater, Opeth ve Camel konserlerinin itici gücüyle üyelerimizin halen etkileşim içinde olduğu birçok yabancı müzisyen ve grupla beraber, önde gelen organizasyon firmalarından da arkadaşlarımız üyelerimiz arasına katıldı. 




Bu organizasyon firmalarıyla konserler, duyurular, bilet temini, konser sonrası yorum/fotoğraf paylaşımı gibi konularda dayanışma halindeyiz. 
ProgTürk adminleri olarak her ne kadar demokratik bir biçimde tüm tür ve dönemlerden paylaşımlar yapıyor olsak da favori gruplarımız var: 
Klasiklerden Genesis, Yes, Pink Floyd, Jethro Tull, King Crimson, ELP, Renaissance, Camel; 80 sonrasından Porcupine Free, Big Big Train, Opeth, Spock’s Beard, Gazpacho, Tool, Pain of Salvation, Haken, I.Q., Dream Theatre; farklı denizlerde Tangerine Dream, Return to Forever, Depeche Mode, Kraftwerk, David Sylvian; 2000’lerle birlikte Soen, Leprous, Riverside, Wobbler, The Chronicles of Father Robin grup adminlerinin en sevdikleri arasında… 
Üyelerimiz arasında yaptığımız ankette de en sevilen gruplar arasında Opeth, Camel, Riverside, Dream Theatre öne çıkıyor. 
Bir çoğu üyelerimiz arasında olan yerli gruplarımızı da göz ardı etmiyoruz ve destekliyoruz: Nemrud, Gevende, Hardal, Kök, Nekropsi, Asia Minor, Taner Öngür, 21. Peron, Sinağrit Baba, Mert Kuldemir gibi gruplar ve müzisyenler progresif rock ögelerini albümlerinde ve performanslarında sonuna kadar gösteriyorlar ve ProgTürk üyelerinin takibi altındalar. 
Progresif rock’a yeni başlayacak olan müzikseverlere öncelikle genre’nin altın çağını yaratan ve sound’unu belirleyen, yukarıda da saydığımız “klasik” grupları dinlemelerini öneriyoruz. Günümüzde ise onların açtığı izi takip eden, en önemlileri özellikle ABD, Birleşik Krallık ve İskandinav ülkelerinden çıkan yeni progresif rock ve metal grupları, 70’lerin mirasını günümüze başarıyla taşıyorlar. 
Tabi her şey olduğu gibi progresif rock müziği de değişimlere, yeni deneyimlere, farklı enstrümantal ve melodik yapılara açık. Günümüzde filizlenen ve elektronik, synth ve caz etkileşimli bestelere imza atan genç progresif rock gruplarının farklı sound’lara yöneleceğine ilişkin belirtiler mevcut ve bu durum, genre’nin yaratıcılığının yok olmaması ve tekrara düşmemesi açısından oldukça olumlu. Bu paylaşımlar ve aktivitelerle halen aktif olarak devam eden ProgTürk Facebook sayfamızın sosyal medyadaki rolü ve etkinliği, yukarıda bahsettiğimiz ideallerimizin gerçekleşmesine ön ayak olurken, farklı profillerde daha çok müziksevere ulaşabilmek ve oluşumumuzu tanıtabilmek adına adminimiz Hacer, ProgTURK'ü X (a.k.a. Twitter) platformuna da taşıdı. 



Hacer neden progresif rock dinleyicisi olduğunu söyle açıklıyor: “Çocukluktan itibaren kulağından kulaklığını çıkarmayan iyi bir müzik dinleyicisi oldum ve çok farklı müzik türlerine ilgi duydum. Progresif rock ise tüm bu türlerin (rock, metal, caz, klasik, trip-hop, elektronik, new wave…) en kaliteli örneklerini özgürce, katman katman, yüksek bir müzikalite ile ve tam bir ustalıkla bir araya getirebilen tam benlik bir genre… ProgTürk de benzer düşünen insanlarla bir araya gelebildiğim ve yeni keşifler yapabildiğim harika bir platform oldu benim için.” 

 

Müzikseverler ProgTürk’ün Facebook grubuna https:// www.facebook.com/groups/progturkcom adresinden üyelik başvurusunda bulunarak katılabilir. 

X platformunda ise https://x.com/ progturk_tr adresinden hesabımıza ulaşabilir, bizi takibe alabilir, etkileşimde bulunabilir ve ilgilenebilecek tanıdıklarıyla paylaşabilirler. 

Bu katılımlarla geniş kitlelere ulaşmak, yukarıda özetlediğimiz hedeflerimize ulaşmakta ve ülkemizdeki progresif rock sevgisini ve etkinliğini arttırmakta çok yardımcı olacaktır. 

