26 Haziran 2023 Pazartesi

Haken ile Progresif Harikalar Diyarında


İngiliz progresif metal grubu Haken'in yedinci stüdyo albümü "Fauna", 3 Mart 2023'te Inside Out Music aracılığıyla yayınlandı. 


1990'larda musallat olan alternative rock - grunge gömleğini üzerlerinden atınca İngiliz grupları yeniden yaratıcı ve ilerici rock fikirleriye buluşmaya başladı(1); işte onlardan biri Haken.  Grup bu zamana kadar yedi albüm yapmış ama ben gruba ilk defa bu albümle ulaştım. Metal içinde progresif yaklaşımı boğuntuya getirmeden yalın bir şekilde ortaya koyabiliyorlar. 1970'lerin progresifini günümüze yamamak yerine bugünün müzikal yapısı ve teknolojisini de müziklerine katıyorlar. 

Şimdi de Haken'in "Fauna" albümündeki kadrosuna şöyle bir bakalım:  

Vokalde yer alan Ross Jennings, kimi zaman masalsı bir etkide kimi zaman yüksek çıkışlarda yağ gibi akıyor. Parçaların senfonik yapısında onu opera etkisinde bir vokalle görüyoruz ama bu öyle brütal, temiz vokal ayrımı gibi moda alışkanlıklardan çok uzak hatta yanına (iyiki de) yaklaştırmıyor. Jenning'in parçanın ruhuna göre sesini yapmacıksız uydurabilmesi övgüye değer. 

Gitarlarda yer alan Richard Henshall ve Charlie Griffiths metal ile progresifi düzey üstü buluştururken, klavyelerde Peter Jones müzikal örgüye senfonik bir yapı katıyor. 

Basçı Conner Green ise can alıcı dokunuşlarla müzikal görkemi güçlendiriyor... Ve davulcu Raymond Hearne, nerdeyse 1970'lerin görkemli progresif devlerinin ruhunu günümüze taşıyor. 

Haken son albümünde yer alan "The Alphabet of Me" parçasında trompetiyle Miguel Gorodi'yi konuk etmesi de finalde harika bir etki oluşmasına vesile olmuş.   

 Albümün güzelliklerinden biri de kapağı. Dan Goldsworthy'inin yaptığı bu kapak grubun çalışmasına yeni bir boyut katıyor. Goldsworthy'nin daha önceden thrash metal gruplarına yaptığı kapakları da biliyoruz ama bu seferki çalışması progresif rock grubuna oldukça yakışmış. Sanırım devamı da gelecek gibi.

"Fauna" albümüne başlarken vokalist Ross Jennings,  şarkı sözleri için sevdiği yazar  Philip K. Dick'ten (2) ilham alarak yola koyulduğunu söylüyor. Böylece hayvanlar alemi konseptinden hareketle robotlar, elektrikli koyun gibi metaforlar oluşturmuşlar. Albümde anlatılan öyküde hayvanlar hem sembolik hem de önemli rol oynarken, bir omurga görevi gören kimliğin doğası hakkında bazı daha derin felsefi konuların kapılarını açmışlar. (3)

Bu konuda grubun gitaristi Richard Henshall , "Fauna'nın tüm hayvanları kişisel olarak bizimle ilgilidir" diyerek durumu çok güzel özetliyor. 

İngiliz progresif metal rock grubu Haken, yeni albümü "Fauna" ile başarılı bir tavra adım atmış. Bilerek "tavır" dedim ve "çalışma" demedim... zira burada bir tavır bir duruş var. O tavır da, 1970'lerin muhteşem progresif devriminin günümüze taşınması. Albümü dinlerken Emerson Lake and Palmer'ın görkemini hissettim, ama aynısını  ya da takipçisini değil.

 Teşekkürler Haken! 

Aptulika



(1) Hiçbir tarza ve dinleyicisine laf etmek amacında değilim. Ancak ben alternative ve grunge gibi türleri hiç sevemedim. Dolayısıyla bu benim subjektif yaklaşımım. Kimse kusura bakmasın ama yalan söyleyemem. 

(2) Philip Kindred Dick, Amerikalı bilimkurgu yazarı. 44 roman ve 121 hikâye yazmış. Kaliforniyalı bu yazarımız da müzikle bir hayli iç içeymiş... Bir plakçı dükkanı işleten yazar,  radyoda klasik müzik programları da yapmış. Bu arada Dick'in dilimize çevrilen bir eseri vardı galiba... Altıkırkbeş yayınlarından diye. hatırlıyorum. 

(3) "HAKEN - NEW ALBUM 'FAUNA' OUT MARCH 2023". Hakenmusic.com. 8 December 2022. Retrieved 4 March 2023.

 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...