25 Haziran 2023 Pazar

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 208


HENRY JAMES
 "Ustanın Dersi"
Çeviri : Can Ömer Kalaycı
Can Yayınları
  (3. Basım: Kasım 2022)

Can Yayınları'nın son indirimli (25 TL) kitap kampanyasından aldığım kitaplardan biri. Aslında bu kitap pahalılığında bu kampanya çok iyi ama bunlarının çoğunun ince kitaplar olduğunu da söylemeliyim. Dikkatli bir seçim yaparsanız bu kitap gibi uzun öyküleri alabiliyorsunuz. Üstelik bu kampanya sayesinde de Henry James isimli ABD'li öykü yazarıyla tanışmış oldum. 

Yazarımız  1843 ile 1916 yılları arasında yaşamış. Babası ABD'li bir düşünür, kardeşi pragmatizmin öncülerinden William James. Aile dostları arasında da bol bol yazar, düşünür ve felsefeci olduğu için verimli bir ortamda çocukluğu geçmiş. 25 yaşına geldiğinde ABD'nin en yetenekli öykü yazarlarından biri olan Henry James, bir süre sonrada kapağı Fransa'ya atınca Paris'te Turgenyev, Flaubert, Zola ile yakın dostluk etmiş. Sonra İngiltere'de yaşamını sürdüren yazar, öyküde "bilinç akışı" tekniğinin öncülerinden biri olacaktı. 

96 sayfalık bu uzun öykü genç bir yazar olan Paul Overt'in görkemli bir kır malikanesine davet edilmesiyle başlıyor. Genç yazarımız o davetliler arasında ünlü romancı Henry ST. George'un olduğunu da bilir ve onunla tanışmaya can atmaktadır. Orada ünlü romancıyla tanışmak isterken genç yazarımız ev sahibinin kızına aşık olur. 

Karmaşık bir sarmal içinde akan öyküde karakterler birbiri ardına gelir. Genç yazarımız tabiki hayran olduğu yazarla da tanışır. Henry James'in kalemiyle sanat ve hayat karşıtlığı ironik bir şekilde anlatılıyor. Tabi finalde sizleri bir sürpriz de bekliyor. 

Aptulika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...