13 Nisan 2020 Pazartesi

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 35


Ben şimdilerde bu üçüncü albümüyle Audience grubunu bu korona evciliği günlerimde keşfetme bahtiyarlığına eriştim. İyiki de erişmişim, zira inanılmaz bir müzikalite içinde farklı tat dalgaları içinde yüzerken buluverdim kendimi. Eğer ki size de bu keyfi yaşatabilirsem ne güzel olur hani. 


Klasik Gitar ve Saksafon 




Audience
"The House On The Hill"
 (1971)
Charisma Records

1969'da kurulan, 1972'ye kadar müzik yapan İngiliz progresif ve art rock grubu Audience, 4 albümlük diskografisinde harikalar yaratmış. Bir ara 2004 yılında tekrar kurulan grup, 2005 yılında da bir konser albümüyle de yeniden dönüş yapmış. 

Ben şimdilerde bu üçüncü albümüyle Audience grubunu, bu korona evciliği günlerimde keşfetme bahtiyarlığına eriştim. İyiki de erişmişim, zira inanılmaz bir müzikalite içinde farklı tat dalgaları içinde yüzerken buluverdim kendimi. Eğer ki size de bu keyfi yaşatabilirsem ne güzel olur hani. Bilindikler dışında bir yerlere gizlenmiş ya da unutulmuş başka ne güzellikler var bu evrende, keşfetmek şartıyla.  Beni keşif meşif ilgilendirmez diyorsanız, temcit pilavına devam o zaman. 

Şimdi ilk olarak Audience kadrosuna bir göz atalım.
 Howard Werth : Rock gruplarında elektro gitar esastır ama Audience'ın gitaristi kelimenin tam anlamıyla bir klasik gitar ustası. Bu grubun müziğinde bir handikap yaratma yerine olağanüstü bir tını veriyor. Elektro gitarı da ( ama çok az ve ancak gerektiğinde) kullanan Howard Wert aynı zamanda vokalleri de üstleniyor. Dik ve yüksek tonlara çıkabilen bir sese sahip ve kimi zamanda ( "The House On The Hill" parçasında olduğu gibi) Cat Stevans'vari titreşimler yapıyor. 
Keith Gemmell : Tenor saksafon, klarinet ve flüt çalan bu eleman neredeyse Audience müziğinin ana omurgasını oluşturuyor. Hani grubun imzasını oluşturuyor dersek abartmış olabiliriz ama bu grupta o olmazsa olmaz. Audience grubunda saksafon, klarinet ve flüt mutlaka olması gereken enstrümanlar. Gruba bu enstrümanları çalan başka elemanlar alsanız da gene olmaz. Dinlediğinizde Keith Gemmell'in farkını anlayacaksınız. Mesela rock müzikte flütlü bir grup duyduğunuzda aklınıza hemen Jethro Tull ve Ian Anderson gelir, Oysa Audience'de Gemmell'in çalışındaki farklılık kendini hemen belli ediyor. 
Trevor Williams - Grubun ritmik dolgunluğunu oluşturan bas gitarist
Tony Connor - davul ve  perküsyonun yanında vibrofonu da rock müziğine katıyor.

"The House On The Hill" albümünde 9 çalışma yer alıyor. 5 parça grubun basçısı Trevor Williams tarafından yapılmış. 2 çalışma Keith Gemmell'in bestesi. Albümün bütün şarkı sözleri de gitarist ve vokalist  Howard Werth tarafından yazılmış. Albümde Jay Hawkins'in blues klasiği "I Put A Spell On You" nefis ötesi bir şekilde yorumlanmış. "Raviole" isimli parçada Werth'in klasik gitarının nefis tınısının arkasına Londra Senfoni Orkestrası, Robert Kirby şefliğinde konuk olmuş. Parça öyle alçalıp yükselen bir nefesle sunuluyor ki, neredeyse bir klasik müzik yapıtı gibi. 

Prodüktörlüğünü 1970'lerdeki Elton John plaklarından da tanığıdımız Gus Dudgeon'un üstlendiği "The House On The Hill" albümünde çıkan liste parçası "Indian Summer" bu İngiliz grubun ABD listelerine girmesini sağlamış. Böylece grup Atlantik ötesine geçip, Rod Stewart'ın grubu The Faces ve Cactus ile birlikte ABD turnesine çıkacaktı. 

Bu başarılı çıkış, dördüncü albüm "Lunch" ile sürecekken, albüm daha çıkmasına bir ay kala Ocak 1972'de Keith Gemmell'in gruptan ayrılışıyla son bulacaktı. 

Aptulika
Koronavirüs Günleri











Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...