5 Şubat 2024 Pazartesi

KRAMP Triosu ya da KRAMP Ailesi

 


1980'lerin sonunda ilk dönem Stüdyo İmge dergilerinden birinde Grateful Dead grubuyla ilgili yazının başlığı "Bir Rock Komünü" idi.  Popüler bir hedef gözetmeden, belirli bir dinleyici grubu olan Grateful Dead için bu tanım harika oturuyordu. Onların konserlerine gelen dinleyicileri adeta bir grup elemanı gibiydi. 

O yazıyı okurken bunun nasıl olabileceğini düşünürken aynı yıllarda Kramp grubu ile tanışmıştım. O meşhur parçaları "Kimse Yokken"deki gibi bir elin parmağından bile az bir dinleyici varken bir sonraki konserde bir başka parçaları olan "Küçük küçük damlalar göl olacak"tıdaki gibiydi. İşin bir başka güzel yanı da orada konseri dinleyenler arasında olanların  bazıları bir sonraki konserde grubun alt grubu oluyorlardı. O tanışmamdan sonra kendimi ciddi anlamda Kramp'ın bir elemanı gibi hissetmiştim. Kramp, Grateful Dead gibi bir Rock Komünü ya da bizim diyara göre çevirirsek bir Kramp Ailesi gibiydi. 

Kramp bir trio'ydu yani her dönemde var olan üç kişiden oluşuyordu. Sayı kimi zaman dörde kimi zaman da beşe, altıya  da çıkabilirdi ama o üçlü hep olmalıydı ve bu değişmezdi. O üçlü didişirdi, birbirini yerdi ama kadrosunu bunca zamandır koruyan tek örnek olma ayrıcalığındaydı. 

O klasik üçlü öncesinde de Kramp kadrosunun Deep Ahmet, Ahmet Karaferya, Topuzlu ve daha nice elemanı vardı ki, o ilk demo kayıtlarında yer almaktadır. Tabi ki bas gitarist Nezih ilk günden beri oradaydı. Sonra yanına Doğan'ı ve İdris'i alacak Kumburgaz'da bir diskonun yaz sonu boşluğunda Kramp için bir çalışma alanı ilan edeceklerdi. İki üniversitede (ki biri ODTÜ) hem hal olmuş Nezih, bir matbaa işçisi Doğan ve yazları plaktan DJ'lik yapan İdris ile başlayan bu serüvene adım atmıştı, "Kimse Yokken" başlayan bu serüven "Küçük küçük damlalar"ı göl edecekti. 

Kramp her dönem değişmez üçlüydü ve o üç kişinin silüetinden oluşan konser afişleri 1980'lerin ortalarında duvarları süslerken yanında bir de "Çok Yaşa Rock'n Roll" ibaresi eşlik ederdi. İsim babası karikatür ustası Nuri (Kurtcebe) Abi'ydi. Sonrasında Ortaköy Kültür Metkezi'nde yapılan bir konserlerinde Tuncay Batıbeki ile ben karikatürlerimizle katılarak konserde bir Karikarock etkinliği de gerçekleştirecektik. O gün sadece karikatür değil Güner Erkal'ın bir de kısa filmi eşlik edecekti. Kramp Ailesi böyle bir şeydi işte... küçük küçük damlalar göl oluyordu.

Sonra "Lan N'oldu" albümü geldi ve Kramp'ın üçlü düzenine vokaliyle Erdinç Ünlü katılacaktı. Bu albümden "Lan N'oldu" isimli bir başyapıt çıkacaktı. 

Ardından "İstanbul Sokakları" albümü gelecekti ve eski dost Ahmet Karaferya vokale geçecekti ve gene bir unutulmaz parça olan "Tek Başına" çıkacaktı. Bu parça Kramp'ın isim babası Nuri Kurtcebe'ye aitti. 

Kramp değişmez üçlü ama bir büyük aileydi. Onların ilk konserlerinde açılışta çıkan Kronik de o ailedendi ve tabii Özer Sarısakal da bu ailenin değişmeziydi. Bu öyle bir aileydi ki sadece müzikle değil kimi zaman ressam olan Erdinç Ünlü'nün bir fırça ile attığı renk armonisi kimi zaman da bir karikatür ustası Kurtcebe'nin çizgisi rock müziğimizin unutulmaz Kramp klasiklerini oluşturuyordu.

2017 yılında Kramp'ın kurucusu ve bas gitaristi Nezih Onur'u kaybettik. Geçen yıl da gitarist Doğan Sakin'i yitirdik. Kramp'ın kadrosundan bir tek davulcu İdris Tubcil kalmıştı. Bu iş noktalandı dediğimiz anda İdris'in önderliğinde Kramp'ın yola devam ettiğini öğrendik. 

Peki kimlerle devam edecekti Kramp?

 Ailesi'yle tabiki. 

Grateful Dead nasıl ki dinleyicisiyle birlikte bir Rock Komünü ise ülkemizin en önemli rock triosu olan Kramp da bir büyük aile.  


İdris Tübcil önderliğinde Kramp Ailesi  yoluna devam ediyor  ve konserleri de  bir biri ardına geliyor. 

Davulda İdris Tubcil klasik Kramp üçlüsünden kalan tek eleman olarak yer alırken, vokalde Anıl Kovastan,  solo gitarda Aytek Akçakaya, ritim gitarda Hakan Özboz ve bas gitarda Doğan Buruk yenilenmiş kadroyu oluşturuyor. 

 Her zaman olduğu gibi yeni kadroya Özer Sarısakal da destek vermekte ve bazı şarkılarda konuk olarak sahneye çıkmakta.

Bu Çarşamba yani 7 Şubat 2024 tarihinde Kramp'ın unutulmaz gitaristi Doğan Sakin'in ölümünün 1. yıldönümünde Taksim Dorock Heavy Metal'de konsere çıkacak. Doğan Sakin'in anısına yapılacak konserde sürpriz olarak yepyeni bir Kramp şarkısı da çalınacakmış.

Aptulika


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Yolunuz açık olsun.. Yeni çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...