6 Haziran 2023 Salı

Peter Gabriel ile Çinli Çağdaş Sanatçı Ai Weiwei Ortaklığı



Çinli çağdaş sanatçı ve aktivist  Ai Weiwei,  heykel, enstelasyon, kurotörlük, fotoğraf ve film alanlarında da çalışmalarıyla tanınınır. Ülkemize de sergileri ve performanslarıyla gelen sanatçı, sosyal ve siyasal karşı çıkışlarını sanatıyla birlikte yürüttüğü için Çin hükümetinin kara listesinde yer almıştır, sadece o kadarla kalsa iyi gözaltı, tutuklamalar da başına gelen olası durumlardır. 




Ai Weiwei, şimdilerde Peter Gabriel ile buluştu. İsterseniz sözü Peter Gabriel'e bırakıp, bu ortaklığı ondan dinleyelim:    

"Hem sanatçı, hem tasarımcı hem de insan hakları savunucusu olarak Ai Weiwei'nin büyük bir hayranıyım. O inanılmaz derecede cesur bir adam ve yaptığı çalışmalarla düzenli olarak Çin hükümetinin gazabına uğramayı göze alıyor. Yapıtları genellikle politik ve oldukça sıra dışı. Onunla tanışmak istedim ama benim kim olduğum hakkında kesinlikle hiçbir fikri olmadığını düşünüyordum. Bir şekilde tanıştık."  

"Yapacağım albümü yani I/o projesini ona anlattım ve onun da bu işte olmasını istedim. Ai Weiwei, bu projenin bir parçası olmayı kabul etti ve bize üç tasarım gönderdi. İşlerinde çokça kullandığı bu orta parmak imajına sahip ve genellikle iktidardakilere yönelik yaptığı bir çalışmayı seçtik. Yani bu onun için önemli bir semboldü ve yaptığım çalışmanın hikayesi bağlamında, ölüm baskın güç ve kahraman geri dönüyor,  temasına da çok güzel oturuyordu. "

Böylece Peter Gabriel'in yakında çıkacak olan albümü "i/o"nun kapağı Ai Weiwei'nin yapıtıyla sunulacak. Gabriel, bu albümde yer alacak olan "Road to Joy" parçasını da bu hafta single olarak yayınladı. Brian Eno ile birlikte yazdıkları bu parçayı aşağıdaki videodan dinleyebilirsiniz. 




Pandemi öncesinde yaptığımız Görme Biçimleri'nden birini Ai We,wei'ye ayırmıştık. İki saati aşan etkinlikte izleyenlerden yoğun ilgi almıştı. Yakın bir zamanda youtube sitemde orada yapılan çekimlere yer vereceğim. Şimdi o çekimlerin montajları üzerine çalışıyoruz. Pek yakında bölüm bölüm yayınlayacağım ama şimdilik Ai Weiwei'nin sanatıyla tanışmak için aşağıdaki videoyu sizlere sunuyorum.

Aptulika


 





 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...