21 Mart 2024 Perşembe

Meral Akman Yazısı: HEYKELİ DİKİLESİCELER



Bizim gibi ülkelerde, hele günümüzde heykel olmak kolay değil. Herkesin söyleyecek bir şeyi vardır bu konuda, kimi “içine tükürür”, kimi yerini beğenmez, kimi yapanı, kimi yaptıranı eleştirir. Ha, ülkemizde yerlere göklere koyamadığımız leblebi, fincan, tespih, köfte, bazlama heykelleri de yok değil. 

Özgürlük Heykeli, Kurtarıcı İsa heykeli, Davut heykeli acaba günümüzde yapılmış olsalar Twitter’da nasıl tepkiler alırlardı? Bu sorunun cevabını işin ustası Aptulika’ya ve onun Görme Biçimlerine bırakıyorum. 

Tam da voleybolcu güzel kızımızın bir heykeli dikilmiş ve üzerinde bol bol konuşulmuşken, Aptulika’dan müstakbel Lemmy heykeli ile ilgili bir haber geldi. Bana da rock camiasının heykelleri üzerine yazmak düştü. Hemen başlayalım...


Heykel Rekortmeni Freddie Mercury


 1 - Freddie Mercury - Montro 

Freddie Mercury belki de en çok heykeli/büstü dikilen rock yıldızlarından biri. Bunlardan en önemlisi Montrö’de bulunan heykel. Queen ile birlikte çok sayıda albüm kaydını gerçekleştirdikleri bu şehirde Freddie Mercury için Cenevre Gölüne bakan 3 metrelik bir bronz heykel var.



 2 - Freddie Mercury  - Kore 

İlginç Freddie Mercury heykellerinden biri de 2022 yılında Güney Kore’de halka açıldı, Güney Korali Queen hayranı olan bir iş adamı tarafından finanse edilen heykel Jeju Adası’nda bulunuyor.




 3 - Freddie Mercury - Almanya 

Bir başka heykel de Almanya Münih’deki Olimpiyat Parkında yer alıyor.




 4 - Freddie Mercury - Liverpool 

Liverpool’da dev bir Freddie Mercury heykeli var.




 5 - Freddie Mercury - Londra 

Bu yazıda yer alacak son Freddie Mercury heykel orijinal yerinde değil, “We Will Rock You” müzikalinin devam ettiği 2002 – 2014 yılları arasında Londra’nın Dominion tiyatronun önünde bulunan altın renkli dev heykel, müzikal bittikten sonra bir süre Roger Taylor’ın bahçesine yerleşmiş. Heykel geçtiğimiz yıl Brian May’in de destekleriyle yeni yerinde arzı endam etmeye başladı.




İçimizdeki İrlandalı



1 - Phill Lynott - Dublin

Phil Lynott içimizdeki İrlandalılardan biri Phil Lynott’un bir heykeli doğup büyüdüğü Dublin’de sergileniyor.




2 - Phill Lynott - West Bromwich 

Diğer heykeli ise 2021 yılında, doğduğu yer olan West Bromwich'te açıldı. Sanatçının büstü, 1,80 yüksekliğinde ve üzerinde 'Phil Lynott' yazan büyük bir metal kaide üzerinde bulunuyor.




Bir Başka Güzel İrlandalı


1 - Rory Gallagher - Ballyshannon 

 Bir başka güzel İrlandalı Rory Gallagher’ın bir heykeli sanatçının doğum yeri olan Ballyshannon bulunuyor.



2 - Rory Gallagher - Cork

Rory Gallagher için yapılan bir diğer heykel Cork’da, Rory Gallagher’ın adı verilen bir meydanda sergileniyor. Gitar şeklindeki bu heykel arka yüzünde Gallagher’ın şarkı sözleri var.




Janis Joplin

Janis Joplin: Teksas’ın siyah sesli kızı Janis Joplin’in beş yüzlü büstü, doğduğu yer alan Port Arthur’da “Museum Of The Gulf Coast”da sergileniyor. Büstün hemen arkasında Joplin’in renkli Porsche arabasının bir kopyası var. Port Arthur belediyesi, sanatçının 65. Doğum gününde yaşadığı yerleri “tarihi yer işareti” ile onurlandırdı.




