28 Nisan 2020 Salı

MERAL AKMAN'dan Koronavirüs Günlerinde Keşifler: BLACKFEATHER


"Bu yazıda  Down Under rock sahnesinden bir grup daha paylaşacağım sizinle. 1970 yılında, Sydney’de, vokalist  Neale Johns'un teşvikiyle bir araya gelen  Blackfeather."  








Bu yazıda “Down Under” rock sahnesinden bir grup daha paylaşacağım sizinle. İngiltere ve Amerika’da rock’n roll ve rock bütün hızıyla devam ederken, dünyanın dibindeki bu ada da fırtınadan nasibini almıştı. “Madder Lake”, “Bakery”, “Coloured Balls”, “Sebastian Hardie”, “Billy TK’s”, “Ariel” ve “Billy Thorpe” blues’dan, progressive rock’a, hard rock’tan heavy metal’e kayda değer, hatta üzerinde düşünülecek parçalar üretiyorlardı. 
Bunlardan biri de 1970 yılında, Sydney’de, vokalist “Neale Johns”un teşvikiyle bir araya gelen “Blackfeather”. Bu yıldan günümüze kadar grup henüz sahneleri bırakmış değil. Ancak, grubun kadrosu hiç aynı kalmaz, kimi kaynaklara göre 41, kimi kaynaklara göre 54 eleman değiştirir. En uzun süreli eleman ise, vokalist “Neale Johns”
Grubun ilk albümü “At the Mountains of Madness” Nisan 1971’de piyasaya çıktı. Albüm her müzik yazarı tarafından farklı bir türde değerlendirildi, kimine göre sıkı bir “hard rock” albümü, kimine göre son derece sofistike bir “progressive rock” albümü, kimine göre “blues” desenleriyle bezenmiş bir “saykedelik rock” albümü…  
Fraternity (sağ baştaki Bon Scott)

Albüm kayıtları sırasında, gitarist John Robinson şöhret basamaklarını tırmanmakta olan başka bir Aussie rock grubu “Fraternity” elemanlarından, klavyeci “John Bissett” ve vokalist “Bon Scott (evet, bir süre sonra AC/DC solisti olacak)” dan destek ister. İkili, vokalist “Neale Johns” ve gitarist “John Robinson” tarafından yazılmış olan "Seasons of Change" parçasının kayıtlarında yer alırlar. Bon Scott albümde parçaya geri vokallerde eşlik eder. Parçayı çok seven ikili, Blackfeather elemanlarından parçayı yorumlamak için izin ister ve grubun izniyle, Bon Scott bu kez ana vokalde olacak şekilde parçayı yeniden, bu kez kendi deyimleri ile “King Crimsonvari” bir tarzda kaydederler. Parça, Fraternity grubunun yaşadığı yer olan Adelaide listelerinde bir numaraya yükselir. Her iki grubun sözlü anlaşması olmasına rağmen Blackfeather’ın bağlı olduğu plak şirketi hiç zaman kaybetmeden "Seasons of Change"i, Blackfeather yorumu ile piyasaya sürer ve çok da tutulur. Böylece, belki de ilk kez, farklı gruplar tarafından söylenen bir şarkı aynı dönemlerde listelerde yükselir. 

Albümün çıkışından, liste ve ticari başarılara rağmen grup elemanları kendi yollarında gitmeye kararlıdırlar. 1972 yılında vokalist Johns, yepyeni elemanlarla, yeni bir albüm için kolları sıvar.  Neale Johns, grubun hem sahnedeki hem de albümdeki başarılarının arkasındaki kişidir. İlk kadrodan gitarist Robinson denemelerde Johns’u dinledikten sonra “Büyük bir sesi olan küçük bir adam. Blues’un tam ortasında ve inanılmaz bir ses aralığı var” diye yorum yapar.
Johns’un bu “blues aralığı” grubun bir sonraki 45’liğinde ön plana çıkar. 1972 Temmuz ayında çıkan “Boppin’ the Blues” parçası, bir hard rock (ya da progressive rock) grubu olan Blackfeather’ı bir “boogie-woogie” grubuna çevirir ve listelerde bir numara olmasını sağlar. Parça “Carl Perkins” ve “Johnny Cash” tarafından yazılmış aynı isimli parçanın grup tarafından tamamen farklı bir şekilde düzenlemiş halidir. O dönemde bir rock grubunun olmazsa olmazı elektro gitar olmasına rağmen, Blackfeather’ın, piyano-bas-davul dizilimi oldukça radikal bir girişimdir. Bunda, piyanist “Paul Wylde”ın ve onun etkili klavye sololarının yeri çok büyüktür. 
Aynı yılın Aralık ayında, canlı kayıtlardan oluşan ikinci albüm “Boppin' the Blues” çıkar. Albüm kayıtlarından sonra gruptan ayrılan Paul Wylde yokluğunu iki gitarist ile dolduran Blackfeather, eski hard rock günlerine görkemli bir dönüş yapar. 
1974 yılında, yine canlı kayıtlardan oluşan “Live! (Sunbury)” albümünden sonra grup dağılır.
İlerleyen yıllarda, Johns’un çabalarıyla, Blackfeather farklı elemanlarla birkaç kez daha kurulur ancak, hiçbiri uzun ömürlü olmaz. 
2003 yılından beri, “Neale Johns”, çeşitli Blackfeather elemanlarıyla birlikte canlı performanslarını sürdürüyor, ancak, henüz hiç albüm çıkartmadılar.

Blackfeather - Seasons Of Change

Fraternity - Seasons of Change

Blackfeather - Long Legged Lovely


Blackfeather - Mango's Theme

Blackfeather - Boppin The Blues

Blackfeather - Callin'

Blackfeather - Live in Melbourne

KAYNAKLAR
https://australianmusichistory.com/blackfeather/
http://www.milesago.com/artists/blackfeather.htm
http://www.australianmusicdatabase.com/bands/blackfeather
https://nostalgiacentral.com/music/artists-a-to-k/artists-f/featherblackfeather/
https://startsat60.com/discover/opinion/nostalgia/on-this-day-in-1972-the-band-blackfeather-had-you-boppin-the-blues
https://web.archive.org/web/20040429141417/http:/www.geocities.com/~blackfeathermp/autobiography.htm

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...