8 Nisan 2020 Çarşamba

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 24


Yerel enstrümanlarla, akustik olarak İngiliz ve iskoç folku Saykodelik müziğe taşınır mı? Bununla kalsa iyi, bir de buna Fas, Tunus, Hint müziğini katmakla kalmayıp, ud, sitar, tambur gibi bizim de aşina olduğumuz Doğu sazlarını da katarlarsa ne olur?
İşte bunun adı: The Incredible String Band!
olur.


Paul Mc Cartney ve Robert Plant'e İlham Veren Plak




The Incredible String Band 
"The 5000 Spirits or the Layers of the Onion"
 (1967)
Elektra
  
Edinburg'da 1966 yılında Clive Palmer, Robin Williamson, Mike Heron adındaki üç İskoç delikanlı bu folk grubunu kurduklarında belki de tam vaktiydi. Karşı kültürün bu özel grubu İngiliz ve İskoç ezgilerini saykodelik ve progresif bir çizgiye taşıyarak, öncü bir işlev görecekti. Grup, 1967 yılında yaptığı ikinci albümleri olan "The 5000 Spirits or the Layers of the Onion"da ise saykodelik folk çizgisindeki müziklerine Doğu motiflerini de katacaktı.
Robin Williamson - vokal , gitar , mandolin , ud , flüt , perküsyon (davul, çıngıraklar)
Mike Heron - vokal, gitar, mızıka
Meyan McKechnie - vokal, perküsyon
Danny Thompson - kontrbas
John Hopkins - Piyano
Nazir Jairazbhoy - sitar , tambur
oluşan kadrosuyla The Incredible String Band, bu ikinci albümlerinde geleneksel İngiliz halk müziğine ek olarak Hint müziği etkileşimli kompozisyonları da katmışlardı. 
Döneminde Melody Maker dergisi tarafından "Yılın Folk Albümü" seçilen bu çalışma, bugün "Wold Music" diye bilinen türün de ilk örneği gibiydi. ( World Music tarz olarak dünya sahnesine çıkması ise 20 yıl sonra olacaktı.)
1966 sonlarında grubun kurucusu Williamson, Fas'a bir seyahat yapacak ve dönüşünde Afrika ve Ortadoğu'nun egzotik enstrümanlarıyla gelecekti. Böylece grubun müziğine Fas ve Tunus ezgileri de dahil olacaktı. Led Zeppelin'in elemanları Robert Plant ve Jimmy Page'in Fas müziğine merak sarmalarının da bu grup ve Williamson ile dostluklarından oluştuğu da bilinir. 
The Incredible String Band, bu albümünde müziğine sitar, ud ve tambur gibi Doğu enstrümanlarını katmıştı. Aslında sitar o dönem Hint felsefesine merak saran bir çok rock müzisyeni tarafından kullanılır omuştu. Bu gruplar doğal olarak sitarı kullanırken gitardan yola çıkarak çalmaya çalışıyorlardı. Bu da gayet normaldi, çünkü onların Doğu müzikleri hakkında bilgileri yoktu. The Incredible String Band ise bu konuda daha faklı bir tavırda davranarak, sitar ve tamburu Hintli bir müzisyen olan Nazir Jairazbhoy'u gruba katarak, çaldıracaktı. 
Paul McCartney, The Incredible String Band'ın ""The 5000 Spirits or the Layers of the Onion" albümünün kendisini en çok etkileyen çalışmaların en başında geldiğini söyleyecekti. 
Albümün kapağı Hollandalı iki sanatçı olan Simon Postuma ve Marijke Koger tarafından tasarlanmıştı. Bu ikili ortak çalışmalarına "The Fool" imzasını atmayı tercih edeceklerdi. Hem ışığı hem de karanlığı bir araya getiren bu bol renkli çalışma, Doğu felsefesindeki Ying - Yeng karşıtlığını ( ya da bütünlüğünü) bir araya getiriyordu. 

Aptulika
Koronavirüs Günleri


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...