11 Şubat 2024 Pazar

Eric Clapton, Filistinli Çocuklar İçin Konser Verdi.



Eric Clapton'ın "To Save A Child" (Bir Çocuğu Kurtarmak İçin) adıyla Gazze'de savaşın yıkımına maruz kalan Filistinli çocuklar için konser verdi. 




Bu Cuma günü aziz dostum Oğuz Koloğlu bana Cem Karaca'nın 1987 yılında  Türkiye'ye dönüşünde verdiği Gülhane'deki tarihi konserinde bizzat kendisinin çektiği fotoğrafları bana gönderdi. Bunu benimle paylaşması inanılmaz güzeldi, bu yüzden kendisine minnettarım. Bu paylaşımın ardından Oğuz bir de Eric Clapton'ın  Gazze'deki çocuklara yardım için verdiği konserin görüntülerini de "Eric Clapton geçen hafta online da izlenebilen bir konser yaptı Gazze için, pek duyulmadı ama belki seversin." notuyla  gönderecekti. 

İşte Eric Clapton'un "To Save A Child" isimli bu yardım konserini Oğuz sayesinde öğrendim ve izledim. 

Eric Clapton'ın "To Save A Child" (Bir Çocuğu Kurtarmak İçin) adıyla Gazze'de savaşın yıkımına maruz kalan Filistinli çocuklar için konser verdi. 

Gitarist, "To Save A Child" adıyla yaptığı yardım konserini şöyle açıklamış: 

“'Bir Çocuğu Kurtarmak İçin' Gazzeli çocuklara yardım amaçlı. 17 Ocak ~ Eric'in samimi konserinin çok özel bir filmi Aralık 2023'te Londra'da küçük bir izleyici kitlesi önünde çekildi. Eric'in setinde 'Tears In Heaven',  ‘Got To Get Better In A Little While,’ ve  George Harrison’ın ‘Give Me Love (Give Me Peace On Earth)’  parçaları  yer alıyor.  Elde edilen gelir Gazze'deki çocuklara yardım amacıyla bağışlanacak."


Bu konserle ilgili  Clapton'ı, 

 "Doğru olanı yapıyorsun Eric Clapton. Bu konuda tartışan herkes kötüdür.”

...

“Vicdanlı insanlar her zaman insan hakları için, özellikle de çocukların yaşamı için mücadele eder. Çok teşekkürler, Sör Eric Clapton."

gibi mesajlarla destekleyenler olduğu gibi mesajının yorum bölümünde olumlu tepkilerin yanı sıra hayranlardan rockçıya yönelik olumsuz tepkiler de gelmiş.

Tepki veren mesajlardan biri :

“Aşağılık, iğrenç ve Yahudi düşmanı. Konserin adını 'Hamas'a Finansman' olarak değiştirmelisiniz. Kendinizi eğitmeniz ve İsrail halkının başına gelenlere gözlerinizi açmanız gerekiyor. Bu senin hakkındaki fikrimi sonsuza dek değiştirecek."

Yazarken bir başka kişi yorum bölümüne şunları yazacaktı: 

“Bu açıkcası içimi acıtıyor. EC benim her zaman favorimdir. Ve şimdi onun, dolaylı olarak antisemitizmi destekliyor olması beni üzüyor. Peki ya İsrailli çocuklar? Bazıları tecavüze uğradı, yakıldı, işkence gördü. Kahramanımın gerçeği görmemesi kalbimi kırıyor.”


Clapton'ın Londra'da verdiği bu özel konseri, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarında hayatını kaybedenleri anmak için olduğunu özellikle belirtecekti.  Etkinliğin amacı savaşın sivil kurbanlarına tıbbi yardım sağlamak için fon toplamaktı. Müzisyen, ölen çocukları anmak için Fender tasarımı, Filistin bayrağıyla süslenmiş bir gitar kullandı. Clapton geçtiğimiz günlerde İsrail saldırılarından etkilenen Filistinli çocukların görüntülerini içeren bir müzik videosuyla birlikte "Voice of a Child" adlı bir şarkı yayınladı.


Eric Clapton'ın Filistinli çocuklar için yaptığı "Voice of a Child" parçası ve videosu: 



Bu konserden aziz dostum gazeteci ve TV yapımcısı Oğuz Koloğlu sayesinde haberdar olduğumu yazının başında belirtmiştim. Bunu öğrendikten sonra internetten gezinip haberlerine bakmak istedim. Bu olayı benim devamlı baktığım müzik sitelerinde görmediğim gibi bu habere yönelik yeni araştırmalarımda da iğneyle kuyu kazar gibi aradım. Bizim medyada zaten hiç bir şey yoktu... yabancı medyada ise denizde kum tanesi kadar denilebilecek azlıkta bilgi bulabildim. Yukarda da belirttiğim gibi Eric Clapton bu yardım konseri yüzünden (övgüler aldığı gibi) tepkiler de almış. Nasıl garip bir dünya olduk... Çocuklar ölmesin demek bile zor mu artık dünyamızda. 

Benim kuşağımın abileri Filistin'e destek veriyorlar diye  sağcıların, gericilerin saldırısına maruz kalırdı. Polis copu yerlerdi. Müzisyenlerimizden Cem Karaca o yıllarda "Bir gün Mutlaka" parçasını İngilizce olarak Arafat'ın Filistin Kurtuluş Örgütü için seslendirdiğinde sağcıların saldırısına uğramıştı. Şimdi o günlerden bugünlere geldik ve sahtekarlık diz boyu. Ezilenlerin yanında olmak aynı zamanda ortaçağ karanlığına, gericiliğe de karşı çıkmaktır. Bizim bildiğimiz buydu şimdi ise nerelere gelmişiz. Eric Clapton'ın kendi sanatçı bakışından, rockçı duyarlılığından Gazze'deki çocuklara sahip çıkması bile anlaşılamıyor. 

Aptulika



Eric Clapton'ın Gazze'de ölen ve savaşın yıkımına maruz kalan çocuklar için verdiği yardım konserinden görüntülere yer verelim şimdi de:

 Concert SAVE A CHILD (For GAZA Victims) Live 2024



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...