25 Ocak 2015 Pazar

Hababam Sınıfının “Çilli bum bum”u ve Kenan


Rıfat Ilgaz’ın unutulmaz eseri “Hababam Sınıfı” bir tiyatro başyapıtı olmasının ötesinde 70’li yıllarda yapılan filmleriyle bugün bile hatırlanacaktı. Bugün internette o filmin görüntüleri bolca tıklanmaya devam ederken, en çok da bilinen sahnesi yıl sonunda okulda yapılan mezuniyet töreni olacaktı. Orada Hababam Vokal Grubu’nun eşliğinde Adile Naşit’in oynadığı “Hafize Ana” sahneye çıkarak “Çilli Bum Bum” şarkısını okuması unutulmaz karelerden biri olacaktı.
O filmde seslendirilen diğer şarkılar gibi “Çillim” de dönemin popüler parçalarından biriydi. Bu parçayı seslendiren Kenan, bundan 40 yıl önce bu hafta müzik listelerinde bir numaraya oturacaktı.



1974 yılının sonlarına doğru çıkan “A Chili Pum” adlı şarkının olduğu 45 devirli bir plak, ülkemizde oldukça tutulacaktı. Black Cats isimli İspanyol bir grubun ya da (plak kapağında bir figürün gitar çalıyor olmasına bakılırsa) vokalistin bu plağı çok tutulmuştu ama listelerde bir hafta 4. sıraya çıkacak ve inecekti. Okuyan grup  ya da müzisyen kimdi diye, bugüne kadar da fazla önemsemedik. Ancak bu plak listelerde 4. sırada bir hafta kalıp, hemen 13. sıraya düşmesi esnasında Türkiye’den bir plak hızla yükselip, 1 numaraya çıkacaktı. Bizim de konumuzun asıl yörüngesini oluşturacak olan da o plaktı.
40 yıl önce bu hafta (22 – 28 Ocak 1975) Kenan’ın “Çillim Çillim” plağı listelerde iki hafta boyunca birinci sırada kalacaktı, hem de Tanju Okan’ın “Kadınım” şarkısı ve Melike Demirağ’ın “Arkadaş”ını geride bırakarak.
Hafızam beni yanıltmıyorsa Kenan ilk plağıyla listelere bu kadar çabuk girebilen ender örneklerdendi. Hem de ilk plağının daha dumanı tüterken, bütün Türkiye onun şarkısını ezbere okuyordu. Kenan ondan sonra askere mi gittiydi neydi bir de o konuda “Askerliğim bitince bahar yaz olur alacağım seni kız inan ne olur” sözlerinden mürekkep bir plağı daha oldu, sonra da ondan bir haber alamadık.
Kenan, ilk 45’lik plağında Black Cat’s’in “A Chili Pum” şarkısına Türkçe sözler yazılmış olarak “Çillim Çillim” diye okumuştu. Bu plak dönemin Hey dergisinde “Sizin için Dinledik” isimli plak kritik köşesinde tek yıldız almıştı. (Bu yıldızların en üst düzeyi 4 yıldız yani çok iyi anlamına geliyorken, bir yıldız ise en sonu işaret ederken yani “Yetersiz” anlamına geliyordu.) Derginin 30 Ekim 1974 tarihli sayısında bu sayfada yapılan kritikte ise “… Kenan’a ait olduğu belirtilen düzenlemeler renksiz.” sözleriyle bir güvensizlik belirtildikten sonra, “…Parçaların aceleye getirildiği, üzerinde çalışılmadığı meydana çıkıyor.” denilerek, yabancı parçanın tutulması sebebiyle alel acele Türkçe söz yazılıp, çıkarılmasına biraz kinayeli bir dille eleştri getiriliyordu. Bütün bunlara rağmen yazının sonunda “Çillim Çillim” için “hareketli ve neşeli bir şarkı olarak kulağı okşuyor.” denilerek, (O kadar yerden yere vurduk ama biraz moral verelim hesabı) yazı noktalanıyordu.
Bu yazının üzerinden iki ay geçti geçmedi ve Kenan bu plağı ile bütün herkesin dilinde olan bir parçayı çıkartacaktı. O eleştrilerde yazılanlar doğru da olsa bizim popüler müziğimize bir ur gibi giren “yabancı parçalara Türkçe söz yazma” modası içinde parça tüm denklemleri yerine getirmiş ve tutulmuştu, üstelik şarkının asıl sahiplerinin bile önüne geçerek.

