14 Şubat 2024 Çarşamba

BANDANA ROCK!



Rock müzik ve saçlar deyince hemen aklınıza “hair metal” geliyor değil mi? Ama 80’lerden önce de “saçlar”Rock müziğin vazgeçilmeziydi. Beatles Amerika’da katıldığı televizyon programında saçlarının neden uzun olduğunu soran Ed Sullivan’a “saçlarımız uzun değil kaşlarımız kalın” diye cevap veriyorlardı. Sonrasını biliyorsunuz, saçlar özgürleşti, önce yakalara, sonra omuzlara, sonra bele kadar uzadı. Sonra….. eh yaşlar kemale yaklaştığında yavaş yavaş dökülmeye başladı.

Konuyu saçlardan modaya getireceğim. Sanırım erkekler için saçlarına hakim olmak kadınlar gibi alışık oldukları bir şey değil, toplasak mı açsak mı, kırık fön mü çeksek, düzleştirsek mi diye çok da uzun uzun düşünmüyorlar. Kimileri salıyor, kimileri şapka ile toplamaya çalışıyor, daha tarz olanlar da bandanalarla renklendiriyor. 


Şöyle bir bakalım mı sırma saçlı rockçılarımız neden bandana takıyorlar?


Tarz ve İmaj yaratmak: 

Rock müziğin içinde yenilik yaratma ve biraz da kendine benzetme var, sahne üzerinde belirgin ve tanınabilir bir görünüm elde etmeleri için renkli bandanalar kullanmak da kötü bir fikir olmayabilir. 

 Jimi Hendrix 



  Axl Rose



 Nikki Sixx



  Bon Jovi




Pratiklik: 

Sahne performansları sırasında terlemeyle başa çıkmak için bandana kullanmak pratik olabilir. Sahne ışıkları altında ve enerjik performanslar sırasında, kan ter içinde kalan müzisyenler için bandana, sahnede rahat kalmalarına yardımcı olabilir.

  

Bruce Springsteen



 Adrian Smith



  Ian Gillan




Enstrümanları Koruma:

Özellikle nefesli çalgıları kullanan müzisyenler enstrümanlarını temiz ve güvenli tutmak için yumuşak bir bandanayı kullanarak hem terin enstrümana zarar vermesini önler, hem de sahnede çok renkli görünebilirler.

 Ian Anderson



 Bill Evans Band



 Bonzo



 Nick Mason



 Steve Copeland




Kişisel Rahatlık: 

Sahne performansları sırasında saçlarını kontrol altında tutmak için bandana takmak, kişisel stil ve rahatlık açısından tercih edilebilir. Misal, Slash yola gelmez saçları için sürekli şapka ile arzı endam ediyor sahnede.

  Slash



 Bob Seger



 Frank Zappa



 Jack Cassady



 Paul Kartner



 Glenn Cornick



 Country Joe




Zamanı Gelmiş Olması:

Bandana 70’lerde renkliliği simgeliyordu, 80’lerde hair metalcilerin asi saçlarını zaptediyordu, 2000’lere geldiğimizde ise artık gücünü yitirmeye başlamış saçları, açılan alınları saklamak için de kullanılıyor. Biliyorsunuz ben rock müzisyenlerinin sahnede kendilerine önem vermelerini çok etkileyici buluyorum. Yaşını başını alıp kendini salmak yerine renkli, desenli, esprili bir aksesuar ile seyirci önüne çıkmaları da bu açıdan bence takdir edilmeli. Buyurun azalan saçlarını bandanaların ardına saklayan müzisyenleri

  Keith Richards



  Fish



Ve bu yazının sebebi, gönlümüzün ve Swing’in Sultanı

 Mark Knopfler





Steven Van Zandt



https://www.npr.org/2023/02/11/1156350137/stevie-van-zandt-jamie-raskin-bandana-chemo-cancer-springsteen




4 yorum:

Sinan Doyan dedi ki...

Farklı konseptli doyurucu bir yazı olmuş, ellerinize sağlık. Ama Santana es geçilmeyeydi iyiydi. Şapkaya terfi edene kadar hep bandanayla takıldı amca, malum. :)

Adsız dedi ki...

Harika bir yazı olmuş teşekkürler, iki kez gevşek bağlanan bir bandanın kurbanı olmuş bir bandana kullanıcısı olarak geçmişe gittim :)

Adsız dedi ki...

Sahane, elinize saglik , biyikli rock bekliyorum ben :)

Kalamış ve Köhne dedi ki...

Jaco' da olmaliydi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...