9 Nisan 2020 Perşembe

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 29


Caz ustası John Coltrane'ın bir film için yaptığı kayıtlar 56 yıl sonra tozlu raflardan çıkarak geçen yılın Eylül ayında yayınlandı. Şimdi sizleri bu "Mavi Dünya"nın içinde bir gezintiye davet ediyorum.  


Yıllar Sonra Mavi Dünya'da




John Coltrane 
"Blue World"
 (2019)
Verve Records

Bu albüm geçen yılın Eylül ayında yayınlandı ama öyküsü 56 yıl öncesine gidiyor. Hazırsanız anlatmaya başlayayım.
Kanadalı film yönetmeni Gilles Groulx, bir John Coltrane hayranıdır ve Montreal'de geçen bir aşk hikayesini konu alan, "Le Chat Dans Le Sac" filmi için John Coltrane'den müzik yapmasını ister. Ancak yönetmen yeni bir beste değil, Coltrane'in 1959 yılı baladı "Naima" ve "Village Blues"ın iki versiyonun da bulunacağı bir kayıt ister yani Coltrane, stüdyoya girecek ve bu eserler üzerinden doğaçlamalar yapacaktı. 
Böylece John Coltrane, 1964 yılında New Jarsey'de bulunan Van Gelder Stüdyoları'nda kayda girecekti. Bu kayıtlarda John Coltrane, tenor ve soprano saksofonuyla yerini alırken;
Jimmy Garrison - kontrbas
Elvin Jones - davul
McCoy Tyner - piyano
kendisine eşlik eder. 

Buraya kadar her şey güzeldir ve kayıtlar biter, yönetmen Gilles Groulx bunu alarak Kanada'ya gider. Ondan sonra film ne oldu bilmiyoruz. Aradan 55 yıl geçer ve geçen yıl bu kayıtlar tozlu raflardan çıkarak ilk kez yayınlanacaktı. Zamana meydan okuyan muhteşem bir caz yapıtıyla böylece karşılaşacaktık işte.

Aptulika
Koronavirüs Günleri



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...