24 Mart 2024 Pazar

Alamancı Blues Mültecisi: MITCH RYDER


Mitch Ryder  1960'larda Amerika'nın en güçlü rock & soul vokalistlerinden biriydi. Ancak ona ilgi ABD'de  1980'lerden sonra azalacaktı. O da rotasını Avrupa'ya yöneltecek ve Almanya'da yaşayıp müzik yapmaya devam edecekti. Bu kararında da iyi yaptı zira Almanya'da beğeni topladı ve sağlam bir dinleyici kitlesi oluşturdu. 

Bu güne kadar 25 albüm yapan Ryder'ın  80'lerden bu yana yaptığı stüdyo çalışmalarının büyük çoğunluğu da Alman plak şirketleri tarafından oldu. 

Mitch Ryder'ın yeni çıkan "The Roof is on Fire" isimli konser albümü sanatçının 75. yaşını kutlamak için 2020 yılında verilen konserin kayıtlarından oluşmuş.  

Bugün 80 yaşında olan Mitch Ryder, Michigan doğumlu. İlk grubu Tempest'i lise yıllarındayken kuran sanatçı, 1966 yılında Mitch Ryder & The Detroit Wheels olarak ilk plağını çıkardı. " Devil with a Blue Dress On " isimli parçasıyla aynı yıl listelerde ilk üçe kadar yükseldi.  




Her ne kadar 1980'lerden sonra yıldızı Almanya ile sınırlı parlaklıkta kalsa da şarkıcı Mitch Ryder, Detroit rock sound'unun kurucusu olarak biliniyor ve hırıltılı bir soul rock sesine sahip bir müzisyen. Keith Richards bir keresinde onu "rock dünyasının en heyecan verici şarkıcısı" olarak tanımlamıştı. Kendi adıma itiraf etmem gerekirse Mirch Ryder ismini daha önce bilmiyordum ama bu 75. yaşı için yapılan konser kayıtlarını dinleyince, içimden "böyle bir vokali bu zamana kadar nasıl olur da tanımamış olabilirim" diye kendimi sorguladım. Ryder hiçbir zaman hak ettiği ana akım başarıyı elde edemese de yorulmadan plak yapmaya devam etmiş; 1970'li ve 1980'li yıllarda özellikle Almanya'da sönen yıldızı yeniden parlamış ve dünyaca ününü yeniden kazanmış.  Usta vokalist, 1994'ten beri orada Berlin blues grubu Engerling ile çalışmalarını sürdürüyor.


Alman plak şirketi Ruf Records, yetmiş beşinci doğum gününü kutlamak için şarkıcı Mitch Ryder'ın çift albümünü yayınladı. Mitch'in kendi sözlerine göre, eğer müzikten bahsedersek, yaşın hiçbir önemi yok, çünkü asıl ve önemli olan, ilettiğiniz duygudur, yaptığınız işten ve tabii ki çaldığınız müzikten keyif almaktır.   

İki CD'den oluşan konser albümünde birinci CD, Ryder'ın blues, power-blues veya hard-rock-blues'a kadar geliştirebileceği tarzların çeşitli örneklerinden oluşuyor. İlk CD, Mitch'in ölüyü diriltecek heyecan verici sert blues rock şarkılarından oluşuyor. İkinci CD ise,   çoğunlukla yavaş ve sakin şarkılardan oluşan daha rahat bir repertuar içeriyor.

Şu günlerde kapsamlı bir turneyle konserlerine devam eden Mitch Ryder, 80 yaşına gelmesine rağmen hala güçlü bir soundla karşımıza çıkıyor. "The Roof is on Fire" konser albümü ismine yakışan bir şekilde çatıyı falan yakıyor. Ryder'ın sesinde yaşından gelen yorgunluk var ama bu müzikteki moral güç ile yok oluyor. Ona bu gücü veren hiç kuşku yok ki, Alman müzisyenlerden oluşan grubu. Böylece ortaya çıkan müzik heyecan verici ve dinleyene o konserde keşke ben de olsaydım duygusunu veriyor. 

Bas - Manne Pokrandt

Vokal - Mitch Ryder

Gitar - Gisbert Piatkowski ve Heiner Witte

Klavyelerde - Wolfram Bodag  ve Rene Decker

Davul - Tobias Ridder

 ana kadroyu oluştururken;  

Wolfram Bodag (mızıka, geri vokal), Rene Decker (saksafon, armonika, geri vokal), Manne Pokrandt, Tobias Ridder, Heiner Witte, Gisbert Piatkowski (geri vokaller) ile konsere destek veriyorlar. 

Muhteşem bir konser, yılların birikiminde bir vokal ve güçlerini birleştiren bir grup... Albümü dinlemek için bundan ala neden olamaz. 

Aptulika




 




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...