24 Mart 2024 Pazar

Black Sabbath ve Tony Martin Dönemi Unutulmuyor!



 BLACK SABBATH'ın vokalinde TONY MARTIN'in yer aldığı dönemin albümleri  "Anno Domini 1989-1995" adıyla Kutu Set olarak 31 Mayıs 2024 tarihinde yayınlanacak. 



 Black Sabbath vokali denildi mi akla elbetteki Ozzy Osbourne gelir. Bu konuda grubun sevenleri arasında Ozzy yanlıları fazla olsa da Ronnie James Dio'nun vokalde olduğu yıllar da grubun tarihinde önemlidir. 

Ozzy ile Dio isimleri Black Sabbath vokalinde önemli isimlerdir. Bu iki ismin yanına bir albümde vokal üstlenen Deep Purple'dan ayrıldığı dönemde Ian Gillan'ı da ekleyebiliriz. Efsane grubun vokalini üç albümde ise Tony Martin yapmıştı. 

Grubun vokali olarak özdeşleşmiş isim hiç kuşku yoktur ki Ozzy Osbourne'dur. Ancak Black Sabbath'ın vokaline geçen diğer üç isim döneminde de grubun tarzı (genel yapı korunsa da) farklılaşmıştır. Kendi adıma Dio'nun vokalindeki Black Sabbath'ı daha çok severim ama bu sevgi hakkımı solo dönemi ve Rainbow için kullanmak isterim. 

1978'lerin sonunda Ozzy ayrılacak, yerine Dio gelecek ve grup 1982'ye kadar efsaneleşecekti. Sonrasında ise o dönem Deep Purple dağıldığı için solo çalışmalarını (Ian Gillan Band) sürdüren Ian Gillan gelecekti ve bir albümde vokal yapacaktı. Ha bu arada 1985 ile 86 arası Gleen Hughes'te gruba katılmıştı.  1987 yılında grup tam bitti bitiyor derken yepyeni bir ismi Black Sabbath'ın vokalinde görecektik... bu isim Tony Martin'di ve "The Eternal Idol" albümüyle bizleri büyüleyecekti. Hele o albümün açılışında yer alan "The Shining" unutulmazlar arasına girecekti. 1989 yılında gene Tony Martin'li "Headless Cross" albümü gelecekti. Bir yıl sonra da bu sefer Cozy Powell'ın da davula geçtiği  "Tyr" albümü gelecekti. Bu albümden sonra ise Tony Martin ayrılacak ve yerine Dio efsanesi gelecekti. Sonra bir ara 1995 gibi "Forbidden" albümünde bir kez daha Tony Martin'i Black Sabbath vokalinde görecektik. 

Black Sabbath'ın kurulduğu günden bu yana değişmeyen tek elemanı gitarist Tonny Iommi olmuştur. Onu da sadece bir şarkılık kayıt sürecinde Jethro Tull'da gördük, onun haricinde Black Sabbath'ın dışında bir yerde görmedik. Ama grubun vokalistleri bir gitti bir geldi. Simgeleşmiş vokal olarak Ozzy başta gelirken Dio da yanısıra özdeşleşmiş vokaller arasında yer alır. 3 albümde yer alan Tony Martin ise unutulur gider. Oysa onun vokalini her daim ayrıcalıklı bulmuşumdur. Öyle ki bu sesin Black Sabbath'ın onur listesinde yer almasını istemişimdir. Yeni çıkan bir haber işte bu beklentilerime merhem oluverdi. Tony Martin'in yer aldığı dönemin Black Sabbath albümleri  "Anno Domini 1989-1995" adıyla Kutu Set olarak  çıkacağı haberini alınca, açıkcası çok sevindim. Bu, "Sezar'ın hakkı Sezar'a" gibi bir şeydi.  

31 Mayıs 2024 tarihinde piyasaya çıkacak bu kutu sette daha önceden CD olarak çıkmış olan albümler ilk kez plak formatında da LP olarak çıkacakmış.    Setle birlikte Hugh Gilmour'un fotoğraflarını, çizimlerini ve notlarını içeren bir kitapçık da yer alacakmış. Kutu sette ayrıca bir "Headless Cross" posteri ve o albümün turnesinden bir replika konser kitabı da bulunacakmış.

 Tony Martin dönemi Black Sabbath kutu seti "Anno Domini 1989-1995"ın çıkışı için  31 Mayıs 2024 tarihi gösteriliyor. 

Bir kutu seti olarak da olsa Tony Martin döneminin öneminin kavranması çok güzel bir şey.

Aptulika





 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...