1 Mart 2024 Cuma

Walter Trout'un yeni albümü: "BROKEN"


72 yaşındaki blues rock gitar ustası o yaşamına yayılan kırılmaların parçalarını bir araya getirerek zaferini kazandı, bu umudu körüklemek değildir de nedir?




Kırık, Kanama, Parçalanma... Walter Trout'un son albümü "Broken"dan şarkılarının isimleri. Zaten albümün kapağında da  çatlamış bir portre arzı endam ediyor. Hani bu albüm Türkiye'de çıksaydı ismi kesin "Cam Kırıkları" olurdu. Hatta bir de "ikinci yeni" şairlerinden ilham alarak "Can Kırıkları" da diyebilirdi hani. 

Siz kafa bulduğuma bakmayın Walter Trout'u çok severim ama bu kadar acıya da biraz nazire yapayım artık. Fakat Walter Aga'ya da bu yakışıyor hatta üzerine oturan bir elbise gibi. O bu acıları emaneten sahne dekoru olarak almadı... yaşadı. Şimdi onları müzikle tedavi ediyor.  "Aslında her zaman olumlu şarkılar yazmaya çalıştım ama bazen bu albümdeki gibi olabiliyor"  diyen Walter Trout, "Ama her zaman umudumu koruyorum. Sanırım bu albümü bu yüzden yazdım. Acıyı körükleyip kabullenmek yerine umudu yeşertip mücadele etmek için.” sözleriyle durumu özetliyor.   


İşin bir başka yanından bakarsak Trout'a hak vermemek de elde değil... Travmatik çocukluk, serseri mayın gençlik sonrasında gitarla yeni bir yol çizmek ve yeni başlangıçlar ama bu sefer de bağımlılıkların ayağa attığı çelme. Bu kırıkları da sevgiyle onarma ve bağımlıklardan kurtulma. Derken ölüme doğru tam gaz giden bir rahatsızlık ve onu da aşma... 72 yaşındaki blues rock gitar ustası o yaşamına yayılan kırılmaların parçalarını bir araya getirerek zaferini kazandı, bu umudu körüklemek değildir de nedir?

 Amerikalı blues rock gitar ustası Walter Trout'un, "Broken" isimli yeni albümü bugün piyasaya çıktı.  12 parçanın yer aldığı  albüm, bütünüyle Trout'un yaşamından izleri barındırıyor. Yarım asırı aşan müzik yaşamında geçirdiği zorlukları anlatıyor. Tabi bunları anlatırken kadere razı gelmek, boyun eğmek yerine verdiği mücadeleyi de gözler önüne seriyor. 

 

"Broken" albümünün bir başka dikkat çekici yanı konukları. Blues ve rock'ın en güçlü kadın sesi  Beth Hart ,1980'lerin heavy metal grubu Twisted Sister'ın solisti Dee Snider ve armonika ustası Will Wilde bu albümde konuk olarak yer almışlar.  


Albümün açılışında yer alan ve albüme adını veren parça "Broken" da kimseyi daha fazla bekletmeden en önemli konuk olan Beth Hart'ı hemen sahneye alıyor.  Walter Trout'un vokaliyle başlayan parça bir süre sonra Beth Hart'ın titreşimli sesiyle duygu yüklü bir düete dönüyor.    Ardından gelen "Turn and Walk Away" ile country kokulu blues'a doğru yol alıyoruz. 

"Broken" albümünde dikkat çekici bir yanda Trout'un öykü anlatıcı görevini öne çıkartması. Aslında bu bir önceki albümü "Ride" ile  başlamıştı ve orada çocukluk yıllarındaki yaşadığı travmaları anlatıyordu. Şimdi bu öykü anlatıcılığını en iyi hissettiğimiz parça da "Courage In The Dark" oluyor. 

Walter Trout'un müzikal geçmişinde Canned Heat ve  bir dönemde John Lee Hooker gibi boogie ustaları olmasına rağmen bu zamana kadar boogie tarzında bir çalışması olmamıştı. Şimdi bu albümde yer alan "Bleed" ile bu boşluk da tamamlanıyor. Nefis bir boogie örneği olan bu parçada İngiliz  armonika ustası Will Wilde'ın konuk olması da tam oturmuş. 

"I've Had Enough" asıra geldiğinde ise merakımız artıyor, zira bu parçada Dee Snider konuk oluyor. Eskilerin unutulmaz heavy metal grubu Twisted Sister'ın vokali Snider'ın hair metal günlerinin glam vokali acaba blues tarzında nasıl tınlayacak sorusu ister istemez kafamızın içinde soru işaretlerini körüklüyor. Oysa parça içinde öyle güzel bir birleşim ortaya çıkıyor ki, insanın Dee Snider imzalı bir blues albümü dinleyesi geliyor. Parçanın sonunda da bu çılgın adam sesinin imzasını ve kahkahasıyla da mührünü basıyor. 

Walter Trout'un yeni albümü "Broken", 72 yıllık bir yaşamın bir saatlik bir yansıması ve o kırıklardan müzikal bir bütün çıkıyor ve biz buna umut ya da boyum eğmeme diyoruz. Blues denilen şey de az biraz bu demek değil mi?

Aptulika


 



 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...