12 Eylül 2022 Pazartesi

"Sanırım rock 'n' roll'un ölmediğini kanıtladık."



 Def Leppard, Motley Crue, Poison... eskilerin üç hard'n heayy ve glam (Hair rock) grubu aralarına Joan Jett ve grubu Blackhearts'ı da alarak stadyum konserlerinden oluşan, yaz boyu süren bir konser turu düzenlediler.  9 Eylül 2022'de Las Vegas'ta verdikleri konserle bu turne tamamlandı. Sonuç muhteşemdi...turne her gece 5 milyon dolar kazandırdığı gibi yeni konser ve turne önerileri de gelmeye başladı. 

1980'lerin dört dev ismi güçlerini birleştirdiler ve beraber turne yapmaya karar verdiler. Bu pek kolay olmadı, araya pandemi giriverdi ama onlar yılmadılar. Pandemi sonrası Def Leppard yepyeni albümüyle dikkatleri çekerken, Joan Jett ise eski parçalarını akustik olarak yorumladığı bir albüm yaptı.  Pandemi öncesi planladıkları turneyi yapma kararlılığını inatla sürdürdüler. Bu dört grup tek başlarına turneye çıksa ufak salonlarda konser vereceklerdi ama dördü bir arada olursa bu stadyumlara taşınırdı. Bu bir hayaldi, yani sonuç alınamaya bilir ve stadyumlar dolmayabilirdi. Ancak bugün gelinen sonuç: bu iş başarıldı! Hard'n Heavy'nin dört devi geri dönüş konserlerine adım atmışlardı ve bu iş olmuştu. 

Geri dönüş turlarını tamamladıktan sonra Motley Crue , hayranlarına onları tekrar görmek için çok beklemeyeceklerini açıkladı. Grup, Instagram sayfalarından "Şubat'ta görüşürüz" duyurusunu yayınlayacaktı. 

Def Leppard cephesinde ise grubun solisti Joe Elliott turnenin Avrupa'ya taşınacağına dair planları olduğunu söyleyecekti. 

Motley Crue'nun vokalisti Vince Neil ile yapılan röportaja göre Motley Crue, 2023'te Def Leppard ile birlikte uluslararası turneye çıkacak, ilkbaharda Meksika ve Güney Amerika'yı, gelecek yaz ise Avrupa futbol stadyumlarını ziyaret edeceklermiş. Amerika Birleşik Devletleri'ne dönüşün 2024'te yapılması planlandığını açıklayan Neil, "Bizim bittiğimizi düşünenler yanılıyor... 2024'te geri döndüğümüzde, her şeyi yeniden yapacağız."

 

Peki Poison cephesinde durum ne? Onu da grubun davulcusu Rikki Rockett'in sosyal medya gönderisinde şu sözlerle klavyeye dökülüyordu: “Ne çılgın bir yaz! Sanırım rock 'n' roll'un ölmediğini kanıtladık. Rock 'n' roll markamız da değil!” dedikten sonra, "Poison bir caz-rock füzyonu/progresif metal grubu değil. Kahretsin, çoğu zaman gerçek metal bile değiliz - biz rock 'n' roll'uz."

*

Buraya kadar haberlerden bir derleme yaparak bu konser turnesinin bitiminde alınan sonucu yansıttım. Bundan sonrasında da kendi analizimi yapacağım. Öncelikle, dört grubun birlikte yer alacağı bu turnenin yapılacağına dair ilk haberi  aldığımda, bunun nafile bir çaba olduğunu düşünmüştüm. Hatta içimden "dağ fare doğuracak" diyerek dalga bile geçmiştim. Açıkcası hiç ama hiç umudum yoktu. Yaz boyu turne yapılır ve bir stadyum eh hadi dolar ama bittiğinde güzel bir anı olarak hatırdan silinir ve bu gruplar da artık emekliliklerini , bir jübile misali ilan ederlerdi.  Şimdi yanıldığım için çok seviniyorum. Kimse kusuruma bakmasın (lafın gelişi diyorum, yoksa kusur falan değil) ben metal tarzı içinde glam ya da hair metal denilen tarzları severim. Karanlık soundlar yerine blues ve rock'nroll temelli oldukları için bana yakın gelirler. Dolayısıyla saç metal diye dalga geçilmesine hep gıcık olmuşumdur. Bu nedenle sonucun böyle başarılı olnası beni keyiflendirdi ve bundan da bazı sonuçlar çıkardım. Bu bizde neden olmaz?

Neden Olmaz? dedim ama olmuştu da. Hem de öyle çok eski, uzak bir tarihte değil...Şunun şurasında pandemi başlamadan öncesiydi. Ani bir şekilde çok erken yaşta kaybettiğimiz sevgili dostumuz Çağlan Tekil, pandemi öncesinde neredeyse bir yıl boyunca eski grupların 1990'lı yıllardaki efsane konserlerini 2019'lara taşıyarak bir zoru başarmıştı. O geçmişin Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda yapılan Laneth konserleri günümüze taşınarak o zamanki gruplar tekrar dinleyici ile buluşmuştu. Kronik, Metafor, Cultus, Metalium, Objektif, Pentagram, Athena, Dr. Skull, Hazy Hill ve nice grup bu konserlerde hem eski hem de yeni dinleyici ile buluştu böylece. Sonra Çağlan'ı yitirdik ve ardından pandemi geldi. Şimdi Çağlan yaşıyor olsaydı mutlaka bunun devamı gelecekti. Hoş gelmese bile Çağlan'ın yaptıkları bize ilham olmalıydı derim. Bir çok eski grup ve dinleyici, oturduğu yerden eski günlerin anılarını anlatıyor ya da yeni gruplara kabahat buluyor... Oysa zamanlarına ya da müzikal anlayışlarına göre gruplar bir araya gelse (belki aralarına yenileri de katarlar) konserler verse. Hayal bu ya Türkiye Turnesi yapsa.  

Olacak şey değil ya, maksat yazı uzasın diye hayal kuruverdim. Unutun gitsin.

Aptulika

 


 

 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...