30 Nisan 2021 Cuma

Caz müzisyeni Ümit Onartan'ı kaybettik.


Ümit, tenor ve alto saksafonda usta bir caz müzisyeniydi. Ama aynı zamanda ressam, kanun sanatçısı, hayvan sever ve iyi bir arkadaştı da.



Caz müzisyeni Ümit Onartan'ı 29 Nisan 2019 tarihinde kaybettik. Sanatçı bir süredir yakalandığı bir hastalık sebebiyle tedavi görüyordu ama ölümü bu hastalıktan değil, tedavi sürecinde yakalandığı Covid - 19'dan oldu. 

Ümit benim Akademi'den arkadaşımdı. Onunla aynı yaşlardaydık ve aynı dönemde İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde (yani şimdiki MSÜ) okumuştuk. Ümit, ilk önce fotoğraf bölümündeydi ama iki yıl sonra resim bölümüne geçecekti. Akademi'in ilk yıllarında o  kanun çalardı ancak daha sonradan saksafon çalmaya başlayacak bu alanda müzikal kariyerini başlatacaktı. 



 Tenor ve alto saksafon sanatçısı Ümit Onartan, icracılığının yanında saksafon restorasyonu ile özel olarak uğraşıyordu ve 2002 yılından sonrası da kişiye özel tasarım el yapımı saksafon ağızlığı üretiyordu. Bu alanda Türkiye'nin tek üreticisi olan Onartan bugüne kadar sayısız isim için sayısız ağızlık üretti.



Bugüne kadar bir çok caz albümünde çalan Ümit Onartan 2001 yılında Tolga Tüzün'ün "Nix" ile Oğuz Büyükberber'in "Velvele" kayıtlarında yer aldı. 2006 yılında oldukça geniş kadroyla kaydedilen "Fenomen" albümünün de sanatçıları arasındaydı. 2013 yılında da caz rock gitaristti Mustafa Dönmez'in "Kısa Öyküler" albümünde çalmıştı. 

Ümit Onartan başarılı bir tenor ve alto saksafoncu. Peki onu kanun çalmaktan, resim yapmaktan çekip saksafon çalmaya yönelten ne oldu? derseniz,  o zaman  Ümit'le yapılan bir röportaja kulak verelim. Bu röportajda Ümit Onartan saksafona 1985 yılında George Michael'ın "Careless Whisper" şarkısını sevmesiyle başladığını söylüyordu.

Ümit, Işıklar içinde uyu.

Aptulika 


3 yorum:

Unknown dedi ki...

Mekânı cennet olsun...

Engin Varul dedi ki...

Başınız sağolsun. Ama yılı yanlış yazdiniz sanırım.

Engin Varul dedi ki...

Başınız sağolsun. Ama yılı yanlış yazdiniz sanırım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...