2 Nisan 2020 Perşembe

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 8


Gene Görme Biçimleri günlerinin vazgeçilmez plak kapağı


Dı Gı Dı Gı Dık...




The 13th Floor Elevators
The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators"
 (1966)
International Artists

Saykodelik ve acid rock'ın bir başka efsane grubu ve ilk albümü. Albümde yer alan "You're Gonna Miss Me" döneminde fırtına gibi esip, listeleri devirmişti... ki bu parçanın artçı sarsıntıları bu güne dek sürmektedir. Gene albümde yer alan "Tried to Hide"  ve "Reverberation " da hatırı sayılır işlerdendir. 
Grup kısa olan müzik kariyerinde sallamış ve sallanmıştır. Grubun gitaristi Roky Erickson uyuşturucu bağımlılığı sonucu yüksek bir sallantıya sebep olarak akıl hastanesine kaldırılmış ve grup dağılmıştır. İki gözünün ortasında bir üçüncü gözü olduğunu söyleyen Erickson'u geçen yıl 71 yaşında yitirmiştik. 
Üçüncü göze gelince biz ona gönül gözü diyelim. Bu ilk albümün kapağınını ortasında da o göz yer almaktadır. 
Bu arada gene Görme Biçimleri yapalım, demek ki özlemişiz... Bu albümün kapağını grafik sanatçısı John Cleveland yapmış, iyi ki de yapmış ki, geniş bir hayranlıkla bakarız.
Bu arada yazının altı çizgili başlığına neden " Dı Gı Dı Gı Dı Gıdık" yazdığımı sorarsanız, albümü dinleyin derim. "Dı gı dıgı" diye devamlı çıkan sesin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, onu da bulmak size düşüyor. 



Aptulika
Koronavirüs Günleri







Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...