8 Mart 2024 Cuma

DION'dan Kadın Bluescularla Albüm.



Dion Francis DiMucci ya da müzik dünyasında marka olmuş adıyla DION, günün anlam ve önemine uyarak, Dünya Kadınlar Günü'nde 12 kadın blues müzisyenini bir araya getirerek harika bir albüm yapmış. Bugün çıkan 12 konuklu DION albümü "Girl Friends" adını taşıyor. Her ne kadar çapkınca bir başlık olsa da Amerikalı 84 yaşındaki büyük blues devi kadın bluescuları yanına alarak güne anlamlı bir sunuş yapmış.

Şimdi hem albümü hem de katılan kadın blues müzisyenlerini sırasıyla tanıyalım. Albüm "Soul Force" ile açılıyor ve Susan Tedeschi ilk konuk olarak yerini alıyor. Usta bir gitarist ama bir yandan da karekteristik sese sahip olan Susan Tedeschi burada sadece gitarıyla konuk oluyor.

Ardından gelen ikinci şarkıda ise Danielle Nicole yer alıyor. Vokalist ve de bas gitarist olan Nicole'ı geçen hafta yeni çıkan albümüyle yazmıştık. 

"Stop Drop And Roll" da ise Valerie Tyson konuk oluyor. Geri vokal yaparak konuk olan Tyson gerçekten etkileyici bir ses. Daha önceden tanımamış olduğum için kendime kahrediyorum. Soul'u kuvvetli ve kalp atışı gibi... bu sesi hemen bir yere not ediyorum.  

"Do Ladies Get The Blues" da ise iki konuk var. Bunlardan ilki "The Beehive Queen" lakaplı ABD'li şarkıcı, söz yazarı, gitarist, kayıt sanatçısı hatta müzik bilgini Christine Ohlman. İkinci isim ise yılların blues rock gitaristi  Debbie Davies.  Olhman'ın hırıltılı ve bas tonlardaki sesi ile  Davies'in  Chicago blues gitarı,  Dion'un vokaliyle birlikte harika bir üçgen oluşturuyor. 

Şimdi de bir country şarkıcısı-söz yazarı Carlene Carter konuk oluyor. Dion ile birlikte yazdıkları "An American Hero"yu seslendiriyorlar. Parça her ne kadar milliyetçi duygularda ve bir o kadar da hamaset içeriyorsa da ( belki de abartıyorum) ,  Dion ile yapılan bu düette  Carter'ın sesindeki boğuk hava  harika bir etki yaratıyor. Ama bu parça biraz blues kulvarından bizi çıkartıyor.

Ardından gelen "Don't You Want A Man Like Me" ile Rory Block konuk olurken gene keyfimiz yerine geliyor. 

Albümü dinledikçe ilgim ve hayranlığım daha da arttı doğrusu. Kadınların konuk olduğu bir albüm yaparken bir kaç ismi bir araya getirirsiniz ve günü kurtarırsınız. Dion böyle yapmamış, kadın sanatçıların farklı yanlarını özellikle bir araya getirmiş. Böyle olunca da hem tekrara düşmüyorsunuz hem de muhteşem bir keşif gezintisinde yer alıyorsunuz. İşte onlardan biri Randi Fishenfeld isimli keman sanatçısı ile "Endless Highway" ile gerçekten sonsuz bir otoyolda yolculuk yapıyorsunuz.  

Kanadalı gitarist ve şarkıcı "Hey Suzi"de konuk olduktan sonra Shemekia Copeland 'ın vokale geçtiği "Mama Said" ile blues ve soul rüzgarına kendimizi bırakıyoruz. 

En son olarak da Joanne Shaw Taylor ile "Just Like That"ı dinliyoruz ve keyifle ayrılıyoruz.  

Sabah bu albümü dinlemeye başladım. Hemen bir yazı yazmaya karar verdim. Ancak bu yazıya bir de görsel kapak hazırlayayım dedim ve bu saatlere kaldım.  Her ne olursa olsun böyle anlamlı ve de güzel buluşmaya bu değerdi doğrusu ama bu saatten sonra artık kim okursa.  

Aptulika   

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...