David Bowie


David Bowie heykeli, Ziggy Stardust karakterinin ilk kez ortaya çıktığı Aylesbury’de yer alıyor. Janis Joplin gibi David Bowie de farklı yüzleriyle yer alıyor bu heykelde, heykeltraş Andrew Sinclair heykelin yapımı sırasında David Bowie’nin “Dünyaya Düşen Adam” filminde çıkartılan maskesini kullanmış. Ayrıca, heykelin sergilendiği yerde her saat başı farklı bir Bowie parçası çalıyor.



 

Liverpool Eşrafından 4 Delikanlı


1 - Beatles - Liverpool 

The Beatles: Müzik tarihini değiştiren dörtlünün hem birlikte hem de grup üyelerinin ayrı ayrı pek çok heykeli bulunuyor. Bu yazıya dörtlünün heykellerini ekliyorum. Sevgili dörtlümüzün heykeli doğdukları yer Liverpool’da görülebilir. Heykeltraş heykelini şöyle tanımlıyor "Bu, hiçbir başlığa, hiçbir açıklamaya, hiçbir araca, hiçbir hileye ihtiyaç duymayan bir heykel. Bu bir anın anıtı ve o an Liverpool'da başladı."



2 - Beatles - Houston 

İlginç bir Beatles heykeli de Houston’da bulunuyor. Diğerinden farklı olarak bu heykeller taştan yapılmış.



 Beatles olur da Rolling Stones olmaz mı!



Rolling Stones, Beatles heykelleri olur da Rolling Stones eksik kalır mı? Rolling Stones'un solisti Mick Jagger ve gitarist Keith Richards’ın Amy Goodman tarafından yapılan heykelleri 2023 yılında memleketleri Dartford, Essex'te açıldı. Jagger ve Richards'ın şarkı yazma ortaklığına saygı duruşu niteliğindeki “The Glimmer Twins” isimli bronz heykeller hem Jagger'ı hem de Richards'ı canlı performansın ortasında gösteriyor.




Chuck Berry

Chuck Berry: Renkli ışıklar ve taşa oyulmuş şarkı sözleriyle rock 'n' roll efsanesi Chuck Berry'nin gerçek boyutlu heykeli St. Louis Missouri’de Bleuberry Hill’in tam karşısında bulunuyor.

 




Jimi Hendrix 

Jimi Hendrix: Rock müziğin en renkli, en yetenekli, en duyarlı sesi ve gitarı Jimi Hendrix de heykelden nasibini alanlardan. Bu yazıda Hendrix’in iki heykelinden bahsedeceğiz.


1 - Jimi Hendrix - Isle of Wight 

Heykellerden biri Wight Adasında bulunuyor. Gerçek boyutlarda bu heykel, sanatçının aramızdan ayrılmadan hemen önce, son performanslarından birini sergilediği ilk “Isle of Wight Pop Festival”in yapıldığı alanın hemen yakınında bulunuyor. 





2 - Jimi Hendrix - Seattle 

Diğer heykel Hendrix’in doğum yeri olan Seattle’da bulunuyor. Sanatçının bu heykel 1997 yılında yine Seattle’lı bir heykeltraş olan Daryl Smith tarafından yapıldı.





3 - Jimi Hendrix - Civi 

Jimi Hendrix’in Boris Deheljan tarafından yapılmış 4000 vida ve 40 kilo telden yapılmış ilginç bir heykeli de var. 




AC/DC elemanları heykelsiz m, kalacaktı ! 

Bon Scott: Grubun ilk solisti bon Scott İskoç asıllı bir Avustralyalı. Sanatçının doğduğu ve gömüldüğü iki ülkede de birer heykel var.


1 - Bon Scott - Kirriemuir 

İlki, doğum yeri olan İskoçyanın Kirriemuir kasabası.



 2  - Bon Scott - Fremantle 

Diğeri büyüdüğü ve mezarının bulunduğu Batı Avustralya Fremantle şehrinde


3 - Brian Johnson 

Brian Johnson heykeli, Belçika’nın Namur şehrinde bulunuyor. Bon Scott’ın ölümünden sonra Brian Johnson’ın solist olarak katıldığı ve Back in Black albümünün çıkartmalarından sonra Young kardeşler Avrupa’da sessiz sedasız bir turneye çıkmaya karar verirler. Bu turnenin ilk durağı da Belçika Namur olur. Yani Brian Johnson’ın heykeli Ac/DC ile ilk kez canlı performans gösterdiği kentte bulunuyor.




Çok yaratıcı bulduğum üç heykelden bahsetmek istiyorum.


