27 Eylül 2022 Salı

Metallica'yı ilk keşfeden çift: Jon ve Marsha Zazula

Foto (Photo Credit) : Mark Weisss

Jon Zazula, 1982 kışında  bit pazarında tezgahının başında çalışırken,  yeni bir grup underground olarak kaydedilmiş  demolarını ona getirecekti. Bu demo kaseti getiren grubun adı Metallica'ydı ve onları o  ana kadar kimse ciddiye bile almamıştı. Bu demoyu dinleyen Zazula, onların müziğini tüm dünyaya duyurmak gibi (o zaman bir çok arkadaşına göre"akla ziyan") bir karar alır. 


Foto (Photo Credit) : Richard Likong


Başlıkta  "Metallica'yı ilk keşfeden çift" dedik ama Zazulalar denilince,  Anthrax, Testament,  Raven, Overkill gibi thrash gruplarının ilk kez sesini duyuran kişiler akla gelir. Onlar thrash gibi yeni bir türe imkan açmakla kalmadı, Warren Haynes gibi uzun doğaçlama (Jam Sessions) lara meraklı bir rockçının ilk solo albümüne  de imkan tanıdılar. Şimdi herkesin meraklısı olduğu Rap Metal'i o 1984'te şaka yollu bir şekilde ilk kez Jon Zazula icat edecekti.  Bu arada funk metal'i de unutmayalım...

Foto (Photo Credit) : Mike Ruswuk
en arkadaki Jon Zazula


Jon Zazula'nın New York sokaklarında başlayan hayatı Wall Street'te iş dünyasıyla keşişecekti. Borsa, para hareketlerinin kontrolü, kapitalizmin göbeğinde yükselme hayalleriyle bezeli bu beyaz yakalı dünya onun ilgisini çekmiyordu. O hayallerinin peşine takılacak ve bu gökdelenler, plazalarla donanmış dünyayı terk edip, bit pazarına bir tezgah kurup, plakların dünyasına gidecekti. Sonra iç güveysinden hallice bir plakçı ve underground piyasanın izini süren  Megaforce isimli bir plak şirketi kurarak yeni türlere ve gruplara fırsat imkanı olacaktı. Kimine göre masal gibi, kiminin de akıl karı değil, bu filmlerde olur" diyerek kestirip atacağı bir seçim yani hayat... İşte size  Jonny Zazula!

Karısı Marsha ile birlikte Jon Zazula, New Jersey'deki bir bit pazarından Megaforce Records'u kurdukları süreçte Heavy Metal'in kapsamını genişleterek, en önemli albümlerin yayınlanmasına vesile olan iki insan ve rock adına oluşturdukları "Altın Çağ"ın mimarları.   

Jon Zazula, 1982 kışında  bit pazarında tezgahının başında çalışırken,  yeni bir grup underground olarak kaydedilmiş  demolarını ona getirecekti. Bu demo kaseti getiren grubun adı Metallica'ydı ve onları o  ana kadar kimse ciddiye bile almamıştı. Bu demoyu dinleyen Zazula, onların müziğini tüm dünyaya duyurmak gibi (o zaman bir çok arkadaşına göre"akla ziyan") bir karar alır.  Jon ve Marsha, 1983'te Megaforce Records'u kuracaktır ve ilk iş olarak da bu gençlerin yani Metallica'nın ilk albümü  "Kill 'Em All"ı kaydedecekti. Bu albümün çıkışı Megaforce için bir başlangıç oldu. Ardından  Anthrax, Testament, Raven, Overkill, Exciter,  King's X,  Mindfunk albümleri gelecekti. 


Foto (Photo Credit) : Bob Nalbandian

Zazula ailesi bir dönemin "Altın Çağı"nı oluşturacaklardı ve inanıp çıkardıkları gruplar dünya çapında isimler haline gelecekti. Bir müzik tutkunu, plak meraklısı olan Jon Zazula hayallerini plak şirketiyle gerçekleştirdikten sonra sessiz sedasız Orlando'ya çekilip karısı Marsha ile birlikte Florida'daki evlerinde ölene dek emekliliklerini yaşayacaklardı.  

Marsha, 2021'in Ocak ayında kanser nedeniyle hayata veda edecekti, ondan bir yıl sonra 1 Şubat günü de Jon Zazula 69 yaşında KOAH hastalığı sonucu ölecekti. 

Zazulaların kızı Rikki sosyal medyadan şunları yazacaktı: "Dünya bugün gerçek bir efsaneyi kaybetti... Babamız dünyaya getirdiği müzik kadar hızlı, sert, ağır, güçlü ve etkili bir hayat yaşadı. Tutkusu ve azmi, tartışmasız en etkili metal grupları ve bir neslin endüstri büyükleri. Bizim için sadece babaydı... Babamız ve annemiz aşkta, hayatta ve ticarette güçlü bir ortaktı. Birlikte inanılmaza, tutkularına, asi bakış açılarına ve ısrarla, bit pazarında bir kutu plaktan bir imparatorluk kuracaklardı. Baba, gerçekten çok özleneceksin, ama asla unutulmayacaksın…  Sadece bizde ve torunlarınızda değil, sonsuza kadar bu gezegendeki her kafa dengi insan içinde yaşayacaksın!"

Jon Zazula yaşamının sonuna doğru  otobiyografisi "Heavy Tales: The Metal. The Music. The Madness. As Lived By Jon Zazula"yı yazdı ve  Ekim 2019'da piyasaya çıkardı. Kitap, Zazula'ların efsane olacak gruplara nasıl yer açtığını anlatıyor: "Çok çalışıp akıllı kaldığınızda ve oyuna girdiğinizde ve sonunda yolunuza bir şey çıktığında ve bunun için hazır olduğunuzda hepsi bir nimettir.  Marsha ve ben, dünyanın en büyükleri haline gelen grupları keşfettiğimiz için çok şanslıydık . Tarih yazan diğer büyük gruplardan bahsetmiyorum bile."

Megaforce , Metallica'nın Elektra ile büyük bir plak anlaşması imzalamadan önce , grubun ilk iki albümü olan 1983'te "Kill 'Em All" ve 1984'te "Ride The Lightning"i çıkararak Metallica'nın kariyerini başlattığı için büyük itibar gördü. Önümüzdeki Kasım ayında da Metallica, Zazula çiftinin anısına bir konser yapacak. 

Jon ve Marsha Zazula...  iki güzel insan bizde sizlere müzik ve rock tutkunu insanlar olarak minnettarız. O yıllar iyi ki oldu ve unutulmaz Megaforce etiketiyle çıkan plaklarda ne güzel grupları dinlemiş ve keşfetmenin inanılmaz duygusunu yaşamıştık. Çok Teşekkürler.

Aptulika


Kaynaklar: 

* Heavy Tales - As Lived By Jon Zazula

Zazula'nın bu otobiyografisini alttaki linkten edinebileceğiniz gibi bir çok anıyı da okuyabilirsiniz.

https://www.jonzazula.com/



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...