26 Eylül 2022 Pazartesi

Gilbert O'Sullivan'ın "Driven" albümüyle 1970'ler rüzgarı


1970'li yılların unutulmaz ismi  
Gilbert O'Sullivan kırk yıl aradan sonra 
yeni yaptığı "Driven" albümüyle 
1970'li yılların esintisini getiriyor. 

Yeni çıkan albümler arasında Gilbert O'Sullivan ismini görünce, bir anda istop edip durakladım. Bir anda hayalimde 1970'li yılların plakçı dükkanları gelecekti. Onların vitrininde mutlaka bir Gilbert O'Sullivan plağı sergileniyor olurdu. Yok adamımız bir rock müzisyeni değil, pop şarkıcısıydı ama 60 yaşına gelmiş rockçıların da kulağı aşinadır onun müziğine. 

İrlandalı şarkıcı, piyanist ve şarkı yazarı Gilbert O'Sullivan, 1970'lerde her çıkardığı 45'lik plak (tekli) ile listelerde bir numaraya çıkması alışıldık bir hadiseydi. Dünyada böyleydi ama ünü bizde de hatırı sayılır bir derecede sürerdi o yıllarda. 

O dönemin Hey dergisinde kaç kere poster olduğunu saymaya kalksam bitmez. 

Unutulmaz klasikleri "Alone Again" başta olmak üzere "Clair", "Get Down" bugün bile dinlendiğinde o dönemi ister istemez hatırlatır. 

*

22 Temmuz 2022'de çıkan Gilbert O'Sullivan albümü "Driven" adını taşıyor. Simple Minds, Simply Red, Eurythmics ve Jeff Beck albümlerinden tanıdığımız usta yapımcı Andy Wright prodüktörlüğü üstlenmiş. 20. stüdyo albümü Driven 50 yıl önce olduğu gibi İngiltere Albüm Listesi'ne 26 numaradan girmiş.


Zamanında yaptığı çalışmalarla popülerleşmiş biri uzun bir aradan sonra bir albümle gelince ister istemez o eski parçaların izinde ve gölgesinde kalan çalışmalar sunar. Oysa aradan geçen 40 yılı aşkın bir süre olmasına rağmen Gilbert O'Sullivan sanki hiç ara vermemiş gibi. 75 yaşında olan sanatçının sesinde hiç bir değişiklik yok. 

13 parçanın yer aldığı albümde Gilbert O'Sullivan,  "Take Love" parçasında KT Tunstall ile düet yapıyor. Simply Red'den Mick Hucknall ise "Let Bygones Be Bygones"da konuk olarak O'Sullivian'a destek vermiş.

Gilbert O'Sullivan'ın "Driven" albümü bugünden bizlere 1970'lerin esintilerini veriyor. Bu hiç öyle retro bir etki değil, bugüne ait... zaten o yıllar başka bir şeydi. Yarım kalan bir rönesans gibi bir şey. Hala 68'ler denince yüzlerde bir gülümseme belirmiyor mu? Tamamlanmamış bir güzellik ve ondan sonra da bir türlü yerine oturamayan sancılı ve fokurdayan bir dünya. İşte Gilbert O'Sullivan bizi o yıllara götürüyor. Bu az bir şey mi?

Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...