18 Mart 2024 Pazartesi

JEFF LYNEE, Electric Light Orchestra'sı ile Final Yolculuğuna Çıkıyor.



 İlk gençlik dönemimde edindiğim bir Electric Light Orchestra albümü vardı ve hala zaman içinde döner döner dinlerim. Yıllar geçse de etkisini hiç kaybetmemiştir. Bu Electric Light Orchestra'nın "A New World Record" albümüdür. 

1976 yılında çıkan bu albüm, çıtırtısıyla bugüne dek tek hakim olarak durur ve açıkcası başka bir ELO albümüne de meyl etmemişimdir. Ha bu arada bu albümün sevdasından 1980'lerde çıkan "Xanadu" albümünü de kaset olarak almıştım ama grubun yeni halinden pek memnun olmamıştım ancak Olivia Newton-John aşkımdan o kaset bolca dinlenmiştir. Bu arada belirteyim "Xanadu" bir film müziğiydi ve Electric Light Orchestra çalarken vokallerde de Olivia abla yer alıyordu. (Burdan Olivia Newton - John'a saygılarımızı sunalım, zira kendisini 2022 yılında kaybetmiştik.) 

Electric Light Orchestra bütün üç isimli gruplar gibi bir kısaltma ile "ELO" diye de yazılırdı ama bu sefer de Eloy grubu ya da ELP ile karıştırma riskiniz de vardı hani. Bu kısaltma yüzünde Eloy ya da Emerson Lake And Palmer diye Electric Light Orchestra plağı alma riskiniz de vardı hani. 

ELO ya da uzun haliyle Electric Light Orchestra'nın başka albümlerini de zaman içinde dinledim ama her daim dönüp, "A New World Record" da karar kıldım. Daha sonraları o orkestra kalabalığındaki gruptan bir tek Jeff Lynne kalacaktı. Zaten adam bir orkestrada bulunacak enstrumanların hepsini çalıyordu. Hoş biraz Alan Parson gibi hadi bilemedin Mike Oldfield gibi. ELO, dönemin progresif rock grupları gibi olsa da onlardan farklı idi. Evet Oldfield ve Alan Parsons gibiydi ama onlardan daha samimi geliyordu bana. Bu arada bu yargılarım tamamen bir albüm üzerinden. Ha bir de Jeff Lynne'ın 2012 tarihli solo albümü "Long Wave" vardır ki onun yeri de ayrıdır ve severim.

İşte böyledir benim Electric Light Orchestra maceram ve sevgim.

Şimdi yeni çıkan bir haber ile Jeff Lynne'in Electric Light Orchestra'sının son turnesine çıkacağını öğrendim. Yani Lynne ELO isimli uzay gemisiyle son yolculuğuna çıkarak veda edecekmiş.   

 Hem bu veda turnesini duyurayım hem de bu eski plağı ve anısını paylaşayım dedim. 

Aptulika 




 


Alttaki parçada albümden bir klip: ROCKARIA

Hala etkilenirim... Muhteşemdir!




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...