8 Eylül 2022 Perşembe

İşveç'ten bir senfonik Rock Projesi: Gathering Of Kings



 O seksenlerdeki Europe'ın "The Final Countdown" çıkışını ve bir anda tek parçayla popülerleşmesini hatırlıyorum ve aradan neredeyse iki nesilden fazla zaman geçti; bugün bile kime bu parçadan bahsetseniz (rock ile hiç alakası olmamış olanların bile) bir anda gülerek parçanın klavye bölümlerini ağzıyla taklit ederek seslendirecektir. O gün popülerleşti diye alaya bile aldığımız bu parça, ister istemez İsveç'i dünya müzik sahnesine taşıdı ve bugün baktığımızda farklı renklerde, anlayışlarda bir çok rock grubu birbiri ardına geliyor. Demekki  bazı ekimlerin meyvası bir yıl, 10 yıl değil yarım asır sonra çıkabiliyor. İşte onlardan biri de Gathering Of Kings yani kısa adıyla GOK.

Elbetteki İsveç adına her şey Europe ile başladı demek gibisinden bir gaflete düşmek istemem ama o örneği hatırlatmak istedim, zira o çıkış bir ticari başarı olarak Avrupa ve dünyanın müzik kapılarında İsveçli grupların farklı renklerde çıkmasına vesile oldu. Üstüne üstlük GOK grubunun tarzının da Europe ile alakası bile yok. 


GOK'u Temmuz ayında çıkan "Enigmatic" albümüyle tanıdım. Senfonik temelle rock'ı buluşturan, yer yer heavy rock opera arası bir tazları var. Benim yaşlı kulaklarım için Helloween' in ilk albümlerini hatırlatsa da, o denli yenilikçi ve albenili değil. İtiraf etmem gerekirse uzun süre dinleme listeme alacağımı sanmıyorum ama bu tarza aşina kulakların sevebileceğini sanıyorum, dedikten sonra gruptan biraz bahsedeyim.

"Enigmatic" grubun üçüncü albümü olmaktaymış. Ben dinleme olanağı bulamadım ama ilk iki albüm daha rock opera tarzındayken bu çalışmada  (gene senfonik temelli olsa  da ) biraz daha melodik hard rock'a evrilmişler. 

Grubun kadrosu 11 kişiye varıyor. Özellikle  5 vokalistin yer aldığını söylersem durumu anlayabilirsiniz. Bu sayede değişik ses renkleri ve koro bölümleriyle senfonik bir tada erişiyorsunuz. Bununla kalsa iyi, "Feed You My Love" parçalarında üç konuk vokal de yer almakta. 

Jonny Lindkvist - Vokal

Rick Altzi - Vokal

Apollo Papathanasio - Vokal

Tobias Jansson - Vokal

Alexander Frisborg - Vokal

Victor Olsson - Guitar

Magnus Mild - Guitar

Mikael Planefeldt - Bass

Jonas Källsbäck - Drums

Efraim Larsson - Drums

Joel Selsfors - Keyboards


Gathering Of Kings, bir gruptan çok Ron ve Nina Dahlgren'in bir projesi olarak ortaya çıkmış. AOR ve melodik hard rock ile dolu bir kayıt yapmak için farklı şarkıcıları ve müzisyenleri bir araya getirmek istediler. Amaçlanan, 80'lerin havasını tekrar yakalamakmış. 

Şimdilik benim dinlememden çıkan ayrıntılar bunlar. Bu tarza meraklı olanlar bakalım nasıl bulacak.

Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...