13 Haziran 2023 Salı

Yapay Zeka ile gelen The Beatles şarkısı



The Beatles'ın hayatta kalan 2 üyesinden biri olan  Paul McCartney efsanevi grubun son şarkısının yapay zeka yardımıyla tamamlandığını duyurdu. Şarkının bu yıl yayınlanacağını müjdeleyen McCartney,  hayatta olmayan John Lennon'ın sesinin eski bir demodan alınıp kullanıldığını söyledi.



The Beatles'ın dört üyesinin hayattayken yaptığı veda parçası "The End"in çıkışından bu yana   50 yıldan fazla zaman geçmişti. Ancak bu günlerde grubun hayattaki iki elemanı  Paul McCartney ve Ringo Starr'ın Beatles'ı yeni bir geri dönüşe hazırladığına şahit oluyoruz.

BBC Radio 4'te yayınlanan  "Today" programına konuk olan Paul McCartney, son bir The Beatles şarkısını hazırlayabilmek için John Lennon'ın sesini eski bir demodan yapay zeka yardımı ile çıkarılacağını açıkladı. Şarkıyı yeni bitirdiklerini ve bu yıl içinde de yayınlanacağını duyurdu.  



Şarkının adı McCartney tarafından açıklanmasa da  John Lennon'ın 1978'de demo olarak kaydettiği "Now And Then" olacağı tahmin ediliyor. Bu demoyu bir yıl önce John Lennon'ın eşi Yoko Ono'dan aldığını belirten McCartney yapay zekanın şarkının tamamlanmasına yaptığı katkıyı şöyle anlattı:  "Yönetmen Peter Jackson belgeseli için John'un sesini küçük bir kasetten çıkarmayı başarmıştı. Bu kayıtta John'un sesi ve bir piyano vardı. O onları yapay zeka ile ayırabildi. Yani, son Beatles şarkısına aslında John'un sahip olduğu bir demodan John'un sesini alıp bu yapay zeka aracılığıyla onu temizleyerek başladık. Sonra normalde yapılan gibi kaydı miksledik. Böylece yapay zeka şarkıya Lennon'u katmamız için bir tür alan sağladı."  



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...