(İlk Baskı: 2015)
Aptul beni kitaplar, özellikle fantastik kitaplar hakkında yazmaya teşvik edince, ben de yüz buldum bir de çizgi roman yazayım dedim.
Şanslı bir çocuktum, ailem çizgi roman okumama karşı çıkmak şöyle dursun, beni bu konuda cesaretlendirdi. “Teksas, “Tommiks”, “Mandrake”, “Atlantis” derken, zaman içinde grafik roman ile tanıştım. Çok da sevdim.
İlk okuduğum grafik roman kahramanı “Sandman” oldu. O günden beri “Neil Gaiman”’ın sıkı bir takipçisi olmaya çalışıyorum. Hakkında bir şeyler paylaşmak istediğim kitap da Neil Gaiman eli değmiş bir grafik roman, “Günaha Son Çağrı”. Kitaba geçmeden önce, yazarlar, çizerler ve “Şovmen” hakkında birkaç kelam edeyim.
Neil Gaiman |
Çizer, “Michael Zulli”, rock müzik dinleyicisi, yeni nesil (karanlık) “Ninja Turtles” çizgi romanlarının çizeri ve çevre savaşçısı.
Şovmen, “Alice Cooper”, dünyalılar arasında “Vincent Damon Furnier” olarak biliniyor. “Metalin Babası”, biraz “Frankenstein”, az bir şey “Dracula”, her şovun sonunda kafası kesilerek infaz ediliyor ve her seferinde yeniden doğuyor.
Alice Cooper ve Neil Gaiman |
Cooper ve Gaiman, bir telefon konuşmasıyla tanışır, bir otel odasında bir araya gelir ve kıtalararası görüşmeler sonucunda, Alice Cooper’ın ana hatlarını anlattığı bir hikâye çıkar ortaya. Mike Zulli çizimleri, “Sandman” serisine eli değmiş “Todd Klein”da kaligrafileri tamamlar ve 1994 yılında “Alice Cooper” aynı isimli albümü “The Last Temptation” ile eşzamanlı basılır.
“The Last Temptation” |
Kitabın hikayesi bilindik bir hikâye. Kahramanımız “Steven”ı, Alice Cooper dinleyicileri tanıyorlar. İlk olarak 1975 yılında “Welcome to My Nightmare” albümünde, kabuslar gören küçük bir çocuk olarak tanıştık onunla. “Steven”, sıkıcı kasabasında, ufak tefek ve silik olmanın ağırlığıyla, okulun zorbalarının baskıları altında ergenliğe geçmektedir. Cadılar Bayramından bir gün önce, “Şovmen” tarafından, daha önce orada olmayan bir tiyatroya, “Gerçeğin Tiyatrosu (Grand-Guignol)”na girmesi için ikna edilir. Sınırlı sayıda kişinin içeri girebildiği bu tiyatroda her şey “bedava”dır. Steven orada geleceğini görür. Büyük şehirde öldüğünü, küçük kasabasında çürüyüp gittiğini, makineler, arabalar tarafından ezildiğini, güvendiği ailesinin dağılıp gitmesini, kendisine ait olmayan fikirleri kafasına sokmaya çalışan medyayı izler. Oyunun sonunda “Şovmen” Steven’ı eve yollar ve söz verir, “Şimdi git, ama kaygılanma Çocuk, fazla uzağında olmayacağım”.
Cadılar Bayramı gecesi Steven tiyatroya geri döner. Gerçekte ne istediğine, hayatına nasıl devam edeceğine karar vermiştir. Yıllardır kasabaya kabuslar yaşatanın ne olduğunu anlamıştır ve “korkak” olmadığını kendine ispatlamaya kararlıdır.
“Günaha Son Çağrı”, bir rock’n roll, baştan çıkarılış ve geleceğe dair kararlar verme hikayesi. “Alice Cooper’ın “yeniden doğuş albümü”, “The Last Temptation” eşliğinde okuması da ayrıca keyifli. Okuyup bitirdikten sonra, çizimlerdeki detaylara, tabelalara, tişörtler üzerindeki yazılara bakmak için geri dönmenizi tavsiye ederim çünkü tahmin edilebilir olsa da sizi sürprizler bekliyor.
Çizgi roman’dan sahnelerinde yer aldığı “Lost In America” parçasının klibi de aşağıda.
https://www.youtube.com/watch?v=8g6zV-FIxGU
KAYNAKLAR
https://kayiprihtim.com/liste/neil-gaiman-hakkinda-bilmediginiz-14-sey/
https://a4d.fandom.com/wiki/Steven_(Alice_Cooper_character)
https://kahramangiller.com/cizgi-roman/gunaha-son-cagri-alice-cooper-ve-neil-gaiman-bir-araya-gelirse/
Meral Akman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder