9 Haziran 2023 Cuma

İngiliz Blues Rock Grubu The Groundhogs'un kurucusu Tony McPhee Öldü.



The Groundhogs'un şarkıcısı, gitaristi ve ilk günden bugüne kalan tek elemanı Tony McPhee  79 yaşında öldü. (7 Haziran 2023)



Grubun resmi Facebook sayfasından yapılan açıklamada, “79 yaşındaki gitar ve blues efsanesi Tony (TS) McPhee'nin geçen yıl bir düşüşün ardından yaşanan komplikasyonlar nedeniyle bugün 6 Haziran'da evinde öldüğünü duyurmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz."

The Groundhogs, bugün çok fazla kimse bilmese de, hatırı sayılır bir İngiliz blues rock grubudur.  1963'te kurulan grup, ilk albümünü 1968'de yapan grup 13'ü stüdyo ve konser ve derlemelerle birlikte 30'un üstünde albüm yapmıştı. Grup 2014 yılına kadar da müzik yapmayı sürdürmüştü. Bu arada grubu ilk defa duyanlara inatla tavsiye ederim, zira çok güzel, ara sıra hard rock'a kayan bir soundları vardır. 



Grubun 1963'te kuruluşundan bu yana kadar değişmeyen tek eleman olarak kalan. Tony McPhee, Mart 1944'te Lincolnshire, Humberston'da doğdu.  1962'nin sonlarında Dollar Bills grubuyla aktif müzik hayatına başladı. Dollar Bills'e katılmasıyla grubu blues'a yönlerdirdi  ve John Lee Hooker şarkısı 'Groundhog's Blues'dan yola çıkarak grubun adını da değiştirdi. 

 Hooker, Little Walter, Jimmy Reed ve Champion Jack Dupree gibi ABD'li blues ustalarıyla  turneye çıkan The Groundhogs,  yapımcı Mike Batt'ın yönetiminde ilk albümleri 'Scratching the Surface'ı 1968'de çıkardı.

 Sözleri McPhee'nin yaşadığı bir panik ataktan esinlenen, eleştirmenlerce övülen 1971 yapımı "Split" eseri listelerde 5. sıraya ulaştı ve "Cherry Red" single'ı Top of the Pops'ta gıpta ile bakılan bir yere sahipti. Bu başarıyı 1972'de "Who Will Save the World?"  albümü takip edecekti.  

 Çeşitli kadro değişiklikleri boyunca McPhee, The Groundhogs'un tek sabit üyesi olarak kaldı ve grubun en son albümü 'The Muddy Waters Song Book' 1999'da piyasaya çıktı.

2009'da, McPhee'nin yaşadığı birkaç felçten ilki, şarkı söyleme yeteneğine zarar verdi ve sonunda 2015'te The Groundhogs'u dağıttı.

McPhee ayrıca solo bir kariyere sahipti ve son yıllarda kült grup Current 93 ile çaldı ve şarkıcı Joanna Deacon ile işbirliği yaptı.









Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...