7 Nisan 2020 Salı

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 23


Bir dönemin en popüler ismi Donovan. İskoç şarkıcının bilmediğim bir albümünü bulunca hemen atlayıverdim.


Donovan'ın Hint Hali




Donovan
"The Hurdy Gurdy Man"
 (1968)
Epic
İskoç şarkıcı Donovan, 1960'ların sonu ve 70'lerin başında oldukça popüler bir isimdi. Kimileri onun için Britanya'nın Bob Dylan'ı bile diyordu...tabi bu benzerlik folk müzisyeni olarak kazandığı ünden dolayıydı, yoksa Donovan'ın sesi pürüzsüz dinlendiricilikteydi. 
Donovan folk vokali kimi zaman rock ve saykodelik ile de buluşurdu.Bu albümü gördüğümde "vay adamın bilmediğim  bir albümü" diye atladım. 

Albümün yapıldığı tarih olan 1968, bir çok rock müzisyeninin Hint felsefesine merak sardığı yıllardı.  John Lennon, George Harrison, Pattie Boyd, Paul McCartney, Jane Asher, Ringo Starr, Mia Farrow ( ülkemizden de Erkin Koray ) gibi sanatçılar Doğu'ya yolculuklar yapıyorlardı. İşte Donovan da bu yolculuğa çıkanlardandı ve o yıl yaptığı bu albüm de Hint ve raga müzik etkilerini yer yer sunuyordu. Açıkcası benim hiç işime gelmedi bu durum, çünkü Donovan'ın sesi zaten dinlendirici bir de buna raga eklenince iyicene iş zıvanadan çıkıyor olacaktı. "Peregrine"gibi başlıbaşına Hint etkili işler olsa da "As I Recall It" gibi caz etkili bir çalışma işi benim adıma kurtarır gibi oldu.
Siz benim dediklerime bakmayın zira bu albümde   gelecekteki Led Zeppelin üyeleri Jimmy Page, John Bonham ve John Paul Jones'un da olduğu rivayet edilir.   
Bu arada albümün açılışında yer alan " Hurdy Gurdy Man "  isimli parça Amerikalı Glam metal grubu LA Guns tarafından 2004 yılındaki albümleri  "Rips the Covers Off" albümünde  yorumlanacaktı. 

Aptulika
Koronavirüs Günleri






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...