26 Mart 2024 Salı

1950'de yapılan "Buketli Kız" tablosu... Pattie ve Eric Aşkı ve Layla



Eric Clapton denilince ilk akla gelen şarkılardan biri "Layla" olsa gerek.  Aslında bu şarkı Derek and the Dominos grubunun 1970 tarihli "Layla and Other Assorted Love Songs" albümünde bulunan bir parçaydı ve o dönem grupta yer alan Eric Clapton'un hayatında derin öneme haiz olan bir yapıttı. 

"Layla" tutkulu bir aşkın şarkısıdır  ama biraz bizdeki "Arkadaşımım Aşkısın" tarzında yasak bir aşk. 

Eric Clapton yakın arkadaşı olan Beatles'ın gitaristi George Harrison'un karısı Pattie Boyd 'e aşıktır... Hatta ona yakın olmak için Pattie'nin kız kardeşiyle bile çıkar. İşte bu şarkı da o aşk için yani Pattie'ye yapılmıştır. Sonra Harrison'dan ayrılan Pattie, Eric Clapton ile evlenir. 

"Layla" şarkısının yer aldığı Derek and the Dominos'ın  "Layla and Other Assorted Love Songs" albümünün kapağı da o günden bu güne hafızalara kazınmıştır.  Albüme kapak olan bu yapıt, Fransız ressam Émile Théodore Frandsen (1902 - 1969)'in 1950 yılında yaptığı   "La Fille au Bouquet" (Buketli Kız) isimli yağlıboya bir tablodur. 

Ressam Frandsen'in oğluyla arkadaş olan  Eric Clapton, bu tabloyu onun evinde görünce ilgilenecekti. Tablodaki sarı saçlı kadını aşık olduğu   Pattie Boyd'e benzeten Clapton bunu albümün kapağı yapmak ister ve arkadaşı da buna izin verir. 

Derek and the Dominos'ın  "Layla and Other Assorted Love Songs" plağının kapağında ne grup ismi yer alır ne de başka bir yazı. Bu Eric Clapton'un özel olarak istediği bir şeydir... zira tabloyu öyle sevmiştir ki aslına hiç bir eklemeyle zarar vermek istemez ve bunda da israr eder. 

Eric Clapton tabloya bu denli önem vermesine rağmen yıllar geçer ve oğul Frandsen'in tabloyu Eric Clapton'a vermesinden 46 yıl sonra, Fransa'da açılan bir davada Clapton'ın, albümün 40. yıl dönümünde yeniden basımında kullanılan karton pop-up'taki resmi değiştirdiği gerekçesiyle aile dava açar. Mahkeme sonucu  1969'da ölen ressam  Frandsen de Schomberg'in ailesine  tazminat ödenecektir.   

Albümün 1970 yılında çıkışından sonra tablo Clapton'da olacaktı. Gitarist, Patti Boyd'dan ayrıldıktan sonra  tabloyu George Harrison'a verdi. Harrison da daha sonra bu tabloyu Boyd'a hediye edecekti. Resim sanatı içinde unutulup gidecek bir tablo, rock tarihi içinde bir başyapıta dönecekti. 

Tablonun macerası bu kadarla da kalmıyordu, geçen ay yapılan bir müzayede de 40.000 dolar değer biçilen bu tablo bir anda yükselerek 2,5 milyon dolara alıcı bulacaktı. 



 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...