16 Nisan 2020 Perşembe

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 38


Bu sefer blues ve dumanı hala üzerinde olan yeni bir Tinsley Ellis albümü.


Kalbi Kırıklar İçin




Tinsley Ellis
"Ice Cream In Hell"
 (2020)
Alligator

14 yaşında gittiği bir BB King konserinden sonra gitar çalıp, blues yapmaya karar veren güzelim bir insan. Gitaristliğine laf söylenemez ama ben sesini de çok severim. Usta bluesçunun bu 18. albümü. Nashville'de kaydedilen bu albümde 11 parça yer alıyor ve bunlarda BB King başta olmak üzere gitarlarda da Albert King saygısı göze çarpıyor. 

Tinsley Ellis albümde Steve Mackey (bas), Lynn Williams (davul, perküsyon), Kevin McKendree ( Ritim gitar, org, piyano) ile çalışırken nefeslileri de Jim Hoke ( saksafon) ve Quentin Ware (trompet) ile grubuna katmış. 

Açılışta yer alan "Last One To Know", Albert King'i hatırlatan ve nefeslilerle renklenen güzel bir çalışma. Ellis'in hafiften bariton ve hırıltılı sesiyle değişik bir duygu yakalanması sağlanıyor. Sona doğru "Wah Wah" pedallı gitar solosu neredeyse vokal yapar etkide ki bunu Albert King'ten de hatırlarız.
Funk etkili "Dont Know Beans" ile güzel gidişi sürdürüyoruz. Funk ritimli gitar ve org alt yapıyı tutarken Ellis'in gitarı aralardan çentikler atarak giriyor. 
Benim hemen ayırdığım parça beşinci sıradaki yumuşak dokunuşlu "Hole In My Heart" olacaktı. Rock müzikte balad ya da slow dediğimiz parçalar (biraz amiyane tabirle) o türün dışındaki dinleyiciyi tavlamak içindir az biraz da. Oysa blues'ta bu tip parçalar, tüm albümün ve sanatçının son dönemindeki duygu özetini verir. Dolayısıyla albümde böyle bir parça olunca bir kaç kez dinlerim. İşte "Hole in My Heart" da böylesi bir çalışma. 
Her şey güzel giderken, albümün sonuna doğru gelen "Everything And Everyone" de birdenbire renk değişiyor. ve Latin ezgileriyle karşı karşıya geliyoruz. İşin işine Latin ezgileri giriverince ister istemez akla Santana gelir. Burada da aynı şey oluyor, tabiki. Şarkının ana yapısı ve gitar soloları ( hatta diğer enstrümanlarında yerleşimi) hep Santana komutasında. Farklı olan sadece Tinsley Ellis'in sesi. Açıkcası "Everything And Everyone"un  beni pek memnun etmediğini söyleyebilirim. Ancak DJ olarak bir yerde çalıyor olsam, bunu çok seviyormuşum gibi sırıta sırıta playliste koyarım ve insanlar sever.
Ardından gelen "Unlock My Heart" piyanosunu çok tuttuğum, swing'i yüksek ve hafiften rock'n roll'a göz kırpan bir parça olsa da "Everything And Everyone"daki esnaflık devam ediyor gibi.
Bu iki parçadan sonra "Your Love's Like Heroin" ile ilgim gene müziğe dönecekti. Yumuşak dokulu bu aşk şarkısında sözler fena halde arabeske bağlamış gibi geldi. Sözün özü ben gene oyumu "Hole ın My Heart" a kullanacağım. 

Aptulika
Koronavirüs Günleri



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...