11 Şubat 2024 Pazar

Alpay Şalt ve Mr. Steel'den yeni bir grup: Salty Steels

 




Mimar Sinan Üniversitesi Grafik bölümünden iki arkadaş üniversite yıllarında itibaren müziğin zaten içindeydiler ve iki arkadaşın bu merakı yıllar sonra onları tekrar bir projede buluşturdu. Bu ikiliden biri Whisky grubundan tanıdığımız ve bir çok grubun davulunda yer almış olan Alpay Şalt, diğeri ise oldukça üretken solo çalışmalarıyla tanıdığımız Murat Çelik ( Mr. Steel) bir araya gelerek Salty Steels isimli yeni bir proje oluşturdular. 

Salty Steels bu hafta dijital formatta bir tekli yayınladı. İngilizce sözlü olan bu şarkının adı "ASHAMED".  Söz ve müziği Murat Çelik'e (aka Mr. Steel) ait olan Ashamed özet olarak bir baba ve dünya vatandaşı olan birinin gözünden İsrail ile Filistin arasında süren insanlık dışı savaşı irdeliyor.



Burada sözü Alpay Şalt'a  bırakalım ve hem  Salty Steels'in oluşumunu hem de bu ilk parçalarını onun anlatımıyla dinleyelim: 

"Belki dikkatinizi çekmiştir, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden birçok değerli müzisyen çıktı, çünkü sanat çok yönlü bir kavramdır, üretme ve hayal gücü olanlar farklı sanat dallarında kendilerini ifade edebilirler.

Aynı yıllarda Grafik bölümünde birlikte eğitim aldığım arkadaşlarımdan Murat Çelik (aka Mr.Steel) bu çok yönlü sanatçılardan biriydi ve okuldan yıllar sonra, pandemi öncesinde Üsküdar meydanında tesadüfen karşılaşmamız ile müzik yapmaya başlamamız bir oldu. Araya pandemi girdi bazı projelerimiz yarım kaldı ama bu son yaptığımız çalışma sevgili grup arkadaşımız Taner Ersoy 'un katkılarıyla Çatı Stüdyo'da hızlıca kaydedildi, sevgili Arıkan Sırakaya tarafından mikslendi masteringi yapıldı. Elbette öncesinde sevgili Meriç Memikoğlu tarafından ayıklanarak editlendi. Mr. Steel ve Alpay Şalt bu projeye terle ıslanmış gitar tellerine ve soyadlarına gönderme yaparak Salty Steels adını verdi, artık Stüdyo Arı etiketiyle dijital platformlarda yerini aldığına göre gönül rahatlığıyla paylaşabiliriz. "

Salty Steels grubu ikili bir proje, Mr.Steel ve Alpay Şalt tarafından oluşuyor.  Asıl adı Murat Çelik  olan Mr.Steel 1996 yılından bu yana  sayısız müzik projesinde çalışmış besteci, söz yazarı ve gitaristtir. Zaman içinde halk müziğinden, rock ve blues sentezlerinin yanı sıra bir çok sosyal müzik projesinde yer almıştı. Salty Steels'in diğer ismini 1986'dan beri başarılı bir rock davulcusu olarak biliyoruz. Onu Whisky grubunun daimi davulcusu olarak tanısak da Objektif, Gür Akad, Cem Köksal & Joe Lynn Turner, Yüksek Sadakat, Erkin Koray gibi bir çok müzisyen ve grupla çalışmıştır.  



Salty Steels'in ilk çalışması olan "Ashamed" can alıcı bir konuya parmak basıyor. Mr. Steel'in söz ve müziği ile gerçekleşen bu parça sound olarak gümbür gümbür hard rock ile heavy arasında geziniyor. Açıkcası parçayı dinlerken insan daha sonraki parçalarını merak ediyor, çünkü müzik oturmuş bir grubun müziğini bizlere sunuyor. Sözlerdeki protest anlatım müzikle de kendini anlatabiliyor. Bendir gibi bir doğu enstrümanına da yer veren grup, şarkıda Orta Doğu ezgilerini (daha doğrusu ritmini) kullanırken yama etkisi yaratmadan bütünlük sağlayarak kullanabiliyor. 

Bu şekilde devam ettiklerinde hard rock ve heavy tarzından progresif metal'e yönlenebilen harika işler geleceğe benzer. Tekdüze olmuş, ahlı vahlı alaturka meyilli rock ortamımızda buna gerçekten ihtiyacımız vardı. İhtiyacımız var olmasına var da bu tip çalışmalar ve gruplar oluyor ama dinleyici onların çalışmalarını takip. etmeyince, konserlerine gitmeyince bu çalışmalar bitiyor. Bunu da buradan belirteyim hani. Herkes köşesinden atıp tutuyor,  eleştiriyor ama böyle farklı işlere ne kulak veriyor ne de konserlerine gidiyor. Bu da böyle biline derim hani.


Yazımıza son vermeden önce Salty Steels'in "Ashamed" parçasının künyesine bir bakalım ve de ardından dinleyelim. Bu arada yorum bölümünden de yorumlarınızı beklediğimi söyleyeyim. 

Aptulika


ASHAMED - Salty Steels

Music and lyrics: Mr.Steel (Murat Çelik)

Drums: Alpay Şalt

Vocals: Mr.Steel

Bass: Mr.Steel

Guitars: Mr.Steel

Bendir: Mr.Steel

Produced by: Alpay Şalt

Recording Studio: Çatı Music (Taner Ersoy)

Edited by: Meriç Memikoğlu

Mix & Mastering: Studio Arı (Arıkan Sırakaya)




7 yorum:

Adsız dedi ki...

Tebrik ediyorum, kaliteli bir iş olmuş.

Adsız dedi ki...

Iniş duruş kalkışlar iyide güzelde vokal olmamış bunu acil servis vokalisti msi gırtlak rock icabeder halteder

Adsız dedi ki...

IYI dur in çık tam hard rock fekaat vokal bas gırtlak götürürdü gib acil servis vea ne can gok gibi nacizhane

Alpay Şalt dedi ki...

Harika yorumun için çok teşekkürler sevgili Aptülika, bir ara seni ziyarete geleceğiz.

Adsız dedi ki...

iniş duruş kalkışta ne demek.şarkıdan uzak dur uçağa bin ve cover dinle ben seyahat edesin diye şarkı yazmadım.
dinlemeyin .kulak ve kalp irtibatı olmadan asla dinlemeyin.tonla malzeme var onları dinle lütfen

Adsız dedi ki...

Ellerinize yüreklerinize binlerce sağlık olsun güzel insanlar.
Bir teşekkür de aptülica ya hem güzel yorumu hemde bu güzel olayları hemen bize ulaştırdığı için.
Eyvallah.
Ergin Onay

Ergin Onay dedi ki...

Çok güzel olmuş ellerinize sağlık güzel insanlar.
Bir teşekkür de aptülica ya hem güzel yorumu hemde bu güzel olayları hemen bize ulaştırdığı için çok teşekkür ederim.
Eyvallah.
Ergin Onay

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...