1 - Buddy Holly 

Buddy Holly’nin Clear Gölü, Iowa’da bulunan bu heykeli sanatçının gözlüklerinden esinlenmiş.



 2 - John Bonham 

Led Zeppelin'in efsane davulcusu John Bonham’ı temsil eden bu heykel de davul seti şeklinde tasarlanmış.



3 - John Lennon Peace Monument 

John Lennon için yapılmış çok sayıda heykel var, bunlardan en ünlüsü Lennon hayranı Fidel Castro’nun desteklediği heykeli, biri de Liverpool’da bulunan John Lennon Barış Anıtı ya da Avrupa Barış Anıtı diye bilinen, Julian ve Cynthia Lennon tarafından açılışı yapılan anıt heykel. 






Bir de demir perde ülkelerinde bulunan heykeller var. 


 Jon Lord - Ukrayna

John Lord: Sanırım listedeki en sevimli heykel bu. Bu mini mini heykelcik, Ukrayna'nın Uzhgorod kentinde nehir kenarındaki bir korkuluğun üzerinde yer alıyor. Heykel, çeşitli ülkelerden toplanan 8 kilo bozuk para eritilerek yapılmış. Bence mütevazi Lord’a çok yakışan bir heykel.



 Dio - Bulgaristan

Ronnie James Dio’nun sanırım bilinen tek heykeli Bulgaristan, Kavarna’da bulunuyor. Bu heykelin varlık sebebi, misyonu şehrini Bulgaristan'ın hard rock başkentine dönüştürmek olan şehrin belediye başkanı Tsonko Tsonev'in öncülük ettiği heavy Metal temalı kentsel güzelleştirme projesi. Projenin kapsamında şehrin apartmanlarına heavy metal efsanelerini tasvir eden bir dizi duvar resmi yer alıyor. Billy Idol, Tarja Turunen ve Glenn Hughes’un da dahil olduğu duvar resimlerini kentin çeşitli köşelerinde görebilirsiniz.




İki Zappa Heykeli

Frank Zappa, hem yaşarken hem de aramızdan ayrılmasından sonra en eksantrik kişiliklerden biri. 


1 - Frank Zappa – Baltimore 

Zappa’nın iki heykeli var, biri doğduğu yer olan Baltimore’da ama bu heykel, sanatçı için Litvanya’da yapılan heykelin replikası.


2 - Frank Zappa - Vilnius 

Litvanya’nın Vilnius şehrinde yaşayan ve Zappa müziğinden etkilenmiş çok kişi var. Öyle ki Frank Zappa bu insanlar için bir özgürlük sembolü haline gelmiş. Böylece Sovyetler Birliği’inden ayrılmalarından sonra, Lenin büstleriyle tanınan heykeltıraş Konstantinas Bagdonas Sovyet sonrası Litvanya'da yeni bir dönemin işareti olarak efsanevi Zappa heykelini yapmış.



Ve Bu Yazının Sebebi, Lemmy

Ve gözümün nuru, kalbimin sultanı ve bu yazının sebebi Lemmy için dikilen heykellere.

Lemmy Kilmister, heykeli dikilecek adam lafının vücut bulmuş hali, haliyle birkaç tane heykeli dikilmiş, birisi de yolda.


1 - Lemmy - Hellfest 

İlk heykel, meşhur Hellfest festivali için hemen her yıl yenilenen şu muhteşem heykel.



2 - Lemmy - Rainbow Grill 

Diğeri, Lemmy’nin mabedi Rainbow Bar and Grill’de bulunuyor.




Bu da yakın gelecekte açılacak olan heykelinin haberi

https://www.bbc.com/news/articles/cjqj8l8qgwno

Bu yazıda benim ilgimi çeken heykellerden bahsettim, bunlar dışında birçok sanatçının da heykelleri var. Sadece heykelleri değil, kendi adlarına meydanı, caddesi, sokağı olan müzisyenler de var, ama onlar gelecek yazının konusu.

MERAL AKMAN








2 yorum:

Adsız dedi ki...

Keşke ülkemizde de örneğin Cem Karaca Barış Manço belki Zeki Müren gibi halkın sevdiği sanatçıların heykeli olsa büyük park ve meydanlarda....acaba var da ben bilmiyormuyum

Adsız dedi ki...

Keşke ülkemizde de örneğin Cem Karaca Barış Manço Zeki Müren gibi ünlülerin heykelleri olsa meydanlarda büyük parklarda var mı acaba Ben bilmiyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...