13 Nisan 2020 Pazartesi

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 34


Southern Rock denilince akla ister istemez Lynyrd Skynyrd ve The Allman Brothers Band gelir. Ancak 1974 yılında çıkardıkları "A New Life" albümüyle The Marshall Tucker Band grubu da Southern Rock'ın üçüncü silahşörü olması yolunda söylentilere yol açacaktı.  


Southern Adamları




The Marshall Tucker Band
"A New Life"
 (1974)
Capricorn

Southern Rock grubu The Marshall Tucker Band'in ikinci stüdyo albümü. "A New Life"'da grup, Southern Rock çizgisine caz ve blues etkilerini de katmış. Bu tavrı The Allman Brothers Band'da da görürüz. The Marshall Tucker Band'in bu çalışmasına konuk olan iki Allman Brothers elemanı Charlie Daniels (keman) ve Jamio ( kongo)'yu görünce, bu etkinin onlardan geldiği sanılabilir. Ancak bu iki konuk hakim oldukları parçalarda tam tersine daha çok country haline getirmişler. 
İzninizle bu albümdeki The Marshall Tucker Band kadrosuna bir bakalım, sonra albüm izlenimlerine döneriz.
Doug Gray - lead vokal, guitar, perküsyon
Toy Caldwell - gitar, steel gitar, slide gitar, (lead vocals on "Blue Ridge Mountain Sky" ve "Fly Eagle Fly" parçalarında lead vokal)
Tommy Caldwell - bas gitar 
George McCorkle - gitar, banjo
Paul Riddle - davul
Jerry Eubanks - flüt, saksofon, keyboards 
Paul Hornsby - keyboards
grubun kadrosu olarak yer alırken;
Charlie Daniels - keman
Jaimoe - konga
ise konuk eleman olarak destek vermişler.  
Ayrıca,
Earl Ford , Oscar Jackson, Todd Logan, Harold Williams nefesli enstrümanlardan kurulu bir orkestra oluşturmuşlar.

Bu arada vazgeçemediğim eski bir alışkanlıktan dolayı albüm kadrosunu da böyle yazmak adetimdir. Sıkılıyorsanız, atlayın gitsin derim. Benimki takıntı işte artık bundan sonra da değiştiremem. 

Albümün prodüktörlüğünü ilk albümde olduğu gibi gene grubun klavyeli çalgılar üstadı Paul Hornsby üstlenmiş. Sekiz parçanın yer aldığı albümde bütün şarkıların söz ve müziği gitarist Toy Caldwell'e ait. 

Açılışta yer alan ve albümle aynı adı taşıyan "A New Life", flüt nakaratları ve progresif dokunuşlarıyla harikalar yaratıyor. Parçanın süresinin 6.44 olması da müzikal işlemeleri zevkle dinlememize olanak tanıyor. Parçayı dinlerken The Allman Brothers Band'de ki gibi caz etkileşiminin keyfine varıyoruz.
Sonrasında albümün en uzun parçası (7.55) "Southern Woman" geliyor. Ortalara doğru hissedilen caz etkisi ve genele yayılan blues ile yorum yüceleşiyor. Her enstrümanın kendisini hissettirdiği parçada saksofon, gitar hem tek tek hem de birbiriyle yan yana gelerek bizlere solo ziyafeti sunuyorlar. Parçada klavyenin içimizi tatlı tatlı gıdıklayan dokunuşları algımızı çimdikliyor. Bence "Güneyli Kadın" için yapılmış en iyi şarkı olduğunu söylersem fazla abartmış olmam her halde. 
"A New Life" ve "Southern Woman"dan sonra havayı country ve folk etkisine çeviren "Blue Ridge Mountain Sky" geliyor. Benim gibi country'ye biraz mesafeli olan kulaklar için ani bir soğuk duş etkisi yapan bu parçada yerel motifli keman halay başı oluyor( yani öncülük ediyor).
Aynı yöresellikte "Too Stubborn" ile albüm devam ediyor. Yumuşak dokunuşlu bu şarkıda Toy Caldwell'in Havaisel etkili slide gitarı nefes kapılarını açıyor.
"Another Cruel Love" ile yerel etki Southern yönüne doğru seyir alırken moralimiz yükseliyor. Parçaya nefesliler de katılıyor ve yorum bir hayli güzelleşiyor. 
Albümün üçüncü uzun parçası olan "You Ain't Foolin' Me" ile rotamız artık iyiden iyiye Southern Rock'ın güzelliklerine kavuşuyor. Orta bölüme doğru Jerry Eubanks'ın saksofon solosu yükseliyor. Ardından davul ve bas gitarın tatlı ritmi üzerinde Toy Caldwell'in slide ve George McCorkle ile Doug Gray'ın gitarları dinlemeye doyulmaz bir resmi geçit sunuyor. 
"24 Hours At A Time" ile gene country havasına dönüyoruz ama bu seferkinde ibre Southern  sınırları içinde. Parçada piyano tuşeleri, bizi alıp götürmeye yetiyor. Bu arada Charlie Daniels'in kemanının da katkısını söylemezsek, açıkcası çok ama çok ayıp etmiş oluruz.
Albümün sonuna yerleşen "Fly Eagle Fly" da akustik gitar öne çıkıyor ve gitarist Toy Caldwell'in vokale geçtiğini görüyoruz. İlk plak baskılarında albüm burada nihayet buluyor ama 2004 yılındaki "Remaster" sunumlarında, "Another Cruel Love"ın 1974 yılında verdiği  konserden kaydı da eklenmiş. 
The Marshall Tucker Band, bu ikinci albümü "A New Life"da Southern'nin üç silahşörlerinden biri olmaya (Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band) adaylığını koymuş gibi. 

Aptulika
Koronavirüs Günleri







Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...