16 Eylül 2022 Cuma

Mick Clarke'ın yeni albümü "Telegram"

 


Bugün (16 Eylül 2022) yeni çıkan albümlerden biri de Mick Clarke'ın "Telegram" albümü. Onu genelde blues'a meraklı az sayıda bir dinleyici Mick Clarke Band ile yaptığı çalışmalarla tanıyor olsa da 1960'ların grubu Byrds'n davulcusu Michael Clarke ile (internet aramalarında) karıştırılma ihtimali olabileceğinden biraz tanıtmakta yarar olacağı kanaatindeyim. 


Mick Clarke ismi İngiliz Blues'ının doğduğu yıllara dayanıyor. 1968'de kurduğı Killing Floor grubuyla ABD'den İngiltere'ye gelen siyahi blues devlerine bir tür mihmandarlık yaptı. Freddie King, Howlin' Wolf, Otis Spann ve Arthur "Big Boy" Crudup ile turnelere çıktılar. İki albüm yapan Killing Floor, grupla aynı adı taşıyan plaklarıyla Classical Rock Magazine tarafından 1967 ile 70 yılları arasındaki 20 İngiliz Blues albümünden biri seçilecekti. 

70'lerin ortalarında Mick, Şarkıcı Stevie Smith ile Salt grubunu kuracaktı. Blues rock yapan bu grup, Londra'ki Marquee Club konserlerinin müdavimi olacaktı. Reading Festivali'nde de çalan grup, Muddy Waters'ın Londra'daki ilk konserinde açılışta yer alacaktı. 


1980'li yıllarda onu Mick Clarke Band ile görecektik.  Rory Gallagher, Johnny Winter ve Joe Bonamassa gibi sanatçılarla sayısız festivalde yer alan grup, son konserleri arasında İtalya, Belçika ve Hindistan'daki festival gösterileri yer aldı. Temmuz 2017'de Mick, Bosna-Hersek'teki Mostar Blues & Rock Festivaline katıldı. Haziran 2018'de Mick,   İsveç Rock Festivali'nde çaldı.

 Mick Clarke, şimdiye kadar yirmi iki solo albüm çıkardı. Grubuyla yaptığı albümlerle tanıdığımız Clarke, yeni çıkan "Telegram"da ise bütün enstrümanları kendi çalarak albümü oluşturmuş. 

Şimdilik benim yazacaklarım bu kadar. "Telegram" albümünü dinlemek bana çok keyif verdi, her bir parçayı tek tek yorumlayıp, analiz etmek isterdim ama bunu Mick Clarke'ın kendi anlatımına bırakmak istiyorum. Bir sonraki yazıda "Mick Clarke son albümü Telegram'ı Anlatıyor" başlığıyla yayınalayacağım. Böylece hem albümün oluşumu hem de tek tek parçaları Clarke'ın kendi anlatımıyla okuyacaksınız. 

Şimdi ben kendimi "Telegram" albümünü dinlemeye ve İngiliz blues'unun Mick Clarke kaptanlığındaki samimi ve sahici yorumunu dinlemenin keyfine bırakıyorum. 

Aptulika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...