20 Nisan 2020 Pazartesi

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 43


Konser sadece rockçılar için değil, klasik müzikçiler içinde önemlidir. Maksat bir yolunu bulup konser vermektir. 

İşte böylesi harika bir konu kimi zaman matrak, kimi zaman hüzünlü ve hem izlenecek bir film hem de dinlenecek bir albüm: "Le Concert"


Bolşoy Bahane Konser Şahane




Armand Amar
"Le Concert"
Soundtrack
 (2010)
Tandem Records

 Korona ve evde kalma insana neler yaptırıyor, bu albümü bile tümüyle dinleyebiliyormuşum demekki. Şimdi hepinizin aklına bu lafı klasik müzik ağırlıklı olduğu için dediğimi sanacaksınız. Tam tersine bu filmin final sahnesindeki Çaykovski keman konçertosu yorumunu devamlı dinlemek için aldım. Oysaki bu filmin müziklerinden oluşan albümün yarısı etnik müziklere ayrılmış durumda ama neyse ki bunda da ağırlık Rus Çingenelerinin (Burada Roman'mı demem gerekirdi , bilemiyorum ama ben Çingene sözcüğünü hakaret olarak değil övgü olarak kullanırım. O yetenek milyarderi halka olsa olsa saygı duyulur) müziklerinde olması da benim adıma işi kurtarıyor. 
Ülkemizde "Paris'te Son Konser" adıyla gösterilen bu filmin müziklerini Armand Amar yapmış. Yazının başındaki fotoğrafta yer alan ve sizin, "Filmin iki oyuncusunu anladık da bu kim?" dediğiniz zatı muhterem. Fransız besteci Amar'ın çocukluğu Fas'ta geçtiği için Ortadoğu ve Kuzey Afrika müziklerine de bir hayli hakim, bu nedenle de albümde coğrafi bir etnik müzik gezintisi de yapıyorsunuz. Filmin yönetmeni Radu Mihaileanu da Romanya kökenli ve 1980'den beri Fransa'da olması sebebiyle bu etnik müzik karışımına Balkanlar da karışıyor ister istemez. 

"Le Concert" filmini bu evde kalma günlerimizde bulup izlemenizi de tavsiye ederim. Hiç ama hiç sıkılmayacaksınız ve bana hayır dualar edeceksiniz. İyi dinlemeler ve tabii seyirler.


Aptulika
Koronavirüs Günleri







Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...