14 Nisan 2020 Salı

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 37


Matching Mole'ı bu Korona Günleri'nde bulmak iyi oldu. Evdesin ve vakit bol olunca kendini daha iyi vererek dinleyebiliyorsun.  
Bu arada 1972 yılı nasıl bir yılmış... o kadar güzel iş çıkmış ki. Hem de çok, dinle dinle bir yenisi daha çıkıyor. Hepsini dinledim, bitirdim artık diyemiyorsunuz.  


Canterbury Lordları




Matching Mole
"Matching Mole"
 (1972)
CBS

Matching Mole, Progresif rock içinde İngilizlerin başını çektiği "Centerbury scene" ekolünün önemli temsilcilerinden biri. Çıktığı şehirle anılan bu ekolün grupları1960 ile 1970'lerin ilk yarısında Progresif  tarza caz - rock, saykodelik etkileri fusion halinde katmalarıyla belirginleşirler. Ancak onları ayrıcalıklı ve de avantgarde hale getiren en canalıcı ve de keyfe keyif katan yanları doğaçlamalarıdır. Mesela bu albümde yer alan 9 dakikalık " Part Of The Dance" 3 ayrı versiyonda yer alır. Hatta ikinci versiyonda ise doğaçlamalarla 21 dakikalık bir süreye ulaşır.  


Robert Wyatt 

1972 yılında Soft Machine grubundan ayrılan Robert Wyatt kafasındaki deneysel rock düşüncelerine imkan verecek olan Matching Mole grubunu kurar.
Phil Miller – gitar
David Sinclair – piyano, org 
Bill MacCormick – bas 
ve
Robert Wyatt – davul ve vokalin yanısıra mellotron ile "Signed Curtain" parçasında da piyano çalar.   
1971 ile 1972 arasında yapılan kayıtlarda Dave MacRae elektro piyanoyla konuk olacaktı. 

Açılışta yer alan "O Caroline" albümün en piyasa şartlarına uygun, kolay anlaşılabilir parçasıdır. Zaten bu yüzden de albümden çıkan tek single (45'lik - tekli) bu olmuştur. Ardından gelen sözsüz doğaçlama vokalle "Instant Pussy" deneyselliğe yelken açar.   "Signed Curtain" da Robert Wyatt'ı davulu bırakıp, piyanoya geçmiş vaziyette görüyoruz. Ardından yumuşak ve progresif'e yakışan bir geçişle "Part of the Dance"ı dinliyoruz. Wyatt davulda King Crimson tadındayken, parçanın bestecisi Phill Miller ile orgda David Sinclair  harika bir uyum içinde parçanın akışını sağlıyor. İlk plak baskılarında 8 parçanın yer aldığı albüm stüdyoda yapılan doğaçlama ve Jam Session'larla birlikte eklemeler (bonus) ile birlikte 17 parçaya çıkmış. 
Matching Mole'ı dinlemek güzel de dönüp dönüp tekrar dinleme ihtimaliniz de göz önüne almalısınız. Bu arada 1972 yılı nasıl bir yılmış... o kadar güzel iş çıkmış ki. Hem de çok, dinle dinle bir yenisi daha çıkıyor. Hepsini dinledim, bitirdim artık diyemiyorsunuz. 

Aptulika
Koronavirüs Günleri









Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...