18 Haziran 2023 Pazar

"Sessiz Elektro Gitar" ve PAT METHENY



“Dream Box benim için alışılmadık bir kayıt; turda dinlerken keşfettiğim, birkaç yıl boyunca kaydedilmiş solo parçalardan oluşan bir derleme." diyerek açıklıyor, Pat Metheny bu hafta sonu çıkan son albümü "Dream Box"ı.  



2022'nin çoğunu kapsamlı turne döneminde geçiren sanatçı, bilgisayarında  unutulmuş bir klasör buluyor ve böylece bu albüm fikri ortaya çıkıyor.  

İsterseniz biz araya girmeyelim ve Pat Metheny yeni albümü "Dream Box"ı kendi anlatsın:

"Genellikle, kendi işlerimi dinleyebildiğim tek zaman yoldayken oluyor. Turne esnasında bir otobüste veya çok uzak bir otel odasında da olsa bu dinlemelerim gerçekleşir.   

Geçen yıl, dünya çapında yaklaşık 160 konser verdim ki bu benim için yoğun bir seyahat yılıydı. Tüm bu yolculuklar boyunca, kendimi dizüstü bilgisayarımda keşfedilen dosyalar arasında buldum.  Bu dinleme seanslarından, bu programın tutarlı bir bütün olarak ortaya çıktığını bulmak için yavaş yavaş her şeyi gözden geçirdim. İstemeden planlamadığım bir yere geldiğimi fark ettim ve oraya gömülenleri paylaşmak konusunda bir heyecan duydum ve bu albümün fikri ortaya çıktı.  

Bu dokuz parça benim favorilerimdi ve burada bulunan bu ilk parçalardan hiçbirini bir kereden fazla çalmadım. Bunlar gerçekten zamanın anları ve aslında çoğunu kaydettiğime dair neredeyse hiçbir anım yok. Bir şekilde ortaya çıktılar.

Biri hariç her parça benim için Bright Size Life'ta Unity Village'da başlayan bir kayıt yöntemini yansıtıyor; akorlarla birlikte ortaya konan bir başlangıç ​​armonik bölümü, ardından melodik ve doğaçlama malzemeden oluşan ikinci bir parça gelir.

Buradaki odak noktası elektro gitardır, ama belki daha da önemlisi; sessiz elektro gitar. Benim için ayrı bir ilgi alanıdır. Her zaman bir hedef, beni akustik bir enstrümanla doğal olarak meydana gelebilecek cümle-cümle dinamiklerine yaklaştırabilecek elektriğe bir dokunuş yapmak olmuştur. Aslında, bir elektriği bu şekilde kullanmak, bir akustikte doğal olarak meydana gelenden biraz daha zordur. Oyuncunun dokunuşu ile dinleyici arasında hesaba katılması gereken bir adım daha var."

Yeni albümünü bu sözcüklerle anlatmış Pat Metheny. kendi tanımıyla "sessiz elektro gitar" diye tanımlıyor bu albümde yaptığını.  Açıkcası bu tanıma bakıp, içimden albümü dinlemek gelmedi. Ancak ilk parçaya şöyle bir baktığımda ilk yargım yitip gitti ve albüme bodoslama daldım. 

Bizim kulaklar rock gitarına ve tabi distorsin ve pedallara vesaireye yatkın olduğu için caz gitarına hele ki Pat Metheny'e bir anlam veremezdi. John Scofield, Al Di. Meola, John McLauglin gibi. caz gitaristlerine bir nebze kapı açabilsem de Pat Metheny ile aramda hep kalın duvarlar olurdu. Hani itiraf etmem gerekse hiç bir albümünü tam bitirememişimdir. Ancak bu seferki öyle olmadı. 

Bunun nedeni ne olabilirki diye kendime dert ederken buldum. Pat Metheny bu sefer bir grupla değil, tek başına yer alıyordu. Sanki akustik gitarla bir resital verir gibi. Evet bir akustik gitar gibi dedim ama ilk defa elektro gitarın tadını da bu kadar yoğun alıyordum. 

Benim izlenimim böyle oldu "Dream Box" ile bunun ardından eski Pat Metheny albümlerine tekrar bakacağım o duvar hala. var mı diye ama ben bu hali daha çok sevdim. Demek ki sessiz elektro gitar olabiliyormuş. Müzik keşif. yaptırdığı için güzel. 

 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...