27 Haziran 2023 Salı

Karikatürist AL ROSS'un plak merakının çıkardığı gitar ustası



 2012 yılında 100 yaşındayken hayata veda eden ABD'li karikatürist Al Ross kıvrak çizgileriyle yıllarca The New Yorker dergisinde çizmişti.


Uzun yaşamının 75 yılını karikatüre veren büyük usta 1937 yılında The New Yorker'da profesyonel kariyerine başlamıştı. 



Doğum adı Abraham Roth olan Al Ross hepsi karikatürist olan 4 Roth Kardeşten biriydi: Al Ross, Irving Roir, Ben Roth ve Salo. 

Al Ross aynı zamanda harika bir ressam ve usta bir sanatçıydı.

Al Ross müzikle de arası iyi olan biriydi. Bronx'daki evinde flamenko ağırlıklı bir plak koleksiyonu da vardı. 
Bir gün plakların olduğu odaya müzik dinlemek için girdiğinde 5 yaşındaki oğlu Arlen'ın pikabın başına oturmuş plak dinlediğini görür. İşte o anda karikatürist Al Ross oğlunun müzik zevkini farkedecek ve ona bir gitar alarak müziğe yönlendirecekti.



İşte o ufak çocuk şimdilerin en görkemli gitar hocası, gitar konusunda en prestijli dergi olan Guitar Player'ın yazarı... blues ve rock gitarında virtüoz olan Arlen Roth'dan başkası değildi. 




Bir gitar ustası olan Arlen Roth 1970 yılında müzik hayatına adım attı. Plak kayıtlarında stüdyo müzisyenliği yapan sanatçı, Bee Gees, Simon and Garfunkel, Patti Smith gibi bir çok ismin turnesinde çalan ve vazgeçilmez bir gitarist olacaktı. 




  "Telecaster Ustası" olarak bilinen Arlen Roth,  Telecaster gitaristlerinin tekniklerini anlatan "Masters of the Telecaster" isimli kitabını 2006 yılında kaleme almıştı. 

Gitaristliği ve hocalığının dışında iyi bir yazar da olan Roth, 1982'den 1992'ye kadar Guitar Player dergisinde gitar tekniği konusunda aralıksız köşe yazıları yazdı. On yıl boyunca süren bu köşe yazıları "Hot Guitar" ismiyle kitap olarak yayınlandı.  




 Vintage Guitar dergisi tarafından tüm zamanların en etkili 100 perde ustası ve en iyi 50 akustik sanatçısından biri olarak tanınan Arlen Roth, International Guitar Hall of Fame and Museum'un kurucusu ve CEO'sudur.




Bugüne kadar 20 solo albüm çıkartan Arlen Roth, geçtiğimiz hafta bas gitar ustası Jerry Jemmott ile birlikte " Super Soul Session!" isimli bir albüm çıkardı. BlueHeart Records  tarafından yayınlanan bu albümde Amerikan blues klasiklerini bu iki ustanın yorumuyla dinlemenin keyfine doyulmuyor. Öncelikle gitaristlere ama iyi müzik dinlemek isteyen herkese bu albümü inatla tavsiye ederim.

Aptulika





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...