16 Mart 2024 Cumartesi

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 224



Mahir Konuk
 "Yol Ayrımı: 
Ya İnsanlık Ya Kapitalizm"
El Yayınları
  (1. Basım: Şubat 2024)


Ömrünün kırk yıldan fazlasını öğrenci olarak gittiği Fransa'da geçiren Mahir Konuk, sosyoloji alanında önemli bir akademisyen. Bu beşinci kitabı ve sosyalist dünya görüşünden dünyaya bakan bu kitaplarını çok önemli buluyorum. Ancak ne acıdır ki olanakları geniş bir yayıneviyle çalışmadığı için ulaşması gereken okur kitlesine pek ulaşmadığını sanıyorum. 

2018'de "Denge ve Devrim - Bireyselliğin İnfilakı" isimli kitabını çıkaran yazar, 2020'de "Çıkış Hattı - Nasıl Yapmalı" ve bir yıl sonrası da "Oluş Sorunu - Ne Yapmalı" gelecekti. Birbirini takip eden bu üç kitap günümüze sosyalist açıdan bakan ve marksizm içinde çözümler üretirken, Fransa'daki "Sarı Yelekliler Hareketi"nden de deneyimler sunuyordu. Tartışılmayı bekleyen ve zihin açan bu üç kitabın ardından da "Neo - Liberalizm, Roman ve Aşk" kitabı çıkacaktı. Marksist açıdan aşka bakan bu kitap, bu konuda ender yapıtlardan biri olsa gerek. 

Mahir Konuk yeni çıkan "Ya İnsanlık Ya Kapitalizm" kitabında Yuval Noah Harari'nin best seller kitabı "Sapiens" e eleştirel bir bakış sunarken, Harari'nin siyasi ve ideolojik kimliğini deşifre ediyor. Harari'nin çok satışlı popüler kitabının ardındaki "neo liberalist" ve "liberal faşist" gerçeği ortaya çıkarıyor. 

Mahir Konuk'un kitapları yeni tartışmalar getirecek denli önemli ama kitapları bulmanız oldukça zor. Bir ara yazarın sol portal'da yazılarına rastgeliyordum ama aşağıdaki linkten yazılarını takip edebilirsiniz. 


Aptulika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...