17 Haziran 2023 Cumartesi

70 yaşında ilk albümünü yapan blues ustası



Leonard “Lowdown” Brown, 1953'te beş erkek ve dört kız kardeşten oluşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş... yani bugün 70 yaşında ve ilk albümü olan "Blues Is Calling Me" yi bugünlerde çıkardı.

 İnsanın aklına hemen müzik yapmak için neden bu kadar beklemiş? sorusu geliyor. 


Aslında çocukluğundan itibaren müziğin içinde olan Brown, ilk gitarını eline aldığında 6 yaşındaymış ve ondan sonrada hiç kopmamış. Yirmili yaşlarının başında, Chicago müzik sahnesinde gospel ve dörtlü gruplarda çalarak sahneye çıkmış.  BB King, RL Burnside, Chet Atkins ve T-Bone Walker'ın sanatından ilham aldı ve onlarınkini taklit ederek kendi sesini bulmaya çalışmış.  

Ancak 1980'de General Electric'teki iki yıllık eğitim programından mezun olup Houston'da çalışmak üzere atandığında yolu müzikten kopmuş ve hayat gailesi adına yön değiştirmiş.   

Bu aralarda da zaman zaman kulüp ve barlarda çalarak müziğe devam etmiş. Hani biraz emeklilik zamaklarına doğru müziğe tekrar ağırlık verecekti ve Blues Festivallerinde çalacaktı. Hatta takma adı"Lowdown"ı da  Benson ve Hedges Houston Blues Festivali'nin organizatörleri tarafından verilecekti. Adı çoğu kişiye yabancı gelse de Johnny Taylor, ZZ Hill ve Bobby Bland gibi bazı efsaneler ona kapılarını açtı ve yakın zamanda hem Telluride Blues & Brews Festivalinde hem de Baton Rouge Blues Festivalinde yer aldı.

İşte böylece Leonard "Lowdown" Brown ilk albümünü 70 yaşında yapmış olacaktı. Aslında bu albümün çıkmasında ısrarlı olan da plak şirketi Music Maker imiş. Leonard "Lowdown" Brown, " Music Maker plak şirketi, müzisyenlerin arkasındalar, onları zorluyorlar ve başka türlü görülemeyecek insanları ifşa etmeye çalışıyorlar. Bunun bir parçası olmak gerçekten güzeldi.” diyerek durumu özetliyor.

Leonard “Lowdown” Brown'ın  "Blues Is Calling Me" albümünü dinlediğimizde hiç öyle ilk albümünü yapan biriyle karşılaşmıyoruz gibi.  Brown'ın duygulu sesi ve gitar çalışındaki doğallık ilk anda dikkatimizi çekenler. Sanatçı öyle abartılı tekniklere girmeden saf ve temiz bir sound yakalıyor. 

 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...