22 Mart 2024 Cuma

Okan Ersan'da yeni Tekli: "Dillarga - Ma"



Kıbrıslı gitarist Okan Ersan'ın "Dillirga - Ma" isimli single çalışması bugün yayınlandı. 

Caz fusion tarzında ve Kıbrıs halk müziğinden de izler taşıyan bu çalışmaya geçmeden önce Okan Ersan'ı şöyle bir tanıyalım derim... Zira bir çoğunuz bu ismi daha yeni duymuş olabilirsiniz ama dünya caz sahnesinde yoğun bir çalışma ve uzun bir müzikal serüven yatmakta. 



Lefkoşa'da 1972 yılında doğan Okan Ersan, küçük yaşlarda piyano  ile müziğe başlamış. 15 yaşına geldiğinde de hayatına gitar girivermiş ve böylece uzun yıllar sürecek  olan Rock-Blues tarzında
çalışmaları başlamış. 
  

Dünya Müzik Sahnesinde

2003 yılında İngiltere Birmingham'da "Guitarist Magazine” in yaptığı yarışmada en iyi 5 gitaristinden biri arasında yer alarak ilk başarılı çıkışını yapan gitarist, 2004'de  ilk albümü olan "To Whom it MayConcern” i  yayınladı. Aynı yıl  Billy Paul ve Jr.John Lee
Hooker ile   Kansas City Blues-Jazz Festivalinde çıkan Okan  Ersan  adını ilk kez uluslararası festivallere taşımış oldu.
 

2006yılına geldiğimizde ise Istanbul Superband ile Avrupanın en önemli festivallerinden biri kabul edilen Leverkusener Jazztage'de Al di Meola  ile birlikte çaldı. Bir yıl sonra aynı festivalde  Robben Ford ve Snovy White gibi usta gitaristlerle birlikte yer aldı.  

2008’de Avrupanın ünlü Jazz-Metal grubu Panzerballet ile Almanya’da kayıtlara girdi ve albüm yaptı. Dünyaca ünlü müzisyenlerin yer aldığı bir çok festivale konuk olan Okan Ersan, 2014’de ikinci  albümü olan "A Reborn Journey” yi İstanbul Superband ile kayıt etti. Bu albümde doğu-batı sentezini fusion tarzında dinleyiciler ile buluşturdu.

 
Resim - Müzik ve Bilim -  Müzik Buluşmaları 

2019’da Sümer tabletlerinden esinlenerek araştırmalarda bulunan Ersan, “Nibiru” albümünü kayıt etti ve dinleyicisi ile buluşturdu. Yine aynı çalışma içerisinde "Wow Signal” dan yola çıkan sanatçı uzay, uzay-zaman, kütle-çekim gibi konuları da ele
alarak eserler yazdı. Yazdığı eserler ve albüm Avusturya da UNESCO tarafından bilim günlerinde kullanıldı ve halen kullanılmaktadır.

Birçok sanatsal aktiviteye ve çalışmaya imza atan Ersan, 2021’de Resim Sanatçısı Ümit İnatçı’nın Armonia Mundi adıyla açtığı sergide eserlerindeki renk ve soyut imge katmanlarına müzikal yorum kazandırarak resim-müzik ilişkisini vurgulayan deneysel müzikler yazmıştır.

Dolu Dolu Müzikal Yaşam
 
 Yaşamını Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da sürdüren Okan Ersan, müziği ile dünyaya ulaşan bir gitarist. Yukarda yer alan müzik geçmişini bir hayli budamak zorunda kaldım. Genç yaşına rağmen Okan Ersan, hiç yoksa 4 yazı oluşturacak denli müzikal başarılara imza atmış biri. 

Okan Ersan'ı bundan 10 yıl önce çalıştığım Cumhuriyet gazetesinde  yazmıştım. Aşağıda o yazının kısa bir özeti sayılacak bir yazıya da Blues Perişan blog'da yer vermiştim. 


Tabi bu yazıya eşlik eden bir çizimini de yapmıştım. Aşağıda 2014 tarihli çizimimi görmektesiniz. 



Kıbrıs Halk Müziğinden Caz Fusion'a: 
"Dillirga - Ma"

Aradan nereden baksanız on yıl geçmiş ve Okan Ersan ile yeni çıkan "Dillirga-Ma" isimli yeni single'ı ile tekrar buluştuk.  Şimdilerde single ya da tekli dediğimiz şey moda ama böyle böyle yeni albüm için güç biriktiriliyor. Dijital müzik dinleme boyutlarında Okan Ersan albümlerini ve teklilerini takip ederseniz, düzeyli bir müzikal boyutla yüz yüze geleceksiniz.  

 Okan Ersan'ın bugün çıkan teklisi "Dillirga - Ma" caz rock füzyonlarının güzel bir buluşması olmanın yanında Kıbrıs folkuna ait izleri de bizlere sunuyor.  “Dillirga” adlı anonim ezgiden yola çıkarak bestelenen bu enstrümantal parçayı Okan Ersan su sözlerle anlatıyor:  

"Dillirga’nın bilinen geleneksel ezgi karakterinin ritmik ve melodik yapısını –dekonstrüktif (yapıbozumcu) bir müdahaleyle– yeniden kurguladım. Çağdaş müziğin çoğulcu, eklektik ve deneysel anlayışıyla bir düzenleme yapmaya çalıştım. Bunu kültürel bir imgeye dönüşen Dillirga ezgisine yenilikçi bir “gönderme” olarak da düşünebilirsiniz. 

Jazz-Fusion tarzında olan çalışmamda armoni eşlikleri, tonal ve  modal bir yapıda temel alınmış ama yer yer paralel armoni yaklaşımları ile desteklenmiştir. Ritmik yapıda ise 4/4 ve 7/8 tempo aralıkları –gerektiğinde birlikte kullanılarak– poliritmik, geçişken bir zamanlamayla kurgulanmıştır.

 Sanatta belirgin estetik eğilimlerin yanında deneysel yaklaşımları da seven birisi olarak, duygu ve matematik ya da sezgi ve bilinç arasındaki ilişkiyi olabildiğince geçişken ama beklenmedik sürprizlerle duyurmayı seviyorum."

 

Bu çalışmada Okan Ersan'a Tenor Saksafonda Engin Recepoğulları, Piyano, Rhodes ve Synth-Pad’lerde Çağrı Sertel, Bas Gitarda Eylem Pelit ve Davulda Volkan Öktem eşlik etmiş.     

Çalışmanın prodüksiyonunu da müzik dünyasının yakından tanıdığı efsane davulcu ve ses mühendisi Dave Weckl yapmış.  

  

Bulmasını Bilene

22 Mart 2024, Cuma yani bugün çıkan "Dillirga - Ma" caz fusion ve caz rock alanında önemli bir  soluk olmuş diyebilirim. 6 dakika süren bu yapıtta müzisyenlerin soloları müzikal bütünlüğü bozmadan akıcı bir şekilde sürüyor. 

1970'lerdeki bu caz - rock, fusion devriminin yansımalarını hala gördüğümde umudum daha da artıyor. Hepsinden önemlisi bu müziği yapanların deneyci bakışları ve müzikal hassasiyetleri günümüzde her daim ihtiyacımız olan şey... Bu "popüler" (bu tanımın müzikal tarz olarak pop olmadığını özellikle belirtmeliyim) bombardımandan kafamızı bir kaldırabilirsek, aslında bu dünyada güzel şeyler de var.... Bulmasını bilene diyelim artık. 

Aptulika






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...