6 Nisan 2020 Pazartesi

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 20


Average White Band elemanlarına bakıp tarzları konusunda ne karar verirsiniz bilemem ama kesinlikle disko müziği yapmadıklarına eminsinizdir. Amma velakin yıllardan 1970'ler olunca her şey şaşırtıcıdır. 
Bu arada resmin sol başındaki eleman rock gitarın ülkemizdeki ustası İzi Eli'ye ne kadar benziyor. İzi yoksa o yıllarda bir ara kaçıp, Britanya adasına gitmiş olmasın?


Disko'daki İskoçlar




Awerage White Band
"AWB"
 (1974)
Atlantic
1970'lerin ikinci yarısından sonra siyahi müzisyenler ortalığı soul, funk tınılarıyla inletiyorlardı. Bu hareketin adına kısa ve net olarak Disko diyorlardı ve aynı isimdeki mekanlarda sabaha kadar danslar ediliyordu. Bu yıllarda tümüyle beyazlardan oluşan bir İskoç grubu, hemşerileri gibi rock yapmak yerine Funk ve R&B tınılarına gönül vererek diskoları coşturuyorlardı. 
"AWB" isimli bu ikinci albümleri çıktığında grop, 200 albümlük Billboard listelerinde direkt birici sıraya yerleşecekti. Albümde yer alan "Pick Up The Pieces" ise ortalığı inletecekti. 
Awerage White band için disko dedik diye yabancılamayın. Zira şimdi dinlediğiniz de funk ögeleriyle bezenmiş bir rock grubu bulacaksınız karşınızda. Zaman işte üzerinden öyle sular akıyor ki, yıllar önce, "Bu ne yahu... bu disko, ben dinlemem." diye burun kıvıran benim gibiler bile dinliyor. 


Aptulika
Koronavirüs Günleri






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...