20 Mart 2024 Çarşamba

1975 Yılına Yolculuk



Fransız grubu Malted Milk'in "1975" albümünü dinlerken, açıkcası yeni mi eski bir albüm mü diye bir kaç kere teyit etmek zorunda kaldım. İsmine uygun düşecek şekilde 1975'lerde yapılmış bir albüm gibi. Ancak grubun solisti Arnaud Fradin'in doğum tarihi zaten 1975 ve bu albüm onun doğum tarihi olan 23 Şubat'ta piyasaya çıkmış. 

Biliyorum albümü tanıtırken her şeyi daha da karmakarışık bir hale getirdim galiba ama kısaca şöyle özetlemem de fayda var gibi... Malted Milk daha önceden ikili bir blues grubu olarak 25 yıl önce başlamış. Şimdilerde de "1975" isimli albümleriyle geçmişin soul ve funk müziğini canlandırıyor. 

 Albümün özü soul ve funk'tan hareketle 1970'li yılların bir kolajı gibi. İsminden de anladığımız gibi 1975'lerden sonra çıkan disco müziğin izlerini de bulmak mümkün. Albümü dinlerken sanki o yılların Motown stüdyolarından çıkmış hissine bile kapılıyoruz.  

Grubun beyni olan Arnaud Fradin bütünüyle Afro-Amerikan kültürüne tutkun bir müzisyen. Sadece Soul ve Blues değil, 1970'lerin Amerikan sineması da Fradin'in tutkuları arasında. Müziğe 1997'de bir blues ikilisi  (gitar ve armonika) olarak başlayan bu serüven 2016 Milk & Green turnesi sırasında 11 üyeli bir grubun kurulmasına kadar varmış.  Daha sonra grubun sayısı kimi zaman 7 kimi zaman da dörtlü - beşli olarak devam etmiş. Şimdiki yani albümdeki kadroyu şöyle bir sayarsak:  Arnaud Fradin (vokal, gitar), Igor Pichon (bas, gitar), Damien Cornelis (Hammond C3, piyano, Wurlitzer, klavinet), Richard Housset (davul, perküsyon), Eric Chambouleyron (gitar), Vincent Aubert (trombon) ve Pierre-Marie Humeau (trompet) yer almakta. 

Malted Milk son albümü "1975" ile bize 70'lerin eğlenceli kapısını açıyor. Soul, funk ağırlıklı ama "Set Me Fre" gibi parçalarda harika rock gitar soloları da buluyorsunuz... Yani her şey 70'lerdeki gibi, özgürlüğe sınır koymuyor, müzik türleri arasında kalın bağnazlık duvarları da tarih itibarıyla elbetteki yok. 


Aptulika




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...