23 Haziran 2023 Cuma

KURTALAN EKSPRES yeni single'ı "HAYROLA" ile geliyor!



1970'lerde Barış Manço ismini tek başına zikretmezdik, hemen akabinde Kurtalan Ekspres'i de eklerdik.  Barış Manço arada müzikal değişimler gösterse de ölene dek her daim bu gelenek sürecekti. Bizim hep öndeki isme (ki genelliklede solist) dikkatimizi verme alışkanlığını kıran ve rock'ın grup müziği tavrını bir nebze de olsa alışkanlık haline getirmesi adına çok önemli bir çabaydı bu.

Her ne kadar gene bütün dikkatler Barış Manço'ya odaklı olsa da zaman içinde Kurtalan Ekspres'ten iki isim dinleyenlerin (özellikle rock dinleyicisi tabiki) ayrıca dikkatini çekecekti. Bunlardan biri sıcak ve alçak gönüllü kişiliği ile Bahadır Akkuzu iken diğeri de bas gitardaki ustalığıyla Ahmet Güvenç olacaktı. 
Bu iki isim Barış Manço'nun ölümünden sonra bu efsanevi grubu devam ettirdiler. 2003 yılında kapak fotoğrafı Ara Güler'in elinden çıkmış olan "3552" isimli albümü yapacaklardı. 

2009 yılında bir kalp krizi sonucu Bahadır Akkuzu'yu kaybedecektik. Kurtalan Ekspres, bas gitarist Ahmet Güvenç'in önderliğinde "Göğe Selam 1" ve "Göğe Selam 2" ile toplumsal mesajlar içeren "Sessiz Çığlık" isimli albümlerini yayınlayacaktı. Bu çalışmalar Kurtalan Ekspres'in konuk sanatçıların katılımıyla yaptığı bir anlamda "tribute" albümlerdi.

Kurtalan Ekspres suskunluğa mı girdi derken, geçen hafta grubun çıkardığı bir single heyecanımızı arttıracaktı. "Hayrola" ismini taşıyan bu single yepyeni bir şarkıydı ve grubun yeni fikirlerle yola çıktığını bizlere müjdeliyordu. Şarkı sözlerindeki protest tavrı dikkat çeken parçayı ( söz ve müzik) grubun yeni vokalisti Tolga Akyurt yapmış ve düzenlemeyi  ise Ahmet Güvenç üstlenmiş. 

 Parçayı her ne kadar biraz Moğollar'a yakın bulduysam da ( özellikle nakarat bölümü) sözlerdeki Anadolu Ozan geleneği hedeflenmesi nedeniyle Barış Manço anlayışı yakalanmış. Düzenlemelerle ( yer yer klavye dokunuşlarıyla ve tabi bas  ile) Kurtalan Ekspres tavrı yakalanırken aynı. zamanda grup bu çağa taşınabiliyor. 

50 yıla yaklaşan geçmişi ve unutulmaz plaklarıyla baş yapıtlar üreten topluluk 72 yaşındaki Ahmet Güvenç'in liderliğinde  yola devam ediyor. 

Kurtalan Ekspres'in son kadrosuna da şöyle bir bakalım:

Vokal: Tolga Akyurt

Bas: Ahmet Güvenç

Elektro Gitar: Selim Işık

Davul: Taha Purcafer

Klavye: Koray Alarslan

 

Kurtalan Ekspres'in yeni parçası "Hayrola" klibi



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...