5 Nisan 2020 Pazar

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 18


1960'ların sonunda ABD emperyalizminin Vietnam'a girişi tüm dünyada gençlerin protestolarına sahne olmuştu. Bu karşı çıkışı rock dünyasında da görürüz. Savaş karşıtı ve protest bir çok albüm ve şarkı yapılmıştır. Bunlar arasında Steppenwolf da vardır ama hep göz ardı edilmiştir. Oysa 1969 yılında Steppenwolf'un yaptığı "Monster" albümü tümüyle bu konuya ayrılmış, zehir zemberek politik karşı duruşu sunan bir yapıttı. 


"Seni Uyandıramazsak... O Zaman Sallamalıyız" 




Steppenwolf
"Monster"
 (1969)
ABC Dunhill Records.

Albümün açılışında yer alan üç parçalık medleyden oluşan "Monster, Suicide, America" her şeyi daha başından otaya döküyor gibi. O yıllarda ABD, Nixon'un savaşçı politikalarıyla Vietnam'a girmişti. Tüm dünya ABD emperyalizmi'ne karşı çıkarken Amerikalı gençler de savaş karşıtı gösteriler yapıyordu. İşte o günlerde Amerikalı rock grubu Steppenwolf'ta Vietnam savaşına karşı çıkan bu albümü yapıyordu. 
 "Monster", Steppenwolf'un en politik albümüydü. Parçaların neredeyse tümü hem sisteme hem de savaşa çok sıkı eleştiriler getiriyordu. 
"Draft Resister"da Vietnam savaşına gitmeyi reddeden savaş karşıtlarından bahsediliyor. "... Bu özgürlükler diyarında onları hapishaneye götürdüklerinde / Güçlü Pentagon'un tehdidine ve harika gücüne kulak verin / Washington oyuncaklarında milyonlarca insanı harcıyor... / Savaşa direnenleri hapishaneye götürdüklerinde senin ve benim için gidecekler "
Sistemin güç oyunlarından bahseden "Power Play"de "Kıskançlık, aç gözlülük ve kısır nefret / Bizi değirmen taşları gibi taşlıyor" diyerek toplumsal yabancılaşmaya vurgu yaptıktan sonra "Karanlıkta olanların artık kör olmadığını biliyorsun."  diyerek uyanışı müjdeliyor.
"Eğer seni uyandıramazsak / O zaman seni sallamalıyız" diyen " Move Over" ise ABD'nin savaş politikalarının çaresizliğini vurguluyor. 
Albümün finaline oturan "From Here To There Eventually"de ise "Bu evi altınla doldurdun / Fakirlere ise kırıntılarını verdin / Ve sonra saf olmayı vaaz ediyorsun" diyerek ABD'nin yayılmacı, emperyalist savaş politikalarının gericiliğindeki yalanları ortaya koyuyor.  
John Kay - vokal , mızıka , gitar
Larry Byrom -  gitar
Nick St.Nicholas - bas
Goldy McJohn - Hammond org , piyano
Jerry Edmonton - davul'dan kurulu kadrosuyla Steppeenwolf, hard rock ile politik eleştiri ve protest tavrın buluştuğu güzel bir örneği veriyordu, 1969 tarihli "Monster" albümünde. Bence bu albümü tekrar sakin kafayla dinlemekte fayda var, derim. 

Aptulika
Koronavirüs Günleri








Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...