19 Şubat 2024 Pazartesi

Alman Progressive Rock'ında Bir Japon Vardı ! : DAMO SUZUKI




Alman progressive rock grubunun Japon asıllı solisti Damo Suzuki 74 yaşında aramızdan ayrıldı.





ALMAN PROGRESSIVE ROCK'INDA BİR JAPON

Tokyo'nun güneyindeki Kanagawa vilayetinde doğan Kenji Suzuki, gençliğinde Avrupa'yı dolaşmak ve hippi topluluklarında yaşamak için Japonya'yı terk etti. 1970 yılında Can'ın kurucu üyeleri Czukay ve Liebezeit, Suzuki'yi Münih'in bohem Schwabing semtinde sokak müzisyeni olarak çalarken gördüler ve aynı gece ilk konserlerini çalması için onunla anlaştılar. Grup ya da yaptıkları müzik hakkında hiçbir bilgisi olmayan Suzuki o günü "Sadece sahneye çıkmam ve her şeyi yapmam gerekiyordu." diye anlatıyor. Bu yaptığı doğaçlama sonucunda, İngilizce, Japonca ve kendi uydurduğu dillerdeki kelimeleri karıştırarak doğaçlama şarkı söyleme tarzı ile Can'ın sesi oldu.




1970 ile 1973 yılları arasında, 20. yüzyıl rock kanonunun en cesur ve devrim niteliğindeki üçlüsü olan Tago Mago, Ege Bamyası ve Future Days'in de dahil olduğu, grubun tartışılmaz zirvesine ulaşmasını sağladı. David Bowie, Radiohead ve Talking Heads gibi müzisyenler, Alman grubu ilham kaynağı olarak gösterdi.



Suzuki, 1973 yılında Can'dan ayrıldı. 1980'lerde kendi Damo Suzuki Band ve Damo's Net Work adlı müzik şirketi de dahil olmak üzere birçok yeni grup projesiyle yeniden ortaya çıktı.

Henüz 30’lu yaşlarında kanser teşhisi konulan Suzuki 9 Şubat 2024 tarihinde bu hastalığa yenildi ve aramızdan ayrıldı. Geriye en güzel şarkıları kaldı.


Meral Akman 








Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...