Bu vesileyle ProgTURK'ün bir marka ve bir referans oluşum olmasında emeği ve katkısı olan herkese ve bize Blues Perişan sayfalarında yer veren üyelerimiz Aptulkadir Elçioğlu ve Meral Akman’a sonsuz teşekkürler...



Yayına Hazırlayan MERAL AKMAN



6 yorum:

Gurkan dedi ki...

Harika bir oluşum.

Hacer dedi ki...

Desteğinizle çok güzel bir yazı oldu. Progperestlere ulaşması ve daha nice progperest’ler kazandırması dileğiyle 🤗

Gökhan Reçel dedi ki...

Selamlar ben site kurucularından Gökhan Reçel...Yazı için emeği geçenlere yine de bir eyvallah demekle beraber, bizim yönetim olarak onayladığımız taslağa burada uyulmadığını , orjinal taslakta yer alan siteyi kuran Anıl ve Muhsin'in vahim bir hatayla adının anılmadığını, fotoların özellikle başta ben olmak üzere site kurucularının olmadığı karelerin özenle ( !) seçildiği, bunun aksine siteyi terk etmiş, alternatif mecralar kurmuş, aleyhimize sağda solda söylemlerde bulunmuş bazı kişilerin yine özenle ( ! ) seçilerek yer aldığı karelerin art niyetli şekilde yazıya konduğunu, bunu da bizzat benimle olan geçmişteki bir kişisel husumeti sebebi ile Meral hanımın objektif davranmayıp, işine duygularını karıştırarak yaptığını düşünüyorum. Bu şekliyle bu yazıyı başta şahsım adına Progturk'ü nesnel şekilde tanıtan bir yazı olarak görmeyi reddediyor, ve gerekli fotoğraf düzenlemeleri yapılmadan ve kurucuların ismi konmadan bu yazıyı Progturk facebook sayfasında paylaşmıyacağımızı beyan ediyorum...

Gökhan Reçel dedi ki...

Selanmlar ben site kurucularından Gökhan Reçel...Yazı için emeği geçenlere yine de bir eyvallah demekle beraber, bizim yönetim olarak onayladığımız taslağa burada uyulmadığını , orjinal taslakta yer alan siteyi kuran Anıl ve Muhsin'in vahim bir hatayla adının anılmadığını, fotoların özellikle başta ben olmak üzere site kurucularının olmadığı karelerin özenle ( !) seçildiği, bunun aksine siteyi terk etmiş, alternatif mecralar kurmuş, aleyhimize sağda solda söylemlerde bulunmuş bazı kişilerin yine özenle ( ! ) seçilerek yer aldığı karelerin art niyetli şekilde yazıya konduğunu, bunu da bizzat benimle olan geçmişteki bir kişisel husumeti sebebi ile Meral hanımın objektif davranmayıp, işine duygularını karıştırarak yaptığını düşünüyorum. Bu şekliyle bu yazıyı başta şahsım adına Progturk'ü nesnel şekilde tanıtan bir yazı olarak görmeyi reddediyor, ve gerekli fotoğraf düzenlemeleri yapılmadan ve kurucuların ismi konmadan bu yazıyı Progturk facebook sayfasında paylaşmıyacağımızı beyan ediyorum...

İrfan dedi ki...

Selamlar, ben grup yöneticilerinden İrfan Ertan. Yazı için emeği geçenlere ve sitede yayımlayanlara teşekkür etmekle birlikte benim de bir iki eleştirim olacak. "Başgan" Gökhan Reçel'in de belirttiği gibi sayfanın kurucularından Anıl Okay ve Muhsin Güllü'nün isimlerinin silinmesi vahim bir hata (!). Bir diğer nokta ise fotoğraf seçimlerinin kasıtlı olarak belirli fotoğraflar arasından yapılması ve seçilen fotoğraflarda grubun adeta simgesi olan Gökhan Reçel'in neredeyse hiç olmaması... Ben de bahsettiğim konularda değişiklik yapılmasını rica ediyorum.

İrfan dedi ki...

Selamlar, ben grup yöneticilerinden İrfan Ertan. Yazı için emeği geçenlere ve sitede yayımlayanlara teşekkür etmekle birlikte benim de bir iki eleştirim olacak. "Başgan" Gökhan Reçel'in de belirttiği gibi sayfanın kurucularından Anıl Okay ve Muhsin Güllü'nün isimlerinin silinmesi vahim bir hata (!). Bir diğer nokta ise fotoğraf seçimlerinin kasıtlı olarak belirli fotoğraflar arasından yapılması ve seçilen fotoğraflarda grubun adeta simgesi olan Gökhan Reçel'in neredeyse hiç olmaması... Ben de bahsettiğim konularda değişiklik yapılmasını rica ediyorum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...