13 Eylül 2022 Salı

Fransız Yeni Dalga sinemasının ünlü yönetmeni Jean Luc- Godard öldü.

 


Fransız sinemasına 1950 sonları 60'lı yıllarda damgasını vuran Yeni Dalga akımının kurucu yönetmenlerinden Jean Luc- Godard, 91 yaşında hayata veda etti. 

İtalyan Yeni Gerçekçilik akımından etkilenen bir grup yönetmen klasik film formunu reddederek tabuları yıkan ve sistemi sorgulayan bir sinema dili oluşturmuşlardı. Fransızcası "la Nouvelle Vague" olan Yeni Dalga yönetmenleri arasında Jean-Luc Godard, François Truffaut, Jacques Rivette, Eric Rohmer ve Claude Chabrol gibi isimler sayılabilir. 

"Serseri Aşıklar" filminde  oynayan
Jean Paul Belmondo ilk büyük 
çıkışını yapacaktı.

İsviçre kökenli bir Fransız ailenin çocuğu olarak 1930 yılında Paris'te doğan Godard, 1960 yılında ilk filmi olan "Serseri Aşıklar" (A Bout de Souffle) ı yaptı. Ardından "Kadın Kadındır" (Une femme est une femme) (1961), "Evli Bir Kadın" (Une Femme Mariée) " (1964) filmleri takip edecekti. 

Yönetmenin 1965'te yaptığı "Alphaville" isimli film bir bilimkurgu filmidir ama burada alışılmış popüler işlerin aksine distopya anlayışıyla kara film  (Film Noir) tarzı birleştirilerek fütüristik bir yapıt ortaya çıkmıştı . Yunan kökenli ABD'li oyuncu Eddie Constantine'in trençkot giyen bir gizli ajan olan Lemmy Caution'u canlandırmıştı. Bu filmin bir diğer özelliği de tamamının Paris'te çekilmesine rağmen hiç bir özel set ve sahne inşa edilmeden çekilmiş olmasıydı. 












Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...