23 Şubat 2024 Cuma

Bu İsmi Bir Yerlere Not Edin Derim: Emanuel Casablanca...



Brooklyn merkezli blues gitaristi ve şarkıcı  Emmanuel Casablanca'nın "Strung Out On Thrills" albümü 2 Şubat 2024 tarihinde çıktı. Hani şöyle bir dinleyim dersiniz ya, ufaktan bir kulak kabartma hesabı, işte bende de öyle oldu ama hemen çekim alanına giriverdim. 

Televizyonlarda uzman ve azman yorumcular konuşmaya girerken, "Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim." derler ya, kıl olmama rağmen ben de öyle yapacağım. Albümü dinlerken her parça sanki 10 dakikaymış gibi geliyor, oysa en uzun parça 5 dakikalık, o da  iki tane. Kısa zaman diliminde yorumları o kadar dolu dolu işliyor ki zamanı farketmiyorsunuz bile. 47 dakikada 12 parçayı uzun bir dinleme serüvenine döndürüyorsunuz. 

Elektro gitarı kendine has bir tavırda, çok mahir kullanan Casablanca  merkezli blues gitaristi ve şarkıcı-söz yazarı Emanuel Casablanca, Jimi Hendrix etkili sert tonlarada gezinirken bir anda yumuşak tonlarda hisli bir etkiyi de verebiliyor. Gitardaki özellikleri kadar ses özelliğiyle de vazgeçilemeyecek bir etkiye sahip.  Casablanca'nın mahareti sadece sesi ve gitarıyla sınırlı kalmıyor, o aynı zamanda bütün enstrümanları da "enstrümantalist" denilebilecek düzeyde çalabilen bir kişi. Bunların yanına onun iyi bir şarkı sözü yazarı olduğunu söylememizin fazla bir şaşırtıcılığı olmasa gerek ancak onun aynı zamanda iyi bir ressam ve oyuncu olduğunu söylersek, artık "pes" dersiniz ama öyle. 


Çok yönlü bir sanatçı olan Emanuel Casablanca'nın müziğe bakışı da sınır tanımayan bir şekilde çok yönlü.  2022'de çıkardığı ilk albümü  " Blood on My Hands" kirli ve dark tonlarda bir kentsel blues ile hip-hop'a ramak kalmış bir havadaydı. Bu ikinci çalışmada onun devamı niteliğinde ama rotasını biraz daha blues ve blues-rock temelinde tutuyor. 

Emanuel Casablanca ismi şimdi size bir şey ifade etmiyor olabilir ama ilerde (hatta çok fazla da zaman gerekmeyecek gibi) sizi bir yerde yakalayacak. Çok genç ve olağanüstü yetenekli, cüretkar, şaşırtıcı bir siyahi adam. Bir an gelir bu albümde  yer alan "Pistolero" parçasında olduğu gibi karşınıza flamenko tadında çıkabilir ya da "Dogshit"  de olduğu gibi Jimi Hendrix'i günümüze taşıyabilir ya da bir anda "The Farm"daki gibi sizi bir Fransız şansonu havasına sokabilir... veya bir anda karşınıza azılı bir sokak serserisi haliyle  çıkabilir, "Bastard" da olduğu gibi. 

Bu ismi bir yerlere not edin derim... Emanuel Casablanca! 


Aptulika


 





 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...