“Genç Kızların Sevgilisi” imajında İlhan İrem’in rakibi
Yazımızın başında “Çillim Çillim”in Kenan’ın ilk plağı olduğunu söylemiştik.  Hatta daha da ileri gidip, bundan başka da bir plak daha yaptı ve askere gitti, diyecektik ama tabiki yanılıyorduk. Bu yanılgıyı bile bile yaptım, çünkü herkesin bildiği bu şekildedir. Ancak Kenan’ın 1975 yılındaki tam sayfa reklamında “Gençliğin sevgilisi KENAN son plağında söylüyor” ibaresinin yer almasının yarattığı kuşku ile araştırınca bunun böyle olmadığını görecektik. Kenan ilk plağını “Çillim Çillim”den 4 yıl önce 1970’te yapmıştı. Üstüne üstlük bu plak bizim yazının başından (yanlış olarak) “ Çillim” şarkısından sonra dediğimiz “Askerliğim Bitince” ydi.
Bu ilk plağın ardından 1971’de “Kına Gecesi / Bırak Peşimi Artık” ve “Benim Yarim Çok Güzeldir / Deli Oğlan” isimli iki plak kaydeden Kenan, 1972’de de  “Öğüt / Senden Sonra”, “Deli Oğlan 2 / Gel Salını Salını”, “Küçük Yaşta Aldım Sazı Elime / Ha Bu Diyar”, “Çamlıca Yolunda / Alıverin Bağlamami Çalayım”adlarında 4 plak yapacaktı. 1973’te onu biraz ara vermiş olarak görürken yılın sonunda
 “Rüzgar Gibi Geçti / Ayrılsakta Bu Dünyada” ile 1974 yılına bir plak sıkıştıracaktı. İşte bu kadar külliyatlı bir müzik geçmişinden sonra Kenan’ın sadece fizik güzelliği ön plana alınarak, “Genç kızların sevgilisi” imajıyla “Çillim Çillim “ gelecekti ve 1975’in ilk ayında listelere bir numaradan girecekti. Ha bu imaj ile 70’li yıllarda magazin dergileri inceden inceye İlhan İrem’le aralarında bir rekabet olduğunu da körükleyeceklerdi. Ama herşeye rağmen İrem o yıllarda “Genç Kızların Sevgilisi” olma konumunda açık ara gidecekti.

“Teşekkür Ederim”le yeniden çıkış
Kenan’ı aynı yıl çıkan “Analar / Babalar” , “Tonton Kız / Ağlama Sevgilim” plaklarıyla görsek de aynı başarı satışa yansımayacaktı. Fakat bir yıl sonra “Çilli bum bum”a uyar yeniden yükselir diye  “Bom Çiki Bom” plağı çıksa da bir sonuç  alınmayacaktı. Tarihler 1976’yı gösterirken Kenan’ı , “Teşekkür Ederim / Göz Göz Göz” plağıyla görecektik. Bu plak tuttu mu bilemiyorum ama akıllarda kaldı ki bugün bile birene “Teşekkür ederim / Duydum ki unutmussun/ teşekkür ederim ” diye bu parçayı söylediğinizde teminat veririm ki o arkadaşınız da gülerek sizinle söylemeye  katılacaktır. Ha bu arada böyle dalgalı bulutlu yazdığımıza bakmayın o dönemde Kenan, Nino Varon’un plak şirketiyle çalışıyordu ve bu plakta da düzenelemeler Onno Tunç’ait olup kayıttaki orkestayı da o yönetiyordu.


35 yıl sonra dünyaya yayılan ıslık
 1977’de ise Kenan’ı “Viens Dans Ma Vie”ın Türkçe sözlü hali “Ben Sana Öyledir O Demedim mi” plağıyla görecektik. Ajda Pekkan’dan da bildiğimiz bu Fransızca şarkıyı Kenan plağın öteki yüzünde de ıslıkla da seslendirecekti ve plakta “ Viens Dans Ma Vie (Islıklı Versiyon)” ibaresi yer alacaktı. Aman gene dalga geçtiğimi sanmayın hatta abartıp benim böyle yaptığımı sanıp adamı da ti’ye almayın derim, sonra çok pişman olursunuz. O yıllar önceki ıslıklı plakta çok tatlı bir gitar versiyonu da eklenir ki etkisi fena değildir.
Bu arada bugün dünyada bu ıslıklı yorum biliniyor (naber).  2011 tarihinde Avrupa’da “Bouzouki Joe Records” tarafından çıkan “Turkish Freakout 2 (Psych-Folk 1970-1978)” isimli seçki LP plakta bu yorum yer almaktadır. 
 Kenan sadece 45’lik plaklarla sınırlı kalmadı1977 yılında “Karı Koca Kavgası” isminde bir de LP çıkartacaktı. Hem de bu LP, alışılagelen şekilde eski 45’lik plaklarının toplanmasından değil, albüm için yeni yapılmış parçalarından oluşuyordu. Albümün ismi  size absürt gelse de birbirini takip eden konulardaki parçalar olması sebebiyle rock diyemesek de konsept bir pop anlayışı da vardı diyebiliriz.
APTULİKA
bluesperisan@gmail.com


İşte 40 yıl öncesine gidip, liste başı bir plaktan bahsederken Kenan’la karşılaştık. Hemen 40 yıl önceki o parçaya yani “Çillim Çillim”e bir bakalım, sonra da bu şarkının asıl versiyonu ve de bir flamenko sanatçısından o yıllardaki heybetli yorumuna bakalım.


Kenan'ın 1975  tarihindeki liste başı plağı 
"Çillim Çillim". 
Videoya eşlik eden resim o günkü plağın kapağı.



Black Cats'in 1974 tarihli plağında 
parçanın aslı 
"A Chili Pum"




Bu da şarkının en harbi yorumu 
Dolores Vargas'ın 
sesinden flamenko normlarının en üst düzeyinde bir hali. 


Şarkının ismi Achilipu". İspanyolca bilenler açıklık getirirse "Achilipu" asıl hali olsa gerek, sonradan Black Cats bunu İngilizceye benzeterek "A Chili Pum" yapmış galibe. Bize de gelerek olmuş mu sana "Çilli"


Dolores Vargas'ın bir televizyon 
kaydında dansıyla birlikte yorumu




Ve bizim en sevdiğimiz yorumu


1 yorum:

Blackwinter dedi ki...

Sonuçta kanan a ne oldu, nerede ne zaman öldü geride kimsesi var mı..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...